пʼятниця, 14 березня 2014 17:34

Америка може почати холодно-економічну війну з Росією — експерт

Америка може почати холодно-економічну війну з Росією — експерт
Фото: ria.ru

Затримання олігарха Дмитра Фірташа є попереджувальним повідомленням США Кремлю та президенту Росії Володимиру Путіну.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов.

"Фірташ затриманий не в якості українського олігарха, власника ключового медіа-ресурсу України чи спонсора окремих кандидатів в президенти, а як людина, яка знається на багатьох секретах Кремля. Схема "РосУкрЕнерго" була запущена за участю Фірташа та окремих високопосадовців Росії. Тому він є носієм багатьох секретів, можливо, не тільки газових схем", - зазначив він.

За словами експерта, якщо олігарха екстрадують це означатиме, що Америка починає нову холодну війну у відповідь на неоімпералізм Російської Федерації.

"Зрозуміло, що холодна війна буде не такою, як 60 років тому. Вона буде із економічним та енергетичним підтекстом, направлена на те, щоб знешкодити газоенергетичні напівкорупційні схеми, які вибудовані на пострадянському просторі. Це буде холодно-економічна війна", - зауважив Карасьов.

Політолог вважає, що на нинішньому етапі Путіну затримання Фірташа нічим не загрожує.

"Але це все ж таки неприємний факт. США матимуть інформацію, яку Кремлю не хотілося афішувати. Там не хочуть, аби вона була використана в якості "козирної карти" у новій геополітичній грі між Заходом та Росією. Таких відносин між США та Російською Федерацією, які були до української кризи, вже не буде. Наміри у Обами та Меркель достатньо серйозні", - наголосив експерт.

Вихід екс-прем'єра Юлії Тимошенко з в'язниці та затримання Фірташа Карасьов називає співпадінням у часі.

"Тимошенко не настільки могутня, аби за її вказівками ФБР заарештувала Фірташа. Тут більш ґрунтовні та серйозніші проблеми та підтекст. Немає ніякої боротьби Тимошенко проти Кличко. Взагалі неважливо, що буде із бізнесом Фірташа. Головне, що після цього його вплив буде обнулений. Навіть якщо його випустять без екстрадиції, він все одно зазнає серйозного репутаційного падіння", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Америка може почати холодно-економічну війну з Росією — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі