субота, 03 жовтня 2015 14:00

Я дуже слабо уявляю, як можна забезпечити демократичні вибори на непідконтрольних територіях – Тимчук

Я дуже слабо уявляю, як можна забезпечити демократичні вибори на непідконтрольних територіях – Тимчук
Фото: www.slovoidilo.ua

Засідання "нормандської четвірки" і його підсумки проаналізував у своєму блозі в Facebook координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

"Без розуміння конкретних механізмів по кожному пункту коментувати складно - можна як жорстко критикувати, так і підтримувати і хвалити, кому що подобається, - пише він. - Тому по основних моментах:

1. Місцеві вибори на Донбасі.

Я дуже слабо уявляю, як можна забезпечити повністю демократичні вибори "за українським законодавством" на територіях, які Україна не контролює. Ми що, так упевнені в непогрішності і всевидючості горезвісних міжнародних спостерігачів? Або думаємо, що вибори під дулами російських автоматів можна назвати демократією?

Он у "ДНР" вже визначилися з кандидатами, яких "призначать" на "виборні" посади, часто-густо це люди Захарченко (див. Вчорашню зведення групи ІС). Якщо ці "неправильні" вибори скасують, то де гарантія, що на "правильних" виборах (відповідно до Мінського домовленостями) ці ж люди не будуть точно так само "призначені" терористами?

З іншого боку, нас переконують, що закон про вибори на Донбасі передбачить всі нюанси. Що ж, поки ми не бачили текст законопроекту, не думаю, що дискусія має великий сенс.

2. Виведення військ РФ і контроль над кордоном.

Президент Франції Олланд за підсумками зустрічі заявив, що після виборів на Донбасі іноземні (російські) війська будуть виведені, і Україна отримає контроль над кордоном.

У моєму розумінні для того, щоб домовитися про виведення російських військ з Донбасу, для початку потрібен сущий дрібничка: щоб Росія визнала, що на Донбасі є ці самі її війська, інакше незрозуміло, хто і які гарантії дає. Поки я не пригадаю від Москви такого визнання. Відповідно, хотілося б більше контексту до обіцянок Олланда.

3. Припинення вогню і відведення озброєнь калібром менше 100 мм.

Не думаю, що два, три дні або навіть тиждень без обстрілів - це великий привід для оптимізму. Щоб говорити про створення передумов (тільки передумов!) Для мирного процесу, треба констатувати для початку хоча б відведення важких озброєнь (хоча повернути ці озброєння в 15-км зону - справа двох годин, але все ж). А потім вже піднімати питання про озброєння менше 100 мм.

Зауважу також, що бойовики, відводячи "для ОБСЄ" танки з "передка", часто-густо не виводять їх з 15-км зони, а тупо маскують в кілометрі-двох від колишніх позицій. Або, міняючи бортові номери (для введення в оману спостерігачів) під виглядом "відводу" витягують на ремонт пошкоджену техніку, натомість її перекидаючи до фронту боєздатну. Підготовкою до "мирного діалогу" такі фокуси назвати проблематично. У кожному разі, ми продовжуємо моніторити ситуацію.

4. Амністія бойовиків

Всі ми пам'ятаємо запевнення від вищого керівництва в тому, що амністії підлягатимуть лише учасники НВФ на Донбасі, які не скоювали злочинів. Сподіваюся ці обіцянки будуть виконані. Знову таки, для дискусії треба розуміти суть конкретних пропонованих механізмів такої амністії.

У кожному разі, у Верховній Раді назріває дуже спекотна пора дискусій та обговорень з кожного питання. І це дуже правильно. На кону занадто багато чого. Всі ми - за встановлення миру на Донбасі, питання лише, якою ціною він буде куплений.

Принаємні, я як народний депутат не буду голосувати за "кота в мішку" - як не голосував за скандальні зміни до Конституції. Я хочу розуміти, як будуть працювати відповідні механізми, і тільки тоді можна приймати рішення ".

Зараз ви читаєте новину «Я дуже слабо уявляю, як можна забезпечити демократичні вибори на непідконтрольних територіях – Тимчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі