четвер, 10 червня 2021 17:10

"Які футболки носити" – Росія живе українським політичним дискурсом

"Які футболки носити" – Росія живе українським політичним дискурсом
Олег Саакян: "Росіяни в принципі не можуть бути корінним народом України". Фото: Тарас Подолян, Gazeta.ua

Російська влада стурбована низьким рейтингом напередодні виборів. Тому загострює увагу на подіях в Україні. Реакція РФ на законопроект президента Володимира Зеленського, який виключає росіян з переліку корінних народів України, – гра на публіку. Про це Gazeta.ua розповів політолог Олег Саакян.

"Цей закон жодним чином не вплине на ситуацію в Україні, – каже він. – Росіяни в принципі не можуть бути корінним народом України. Вони взагалі перебувають у пікантному становищі. Росія не є національною державою – вона являє собою федерацію всіх корінних народів, що проживають на її теренах. Це внутрішня проблема Росії – яким чином забезпечувати права саме росіян. Поданий Зеленським законопроект визначає корінними ті народи, що не мають материнської держави – кримські татари, караїми. Туди не підпадають греки чи вірмени, попри те що вони живуть тут уже кілька століть і мають великі громади. Те саме стосується і росіян".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін відреагував на форму збірної України

Росія критикуватиме будь-які наші дії чи навіть бездіяльність, впевнений політолог.

"Обурення з боку Росії не стихає протягом останніх семи років. Це пояснюється тим, що чинна російсько-українська війна – насправді не українська визвольна війна, а російська війна за незалежність від історичного спадку. Просто цю незалежність вони намагаються здобути через знищення України. Тому коли Україна стверджує свою самобутність, своє право на історичну спадщину Русі – це одразу сприймається як наступ на Росію, як порушення її інтересів. Бо ж це руйнує її імперські міфи. Саме тому найбільша країна світу весь час живе українським політичним дискурсом – навіть коментує, які футболки носить українська збірна. Чимала частина російського суспільства сприймає Київ, звідки пішла Русь, як власну столицю, тому так бурхливо реагує на події у своїй метрополії".

Погрозлива російська риторика спрямована найперше на власних громадян, стверджує Олег Саакян.

"В РФ на носі вибори, до яких Путін і "Єдина Росія" приходять далеко не з найкращим рейтингом. Взагалі в російському арсеналі не залишилося жодного інструмента, який би вони не використали для тиску на Україну. Лишається тільки частіше і глибше використовувати всі наявні інструменти. На фронті час від час використовують військовий інструмент – проводять ескалацію. Економічно РФ і так тисне на Україну. Вона може заблокувати поставки вуглеводнів, від яких залежна Україна. Або посилити диверсійну діяльність всередині нашої країни, яку ми так само спостерігаємо всі ці роки. Питання в політичній стійкості України – наскільки ми готові до подібних викликів. Не думаю, що існують якісь несподівані кроки, на які Росія піде після ухвалення цього закону. Те, що вона робить зараз – це гра на публіку", – підсумовує він.

Путін порівняв законопроект глави української держави Володимира Зеленського "Про корінні народи України" з "ідеями нацистської Німеччини". На його переконання, Україна "виникла як породження радянського періоду". Він вважає, що міжнародні організації не будуть реагувати на український законопроект про корінні народи, оскільки Україна розглядають в світі як антипод Росії і вважають за краще її не чіпати.

Зараз ви читаєте новину «"Які футболки носити" – Росія живе українським політичним дискурсом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі