субота, 22 березня 2014 11:49

Анексований Крим: Росія порушила норми ООН, які сама цитувала

Анексований Крим: Росія порушила норми ООН, які сама цитувала
Дмитро Кулеба ipnews.in.ua

Згідно з базовими міжнародними нормами, принцип самовизначення народів не можна розглядати у відриві від тісно пов'язаного з ним питання територіальної цілісності.

Про це пише кандидат юридичних наук, голова правління Фонду культурної дипломатії UART Дмитро Кулеба.

Як відомо, Кремль, виправдовуючи свої дії, посилається на принцип рівноправності і самовизначення народів, закріплений у Статуті ООН. Ще в 1970 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про загальновизнані принципи міжнародного права, вказавши, серед інших, і "Принцип рівноправності і самовизначення народів". Однак, як зазначає правознавець, принцип самовизначення не можна розглядати у відриві від тісно пов'язаного з ним питання територіальної цілісності.

За словами Дмитра Кулеби, коли прихильники самостійності Криму закликають у свідки своєї правоти вищі сили міжнародного права, вони забувають процитувати наступний абзац, що розкриває юридичний зміст принципу самовизначення:

"Ніщо у наведених вище пунктах не повинно тлумачитися як те, що санкціонує або заохочує будь-які дії, які вели б до розчленовування або часткового або повного порушення територіальної цілісності або політичної єдності суверенних і незалежних держав, що дотримують у своїх діях принцип рівноправності і самовизначення народів, як цей принцип викладений вище, і, внаслідок цього, уряди, що представляють без відмінностей раси, віросповідання чи кольору шкіри весь народ, що проживає на даній території. Кожна держава повинна утримуватися від будь-яких дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності і територіальної цілісності будь-якої іншої держави або країни".

"Говорячи людською мовою, юристи - автори резолюції мали на увазі, що тільки неможливість самовизначення народу в рамках держави створює передумови для його виходу і створення власної держави, а також те, що інші держави не мають права втручатися в цей процес", - пояснив експерт.

"А що ж наш півострів? Це єдина автономна республіка у складі унітарної держави, вона представлена депутатами у Верховній Раді України, які небезуспішно просувають свої законотворчі ініціативи, а Київ гарантував, що автономії будуть надані додаткові повноваження. Вичерпані можливості самовизначення в рамках України? Явно ні", - підкреслив він.

"АРК - грубий виняток із зазначеного правила, оскільки категоричне неприйняття незалежності Криму з боку кримських татар і проживають на півострові українців не було прийнято до уваги", - зазначив юрист.

Зараз ви читаєте новину «Анексований Крим: Росія порушила норми ООН, які сама цитувала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі