понеділок, 12 травня 2014 16:16

Ахметов заплутався у своїй складній грі - політолог

Ахметов заплутався у своїй складній грі - політолог
Фото: news.bigmir.net

Україні не можна визнавати псевдореферендуми, які пройшли на Сході. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Георгій Чижов.

За його словами, при цьому Антитерористичну операцію треба продовжувати. "Але це не всі заходи, які потрібно вживати для нормалізації ситуації, бо матимемо ескалацію насилля. Необхідно шукати політичні рішення — спробувати знайти серед протестувальників на Донбасі ті групи, які готові не вести озброєну боротьбу із центральною владою, а говорити із Києвом та висувати розумні вимоги. Пропозиції відокремлення Донецької та Луганської областей не будуть сприйматися як конструктивні. Можливо, варто вести перемовини й з Рінатом Ахметовим. Хоча не до кінця зрозуміло, чого він насправді хоче. Судячи із того, що ми чуємо останні кілька тижнів, він грає в якусь складну гру. Не виключено, що сам вже заплутався в ній", - зазначив експерт.

"Є питання - чи варто створювати Донецьку автономію в Україні. Автономна республіка у складі унітарної держави взагалі є достатньо дивним явищем. Але вже був прецедент із Кримом. Головне, яким змістом це все буде наповнено. Віце-прем'єр Володимир Гройсман пропонує реформу місцевого самоврядування. Вона не передбачає федералізації, але пропонує передачу більшості управлінських рішень на місця. Щоб самі собі обирали владу та користувалися зібраними податками. Здорові сили на Сході таке могло б влаштувати. Хоча така модель могла б бути універсальною для всієї України, бо кожна область має свої специфіки", - наголосив Чижов.

Політолог зізнався, що йому не подобаються пропозиції про відокремлення частини Донбасу від України. "Вони лунають ще з часів протистояння на Майдані. Проукраїнськоналаштовані громадяни казали: Без Криму та Донбасу нам буде краще будувати державу. З іншого боку відповідали: А давайте відокремимо західну Україну, нехай іде в свою Європу. Це поганий варіант. Він означатиме, що Україна не впоралася із тим викликом, який перед нею повстав — освоїти території, які дісталися за радянських часів та побудувати сучасну європейську державу. Сподіваюсь, без розподілу можна обійтися. Це безперспективний шлях, бо виникне питання, що можна ще якісь області відпустити. Тоді країна може розвалитися", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов заплутався у своїй складній грі - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі