неділя, 06 лютого 2022 09:55

Які лазівки можуть знайти у справах Трухіна та Кузьміних

Які лазівки можуть знайти у справах Трухіна та Кузьміних
"Депутати не звикли, що вони доторкані. Все ще відчувають себе вище інших", – каже Кирило Сазонов. Фото: УНН

Публічні скандали щодо нардепів Олександра Трухіна та Сергія Кузьміних, які балотувалися від "Слуги народу", показують, що народні обранці все ще відчувають себе вище інших. Про це Gazeta.ua розказав політолог Кирило Сазонов.

"Справи щодо депутатів тягнуться довго. Хтось від слідства ховається, наприклад. Можуть не з'являтися на допити. Депутати не звикли, що вони доторкані. Що вони рівні перед законом. Все ще відчувають себе вище інших", – каже Сазонов.

Кримінальні справи щодо скандальних "слуг" йдуть, але перспективи складно оцінити, додає політолог.

"Кузьміних знаходиться у лікарні, але адвокат не каже, у якій саме. Тому його оголосили в розшук. По Трухіну ситуація проста – як тільки дізналися, що це народний депутат, справу передали до ДБР. Там п'ять місяців незрозуміло чим займаються. Не можуть встановити, чи був він за кермом. Хотіли би – встановили. Думаю, справа дійде до суду. Адвокати наголошуватимуть на тому, що немає загиблих. А матеріальну шкоду Трухін компенсує", – говорить Сазонов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дехто у ЄС не хоче дратувати Путіна": чому Україну не взяли до Кібер-НАТО

У справі Кузьміних, якого обвинувачують у корупції, можуть знайти лазівку, додає політолог.

"Хороший адвокат поставить питання: чи у нардепа є можливість впливати на виграш тендерів? Чисто юридично таких повноважень немає. Але всі ми розуміємо, як насправді. Юридично – він обіцяв те, що виконати не міг. Це значно легша стаття – шахрайство. За неї дають умовно чи із відтермінуванням", – наголошує експерт.

Той "слуга народу", якого спіймають наступного, потрапить під роздачу, говорить політолог.

"Буде активна реакція влади. Такий нардеп стане показовою жертвою. Це вже давно назріло і не піде на шкоду", – додає Сазонов.

Народного депутата з фракції "Слуга народу" Сергія Кузьміних, якого підозрюють в одержанні 558 тис. грн хабаря, оголосили в розшук. Викрили 28 січня. За даними слідства, він взяв хабар за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області.

31 січня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру. 2 лютого "слуга" написав лист на ім'я голови партії і фракції щодо його виключення.

Нардепа Олександра Трухіна виключили з партії "Слуга народу". 1 лютого журналісти поширили відео з нагрудних камер поліцейських, які були на місці ДТП за участі автівки Трухіна. На кадрах видно, що нардеп намагався залишили місце аварії. Він переліз через огорожу та рушив у ліс. А коли поліцейські не дали йому піти - спробував їх підкупити. І обіцяв поговорити з Денисом Монастирським.

Зараз ви читаєте новину «Які лазівки можуть знайти у справах Трухіна та Кузьміних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі