субота, 02 лютого 2019 15:13

Бандерівські читання: економічний націоналізм має стати основою державної політики

Бандерівські читання: економічний націоналізм має стати основою державної політики
Фото: прес-служба ВО "Свобода"

1 лютого в Києві провели вшосте Бандерівські читання. Тема заходу - "Економічний націоналізм та соціальна справедливість".

Учасники - економісти, політики та очільники міст - ділилися досвідом управління та обговорювали теорії розбудови економічно сильної національної держави, повідомила прес-служба ВО "Свобода".

Науковці обговорили питання теорії і практики українського економічного націоналізму. Він має спонукати українців формувати таку економічну політику, яка сприятиме не лише розвиткові національної культури, зростанню могутності й багатства України, але і становлення самих українців, переважної більшості громадян, власниками найбільшої частки фінансового капіталу та матеріальних і нематеріальних активів на своїй землі. .

Якщо націоналізм гуртує різних індивідів навколо певної ідеї, то економічний націоналізм може об'єднати в собі різні моделі, методи, інструменти та суб'єктів. Це необхідно для подолання катастрофічних наслідків комуністичних і ліберальних експериментів в економіці України з подальшим її переходом на траєкторію сталого розвитку.

"27 років в Україні тривають так звані "реформи". Всі вони відбувалися під гаслами лібералізму та соціалізму. За цей час економіку знищено, відбувається депопуляція, зменшення кількості та фаховості населення, зате – збільшення заборгованості і держави, і громадянина. Ці всі реформи привели лише до краху", – говорить ініціатор читань, директор Недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень" Юрій Сиротюк.

"Ми вважаємо, що крім соціалізму, страхи якого Україна пережила, і лібералізму, який сьогодні зазнає краху по цілому світі, Україна має запроваджувати найновіші економічні теорії, однією з яких є економічний націоналізм, - веде далі Сиротюк. - Ним користуються США, Японія, Південна Корея, Індія – всі провідні країни світу тільки так виходили з кризи і повертали свою суб'єктність, економічну міць. Тому на VI Бандерівських читаннях ми говорили не про ті теорії, що продають ліберали і які показали свою неспроможність навіть в Європі, а про прогресивне поєднання ідеології націоналізму й економіки, що, зрештою, призведе до створення справедливого суспільства. Сьогодні Бандерівські читання показали, що якісний склад науковців, міських голів обласних центрів, де ця практика запроваджується в дію, що насправді це є виходом для країни, а не постійне обрання між минулим і давноминулим".

Українець може бути не лише патріотичним, але й успішним і заможним, наголосив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

"Для нас, націоналістів, влада потрібна виключно як інструмент. Бо ми хочемо жити в державі, де будуть зреалізовані принципи економічного націоналізму. У державі, де українець повинен бути не тільки патріотом, але й успішним і заможним. Ми знаємо, як це реалізувати. Це написано в Плані докорінних перетворень Руслана Кошулинського, який є кандидатом у президенти від об'єднаних сил націоналістів. Ми маємо чіткі економічні аргументи, аби опонувати нашим опонентам. Ми знаємо, як будувати державу не просто на папері, а на практиці. У підтвердження маємо успішний досвід і напрацювання наших міських голів", – зазначає очільник "Свободи".

Олег Тягнибок також наголошує, що завдання націоналістів як сили, яка представляє інтереси середнього класу, – захистити українців.

Одним із основних інвесторів є українські заробітчани, наголосив Руслан Кошулинський:

"Найбільшим інвестором України і досі є наші заробітчани. За 2018 рік вони переказали додому понад 11 мільярдів доларів. А наш бюджет — це приблизно 30 мільярдів доларів. І сьогодні українська влада зобов'язана мотивувати наших заробітчан повертатися додому й інвестувати в українську економіку, створюючи тут свій бізнес".

Він також наголосив, що вихід України з економічної кризм полягає у комплексному перетворенні за такими напрямами: ліквідація кланово-олігархічної моделі економіки, взяття під державний контроль природних монополій і надр, стимулювання конкуренції; деокупація та відновлення територіальної цілісності та Соборності України; макроекономічне регулювання, бюджетна, податкова та фінансово-банківська система спрямовані на розвиток реального сектору української економіки, малого й середнього бізнесу; інтелектуалізація економіки, науково-технічний поступ, залучення інвестицій; інноваційно-технологічна та структурна модернізація промисловості; розвиток внутрішнього ринку, сприяння створенню нових підприємств і приросту робочих місць; соціальна справедливість, приватна економічна свобода, власність та добробут українців.

Успішним досвідом управління з громадою поділилися міські голови Тернополя, Хмельницького та Івано-Франківська – Сергій Надал, Олександр Симчишин та Руслан Марцінків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Бандерівських читаннях згадали про Мальдіви Порошенка і "Фалькон" Маска (відеорепортаж)

Окрім того, на Бандерівських читаннях нагородили переможців Всеукраїнського конкурсу есе для молодих науковців, який вже втретє організовує в рамках заходу НАЦ "УССД" спільно з Науково-дослідним інститутом українознавства. Тема цьогорічного конкурсу співзвучна з темою самих читань – "Економічний націоналізм як формула українського прориву". Призерам вручили грамоти, подарунки і грошові премії, які би мали стимулювати розвиток правої наукової роботи.

Зараз ви читаєте новину «Бандерівські читання: економічний націоналізм має стати основою державної політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі