середа, 20 березня 2019 18:29

5 млн українців не зможуть проголосувати

5 млн українців не зможуть проголосувати
Всього в Україні понад 29 млн. виборців. Фото: відкриті джерела

Понад 5 млн українців не зможуть проголосувати на виборах президента. Про це Gazeta.ua повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Понад 2 мільйони українців, зокрема переселенці, трудові мігранти, ті хто не мають місця реєстрації, не візьмуть участі у виборах. Потрібно змінювати механізми реєстрації, які зараз нагадують радянську прописку. Зробити, як в Канаді чи Німеччині - звертаєшся до місцевої влади і за 5 хвилин отримуєш посвідчення про місце реєстрації, позначку у паспорті. Без жодних довідок від орендодавця. Так можна вирішити питання участі у виборах.

"Ще мінімум 3 мільйони виборців не проголосують за кордоном. Тобто за скромними підрахунками голоси не віддадуть понад 5 млн громадян", - розповів експерт.

Місце голосування вже змінили близько 100 тис. виборців, сказав Кошель.

"Відсоток - мізерний. У другому турі цифра буде ще в десятки разів меншою.

Проміжок часу між встановленням результатів першого туру і другим буде коротким. Щоб повторно написати заяву виборець матиме лише 3 дні. Для внутрішньо переміщених осіб менше проблем, бо ти приходиш просто з паспортом. А студенту чи працівникові потрібно знову звертатися у деканати, до керівництва за місцем роботи, знову брати довідки, шукати вільний час, щоб прийти у відділення Держреєстру. І там ще годинами стояти у черзі", - зауважив він.

Усього в Україні понад 29 млн. виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди і з чим звертатися українцям, щоб проголосувати не за місцем реєстрації

Вибори президента відбудуться 31 березня. Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, 21 квітня відбудеться другий тур. До нього вийдуть двоє найрейтинговіших претендентів на посаду глави держави.

Зараз ви читаєте новину «5 млн українців не зможуть проголосувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі