вівторок, 08 жовтня 2024 13:36

Після міжнародних зустрічей Порошенко наголосив на необхідності добитися запрошення України в НАТО

Автор: eurosolidarity.org
 

П'ятий президент Петро Порошенко під час виступу з трибуни парламенту закликав зусилля всіх органів влади спрямувати на досягнення запрошення України в НАТО. Він вкотре наголосив: членство України в Альянсі - це ключовий безпековий фактор, необхідний для існування нашої держави.

"Попередній парламентський тиждень був присвячений міжнародній діяльності. На кожній моїй зустрічі і в урядах скандинавських країн, і в парламентах скандинавських країн, і в Брюсселі під час Асамблеї Європейської народної партії, де ми заслуховували всіх кандидатів на посади єврокомісарів, звучало два питання. Перше - це ситуація на фронті і друге - що таке "план перемоги", - констатував Порошенко.

"Я зараз почув, що він представлений в ПАРЄ, представлений в Європарламенті, представлений у Парламентській асамблеї НАТО. У нас парламентсько-президентська республіка, і план має бути представлений у вищому законодавчому органі держави - Верховній Раді України", - наголошує Порошенко.

"Ми з вами знаходимося напередодні "Рамштайну" , і я хотів би почути там про вирішення питання надання нам далекобійної зброї і запрошення України до НАТО. НАТО є ключовим фактором існування української держави", - вважає політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко в Брюсселі закликав партнерів відкинути страх перед Путіним і підтримати Україну

"Я дуже сподіваюся, що "план перемоги" містить, по-перше, членство України в ЄС та НАТО, по-друге - відсутність компромісів щодо незалежності і суверенітету України. Третє - відсутність компромісів щодо територіальної цілісності України. Четверте - відсутність компромісів щодо потужності ЗСУ. І п'яте - відсутність компромісів щодо санкцій, які мають перерізати можливість путіну фінансувати збройну агресію", - зазначив Порошенко.

"Впевнений в тому, що ми чекаємо запрошення України в НАТО. І саме з цього приводу має бути робота президента, уряду, парламенту. Ми з вами маємо вдень і вночі працювати для того, щоб відповідати критеріям НАТО, а не закручувати демократію і відштовхувати нас в ОДКБ", - зауважив п'ятий президент.

Раніше Порошенко під час виступу на Політичній асамблеї ЄНП закликав майбутніх Єврокомісарів відкинути страх перед Путіним і забезпечити перемогу України у війні. Він також наголосив, що членство нашої держави в ЄС і НАТО є однією з головних умов перемоги над країною-агресором.

У лютому 2018 року п'ятий президент ініціював закріплення в преамбулі Конституції прагнення членства України в Євросоюзі та НАТО. Порошенко подав відповідний законопроєкт до Верховної Ради, який після всіх необхідних конституційних процедур парламент ухвалив 7 лютого 2019 року. За відповідне рішення проголосували 334 народних депутати Верховної Ради восьмого скликання.

Порошенко назвав цей день історичним: "це день, коли у Конституції закріплено як зовнішньополітичні орієнтири рух України до Європейського Союзу та до Північноатлантичного Альянсу. Впевнений в тому, що завдання членства в Європейському Союзі і НАТО є абсолютно реальними. Так само, як ми продемонстрували досягнення інших цілей, в які мало хто вірив, так само нашими спільними зусиллями Україна забезпечить членство в НАТО, членство в ЄС. Ми йдемо своїм шляхом і цей шлях до членства України в ЄС і НАТО", - наголосив Порошенко.

19 лютого 2019 року Порошенко підписав закон про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО. Урочисте підписання документа відбулося під час виступу глави держави у Верховній Раді. Закон набрав чинності 21 лютого 2019 року.

Закріплення у Конституції України курсу на європейську і євроатлантичну інтеграцію стало запобіжником від геополітичного розвороту нашої України. Влада зобов'язана забезпечити цей стратегічний курс - неодноразово зазначав політик.

Зараз ви читаєте новину «Після міжнародних зустрічей Порошенко наголосив на необхідності добитися запрошення України в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі