вівторок, 31 липня 2018 10:42

Адвокати Януковича знову влаштували демарш у суді

Адвокати Януковича знову влаштували демарш у суді
Екс-президент Віктор Янукович заборонив надавати собі допомогу державних адвокатів. Фото: УНІАН

Колишній президент Віктор Янукович заборонив державним адвокатам захищати його у суді. Заяву екс-президента оприлюднив Віталій Сердюк у Facebook.

Сьогодні в Оболонському суді Києва мають початись дебати, на які вчора не прийшли адвокати Януковича.

"Публікую заяву, якою Віктор Янукович прямо заборонив Центру з надання безоплатної допомоги та його адвокатам здійснювати його захист за призначенням судових і правоохоронних органів. Здійснення таких дій відносно нього буде розглядатись як злочин, передбачений ст.ст. 374, 400-1 Кримінального кодексу України".

Янукович вважає що на Оболонський райсуд чиниться політичний тиск, а також розглядається сценарій усунення від його захисту найнятих ним адвокатів. Хто саме здійснює тиск, Янукович не уточнює.

Заяву Януковича направили до Регіонального центру надання вторинної безоплатної правової допомоги у місті Києві.

На початку засідання адвокат Віталій Сердюк заявив, що наразі в Мінську перебуває його колега Ігор Федоренко разом зі свідком захисту Аркадієм Ярощуком - пілотом вертольота, яким Янукович 22 лютого 2014 року летів із Харкова до Донецька, й почав наполягати на допиті цього свідка.

Дев'ятко зазначив, що суд у цьому процесі уже вивчив всі обставини, про які може повідомити свідок. Суддя також попередив адвоката Сердюка про перешкоджання прокурору виступати на дебатах.

"Я попереджаю вас: не перешкоджайте прокурору виступати в судових дебатах".

Крім того, Дев'ятко у відповідь на клопотання Сердюка про відвід судді зазначив, що стадія відводів "уже давно минула".

Після того, як у суді оголосили технічну перерву, адвокат повідомив журналістам, що не брамиме участі у засіданні 31 липня.

"Я маю на руках доручення клієнта, щоб у випадку явно незаконних дій, спрямованих на неможливість заслуховування свідків, які готові розповісти правду про події 2014 року, невідкладно передати матеріали до всіх міжнародних правозахисних організацій, до моніторингових місій ОБСЄ і ООН. Я змушений невідкладно відреагувати на явно незаконні дії суду, які суперечать Європейській конвенції про захист прав людини та спрямовані лише на одне, - на виконання наказу влади прискорити оголошення вироку проти Віктора Януковича".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний суд двічі "кинув" Януковича із клопотаннями

30 липня у справі про держзраду повинні були розпочатися судові дебати. Через неявку адвокатів засідання перенесли на 31 липня.

Віктор Янукович утік з України 23 лютого 2014 року. Відтоді живе в Росії. Екс-президента обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, державній зраді, пособництві РФ. Йому загрожує довічне ув'язнення. 5 липня 2017 року в ефірі російського "Першого каналу" Янукович заявив, що не хоче брати участь у судовому процесі.

Зараз ви читаєте новину «Адвокати Януковича знову влаштували демарш у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі