вівторок, 08 квітня 2014 21:26

Ахметова налякала доля Фірташа - Арестович

Ахметова налякала доля Фірташа - Арестович
Фото: facebook.com

Олігарх Рінат Ахметов підстраховується від можливих арештів. Тому намагається продемонструвати владі, що без нього неможливо врегулювати ситуацію на Сході. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Олексій Арестович.

Яка проявила себе влада на Сході?

- З'явилась надія, що нинішня влада буде боротися за материкову Україну. Бо декілька днів тому ми у цьому не були впевнені. Але на відміну від Криму, де влада відмовчувалась, почали приймати якісь заходи. Хоча бачимо, що за дві доби чиновники на місці не можуть вирішити ситуацію. Свою діяльність популяризує тільки Аваков у "фейсбуці". Але це скоріше пропаганда, ніж зрозуміле пояснення ситуації для суспільства. Варто врахувати, що на Півдні суспільство самостійно справилась з ситуацією. Жителі Одеси та Миколаєва розібрались у ситуації без усілякого втручання чиновників і при такій же повній відсутності правоохоронців. Це тому, що на Півдні немає Ахметова та Єфремова.

Де були провали влади?

- Найбільший провал влади - те, що допустили сепаратистам захопити будівлі Служби безпеки, державні адміністрації. Там же зберігається не тільки зброя, там секретні документи, кримінальні справи. Другий провал - влада довго розбирались з місцевими чиновниками, силовиками. Треба було жорстко віднестись до тих, хто відверто допомагав сепаратистам, або не втручались у їх дії. Усі розуміють, що Ахметова треба арештовувати.

Яка роль Ахметова на Сході?

- Олігархи грають свою гру у рамках загальної політики Росії по розколу України. Хоча інтереси Ахметова збігаються з інтересами Росії. Ахметова налякала доля Фірташа. Не хоче її повторити. Тому вважає, що єдиний спосіб врятуватись - це бути людиною без якої неможливо гарантовано навести порядок на Сході, заспокоїти сепаратистів. Інакше будуть суцільні мітинги, "Донецька республіка", сепаратистські рухи та "зелені чоловічки". Ахметов підстраховується від можливих арештів. Зайняв позицію патріота краю. Це гра на публіку для американців.

Ахметов виступив посередником між владою та сепаратистами. Влада піде на переговори з ним?

- Будуть говорити, куди вони дінуться. Там настільки зав'язані бізнес-інтереси, стільки компроматів один на одного. Тимошенко їздила ж у Донецьк.

Які сценарії реалізовує Росія?

- На Сході розігрується потрійний сценарій. Перший - це сценарій Москви по федералізації України. Другий - сценарій Ахметова і місцевих олігархів та чиновників по підвищенню своєї значущості. Третій сценарій - Тимошенко, яка грає рятівницю вітчизни. Усі ці сценарії у чомусь один одному суперечать. Тому зараз ми перебуваємо в точці невизначеності. Суспільство досі не знає у якому форматі рухатимемось. Тому що начебто ситуація врегулювалась, але у той же час британська преса публікує чотири сценарії вторгнення російських військ на територію України. Вони ж ніколи нічого не роблять випадково. Те саме стосується заяв депутатів Держдуми. Зрозуміло, що це риторика, але вона не додає суспільству спокою.

Турчинов заявляв про антитерористичну операцію. Влада готова до жорстких дій?

- Проблеми у тому, щоб дати команду "Альфі" взяти штурмом Службу безпеки немає. Чи є в цьому необхідність? Поки влада вирішує конфлікт мирним шляхом. До останнього моменту будуть торгуватися. Бо усі вони по психотипу бізнесмени. Впевнений, що з Путіним контактує Тимошенко, або її люди. Частина "регіоналів" контактують з представниками Путіна, які сидять у Києві.

Що треба робити, аби не допустити від'єднання Донецька, Луганська, Харкова?

- Треба жорстко заарештувати усіх сепаратистів на Сході. При чому показово, без найменшого компромісу. Влаштувати декілька судових процесів по відношенню до місцевих чиновників та міліції, яка бездіяла. Також потрібно закрити кордони.

Зараз ви читаєте новину «Ахметова налякала доля Фірташа - Арестович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі