понеділок, 11 квітня 2011 16:00

Янукович хоче скасувати у бютелені графу проти всіх

Янукович хоче скасувати у бютелені графу проти всіх

Новий закон про вибори народних депутатів президента Віктора Януковича може бути внесений на розгляд парламенту влітку.

Про це на прес-конференції заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

Міністр прогнозує, що закон буде прийнятий не пізніше осені 2011 року.

"Якщо динамічно буде йти робота, я сподіваюся, що на початку літа може у середині, може бути, вже на цій сесії побачити проект в парламенті ... Принаймні, щоб восени за рік до початку виборчої кампанії в Україні ми точно мали закон , щоб це були єдині правила, які будуть застосовуватися через рік, а не перед самим голосуванням", - підкреслив Лавринович.

Говорячи про сам законопроекті президента Лавринович зазначив, що документом передбачено підвищення прохідного бар'єру для партії до 5%.

"Глава держави погодився, щоб прохідний бар'єр був на рівні 5%", - сказав він, додавши, що такий підхід застосовується в європейських країнах.

Лавринович також підкреслив, що майбутні парламентські вибори будуть проводитися за змішаною системою.

За його словами, в законопроекті пропонується, щоб усі партії, не залежно від часу реєстрації, брали участь у виборах.

При цьому в документі пропонується зберегти преференції для парламентських партій при формуванні виборчих комісій та заборонити виборчим блокам політичних партій брати участь у кампанії.

У законопроекті пропонується встановити, що розмір грошової застави для кандидатів у депутати в одномандатному окрузі складе 12 мінімальних зарплат, і ця застава буде перераховано до держбюджету, якщо кандидат не став депутатом.

Крім того глава держави пропонує повернути право на самовисування кандидатів у депутати. Відзначимо, що в чинному законопроекті таким правом володіють тільки партії.

Крім цього, у випадку прийняття документа кандидати будуть агітувати тільки за свій рахунок.

Також президент пропонує відмовитися від графи "не підтримую кандидатів у депутати від будь-якої політичної партії", "не підтримую жодного кандидата". Крім того, пропонується проводити голосування з 8.00 до 24.00.

 

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче скасувати у бютелені графу проти всіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі