вівторок, 03 лютого 2009 20:22

5 лютого Рада розгляне питання про відповідальність влади

5 лютого Рада розгляне питання про відповідальність влади

Верховна Рада в четвер розгляне питання про соціально-економічну ситуацію в Україні і дії органів влади з подолання кризи.

За затвердження порядку денного на нинішній тиждень, що передбачає розгляд цього питання в четвер, проголосували 415 депутатів з 436 зареєстрованих.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що на засіданні парламенту цього дня буде запрошений президент Віктор Ющенко, якому буде запропоновано виступити.

Також планується провести виступ від Кабінету міністрів України, представників двох обласних рад: однієї зі східного регіону, і однієї - західного регіону країни.

"Але по суті, коли ми ухвалюватимемо рішення, окрім інших пропозицій, які будуть винесені, буде поставлений на голосування і проект ухвали про відповідальність Кабінету міністрів України", - сказав Литвин.

Спікер зазначив, що пропонується виділити на виступ президента України, якщо він виявить бажання брати участь в такому засіданні, до 45 хвилин, якщо глава держави захоче відповісти на питання депутатів, виділити для цього 30 хвилин. При цьому Литвин уточнив, що якщо виступ президента займе більше часу, то ніхто не перериватиме главу держави.

Представникові Кабінету міністрів пропонується виділити 45 хвилин для доповіді і 30 хвилин для відповідей на питання.

При цьому Литвин наголосив, що депутатам буде запропоновано реєструватися у столів реєстрації на початку засідання в четвер, і реєструватися ще раз перед ухваленням рішення за наслідками розгляду цього питання.

"Ми домовилися, що якщо президент України через зайнятість або інші обставини не відгукнеться на пропозицію взяти участь в розгляді цього питання, то це не означатиме, що у нас є підстави блокувати роботу Верховної Ради в четвер", - наголосив спікер.

Верховній Раді вдалося відновити, фактично, розпочати сьогоднішнє пленарне засідання лише до 17:00, після того, як погоджувальна рада вирішила, що питання про відповідальність влади за ситуацію в Україні парламентарії розглянуть 5 лютого.

Нагадаємо, що сьогодні вранці спікер Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про закриття третьої сесії парламенту шостого скликання та відкриття четвертої. При цьому Партія регіонів заблокувала трибуну та президію парламенту.

Близько 10:30 голова Ради оголосив півгодинну перерву в роботі парламенту для обговорення із головами фракцій ситуації, що склалася. Проте, до 17:00 засідання Ради так і не відновилося.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко сьогодні на брифінгу у Раді виступила за заслуховування парламентаріями звіту Кабміну на сьогоднішньому, або на завтрашньому пленарному засіданні. Вона пояснила, що не зможе прийти в Раду у четвер.

Наміри регіоналів поставити запитання про звіт уряду 5 лютого, як сказала Тимошенко, є нечесною грою, оскільки вона буде у цей час перебувати у закордонному відрядженні, яке не можна скасувати. У цілому, прем"єр заявила, що ініціатива фракції ПР про відставку уряду спрямована на дестабілізацію ситуації у країні.

Між іншим, лідер регіоналів сьогодні у Раді заявив, що його фракція наполягає на заслуховуванні звіту Кабміну саме 5 лютого, і підтвердив, що у нього вчора відбулася зустріч із Президентом. Крім того, сьогодні ПР зажадала виступу в парламенті Президента, прем"єр-міністра та голови Нацбанку зі звітом про ситуацію в країні. Регіонали пообіцяли підняти країну на всеукраїнську акцію протесту у випадку, якщо "влада спробує уникнути відповідальності за вчинене".

За матеріалами Интерфакс-Украина, УНІАН

Зараз ви читаєте новину «5 лютого Рада розгляне питання про відповідальність влади ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі