вівторок, 25 травня 2021 12:10

709 днів полону. Українська військова повернулася з РФ

709 днів полону. Українська військова повернулася з РФ
Надію Савченко обміняли на засуджених російських військових. Фото: Інтерфакс

П'ять років тому, 25 травня 2016-го, бранка Кремля Надія Савченко повернулася в Україну. Провела у полоні 709 днів.

22 березня 2016-го Донецький суд Ростовської області РФ засудив українську льотчицю Савченко. Їй дали 22 роки ув'язнення й штраф 30 тис. російських рублів за нібито незаконний перетин кордону РФ і загибель журналістів. 83 дні полону українка голодувала.

Савченко обміняли на засуджених російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва. ГРУшників затримали 16 травня 2015 року в зоні бойових дій в Луганській області.

"Я хочу попросити вибачення у всіх матерів, чиї діти не повернулися. Я хочу вам сказати, так, я не поверну мертвих, але я завжди готова покласти життя і не раз на полі бою за Україну", – сказала в українському аеропорту Савченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко вийшла з російської в'язниці завдяки Обамі - адвокат

Там її зустрічала лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Партія взяла Надію у свій виборчий список до Верховної Ради 2014 року першим номером. ВР делегувала депутатку в Парламентську асамблею Ради Європи. Президент Петро Порошенко нагородив полонянку званням Герой України.

Російських ГРУшників у московському аеропорту зустрічали дружини. Знімали три телеканали — НТВ, "Перший" і "Раша Тудей". Охорона аеропорту заборонила ставити запитання військовим. У вересні 2019 року з'явилася інформація, що Єрофєєв та Александров, яких обміняли на Савченко, – мертві.

У грудні 2016-го "Батьківщина" виключила Савченко зі своєї фракції. "Принципи та політичні переконання не співпадають", пояснили у партії. У квітні наступного року Надія стала головою партії "Громадська платформа Надії Савченко".

22 березня 2018 року, після зняття недоторканності, Надію затримали. Нібито з керівником Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном готували теракт в Києві. Верховна Рада виключила Савченко зі складу Комітету національної безпеки та оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надія Савченко показала фото під коровою

23 березня 2018-го Шевченківський районний суд Києва взяв Савченко під варту. Вона знову оголосила безстрокове голодування. На волю Надія вийшла 16 квітня 2019-го. У неї та Рубана закінчився термін арешту. У СІЗО вони провели 13 місяців. Продовжити запобіжний захід суд не зміг.

З 10 вересня 2019 року Надія Савченко безробітна. Тоді уточнила, шукає роботу через Центр зайнятості. Заявила також, спробує пройти медичну комісію для роботи льотчицею. У в'язниці її здоров'я сильно постраждало, говорила Савченко. У цей час була активною гостею на заблокованому зараз телеканалі ZIK, який пов'язують із депутатом від ОПЗЖ і кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

На позачергових виборах у липні 2019-го Савченко балотувалася в окрузі №51 на Донеччині. Там за неї проголосувало вісім виборців. До ВР вона не пройшла. Савченко опублікувала фото, на якому палить у багатті агітаційну газету зі своїм зображенням.

Зараз ви читаєте новину «709 днів полону. Українська військова повернулася з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі