пʼятниця, 28 лютого 2014 09:10

Аваков: "Захоплення" аеропортів оцінюю як вторгення і окупацію. Це вже компетенція РНБО

Аваков: "Захоплення" аеропортів оцінюю як вторгення і окупацію. Це вже компетенція РНБО
Арсен Аваков. Фото: uainfo.org

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає нічні події в аеропортах Криму порушенням усіх міжнародних договорів і норм співпраці з РФ.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Аваков повідомив про ситуацію в Аеропорту "Белбек".

"Заблоковано військовими підрозділами флоту РФ . Усередині аеропорту знаходяться військові та прикордонники України . Зовні - військові в камуфляжі і з зброєю без розпізнавальних знаків, але не приховують своєї приналежності. Аеропорт не працює. На зовнішньому периметрі пости МВС України. Збройного зіткнення поки немає", - написав Аваков.

Також він підтвердив, що вночі до аеропорту Сімферополь увірвалася група людей.

"Близько 12 ночі група в цивільному, близько 100 осіб , що назвалася козацькою сотнею, подолавши огорожу на територію аеропорту вийшла на поле аеродрому.
Силами внутрішніх військ і міліції ці люди були відтіснені спочатку в будівлю аеропорту, а потім і зовсім за територію. Зброя не застосовувалося. Район аеропорту був покинутий "козаками" близько години ночі - загрузилися на тентовані КамАЗи і поїхали. Близько 1.30 ночі в будівлю аеропорту прибули на кількох вантажівках 119 військових з автоматичною зброєю в камуфляжі без розпізнавальних знаків. Увійшли в будівлю аеропорту, розмістилися в приміщенні ресторану. Не приховують своєї приналежності до збройних сил російської федерації. На запитання українських співробітників МВС "ви військові і не маєте право тут знаходиться" - відповідають коротко - не маємо інструкцій вести з вами переговори. Ситуація статична, зброю з обох сторін не застосовувалося. Російські військові статично спостерігають за роботою аеропорту, прямо не втручаючись", - розповів міністр.

За його словами, внутрішні війська і МВС України посилили наряди в районі аеропорту.

"Напруга наростає. Протистояти регулярним військовим силам органи правопорядку не зможуть. Те, що відбувається оцінюю, як збройне вторгнення і окупації. Це ПОРУШЕННЯ ВСІХ МІЖНАРОДНИХ ДОГОВОРІВ І НОРМ. Це пряма провокація збройного кровопролиття на території суверенної держави", - зазначив Аваков.

Він додав, що ситуація перейшла від компетенції МВС до РНБО.

"Поки ще немає прямого збройного зіткнення, повинні говорити дипломати", - зазначив міністр.

Зараз ви читаєте новину «Аваков: "Захоплення" аеропортів оцінюю як вторгення і окупацію. Це вже компетенція РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі