середа, 26 грудня 2007 09:09

10 найзнаковіших подій в українській політиці за 2007 рік
10

Рік, що минає був багатим на політичні події, скандали та інші супроводжуючі ці процеси моменти. Оскільки кінець грудня це своєрідний період підбиття підсумків, пропонуємо вашій увазі десятку найзнаковіших подій в українській політиці за 2007 рік.

Вбивство Євгена Кушнарьова

Євген Кушнарьов був смертельно поранений у лісі під Ізюмом 16 січня 2007 року. Під час полювання екс-губернатор одержав тяжке проникаюче поранення в живіт з вогнепальної зброї.

Наступного дня - 17 січня в 13:45 у нього зупинилося серце.

Звинувачення у вбивстві через необережність правоохоронці висунули 37-річному Дмитру Завальному.

Прокурор Харківської області Василь Синчук повідомив про те, що розслідування вбивства Євгенія Кушнарьова закінчено, а обвинувачений буде покараний за двома статтями. Прокурор відзначив, що "всі слідчі дії, які необхідно було виконати для того, щоб встановити об"єктивну істину у справі, нами виконані".

Обвинуваченого засудять за двома статтями: вбивство з необережності та незаконне носіння й зберігання вогнепальної зброї.

Спроби Огризка очолити МЗС

На початку лютого Президент Віктор Ющенко вніс до Верховної Ради кандидатуру 50-річного Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. Верховна Рада двічі не підтримала Огризка і міністерство згодом очолив Арсеній Яценюк. Після того як уряд очолила Юлія Тимошенко, Огризко був призначений керівником зовнішньополітичного відомства країни.

Прехід Анатолія Кінаха до "Антикризової коаліції"

20 березня тодішній прем"єр-міністр Віктор Янукович сказав, що лідер ПППУ (входила у блок НСНУ) Анатолій Кінах погодився працювати разом, і запропонував йому посаду в уряді. 21 березня Верховна Рада обрала його міністром економіки, попередньо звільнивши з цієї посади Володимира Макуху.

НСНУ різко засудив вчинок Кінаха і виключив народних депутатів України від ПППУ зі складу парламентської фракції "Наша Україна".



Розпуск Віктором Ющенком Верховної Ради

2 квітня Президент України Віктор Ющенко видав Указ про розпуск Верховної Ради. Після довготривалих переговорів та судової тяганини, Верховна Рада 5-го скликання склала свої повноваження, а позачергові вибори до парламенту були призначені на 30 вересня.

Захоплення Генеральної прокуратури бійцями "Беркута"

У розпал політичної кризи, співробітники спеціального підрозділу Міністерства внутрішніх справ "Беркут" 24 травня зламали вхідні двері в Генеральну прокуратуру й двері в приймальню генпрокурора.

Перед цим вони перелізли через ворота й відкрили їх для депутатів Верховної Ради й міністра внутрішніх справ Василя Цушка, який безпосередньо всім цим керував.

Він наказав своїм підлеглим заарештувати співробітників Управління державної охорони, які охороняли адміністративні приміщення Генпрокуратури. Озброєні "беркутівці" розосередилися на різних поверхах будинку на вул. Різницькій, виламали двері в службовий кабінет Генерального прокурора. Дії тодішнього міністра внутрішніх справ були відповіддю на указ президента Ющенка, яким Святослав Піскун звільнявся з посади генпрокурора. Згодом проти Цушка було порушено ряд кримінальних справ, які то закривались, то поновлювались постановами суду.

Утворення блоку НУ-НС

5 липня представники десяти політичних сил у присутності президента Віктора Ющенка підписали декларацію про створення виборчого блоку "Наша Україна — Народна самооборона". До блоку ввійшли "Християнсько-демократичний союз", Українська республіканська партія "Собор", Українська народна партія, Народний рух, "Наша Україна", "Європейська платформа", "Пора", Партія захисників Вітчизни, Конгрес українських націоналістів і "Народна самооборона".


Дострокові вибори до Верховної Ради

30 вересня, після затяжної політичної кризи, в Україні відбулись дострокові вибори до Верховної Ради. У Верховну Раду пройшли Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, Блок "Наша Україна - Народна Самооборона", Комуністична партія, Блок Литвина.

Створення "Коаліції демократичних сил"

29 листопада, після тривалих переговорів, фракції "Блок Юлії Тимошенко" і Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" у Верховній Раді створили парламентську коаліцію (більшість) - "Коаліцію демократичних сил".

Скандал навколо польоту Рудьковського в Париж за бюджетні кошти

На початку грудня в.о. Міністра транспорту Микола Рудьковський потрапив у скандал з використанням бюджетних коштів не за призначенням.

Рудьковського "попросили" в СБУ пояснити, за які кошти він злітав у Париж.

Відомо, що з 9 по 12 червня міністр вирішив здійснити вояж на приватному чартерному літаку за маршрутом "Київ - Париж - Київ". А оплатив цей рейс Рудьковський за рахунок Мінтрансу.

Окрім того, за інформацією джерел в СБУ, цю поїздку Рудьковський здійснив разом з однією з колишніх "Міс Україна-Всесвіт".

Обрання Юлії Тимошенко прем"єром

18 грудня Верховна Рада прийняла постанову про обрання Юлії Тимошенко прем"єр-міністром. За Тимошенко проголосували 226 депутатів. Кандидатуру Тимошенко підтримали 156 бютівців та 70 депутатів від НУ-НС. Після цього Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив про прийняття та підписання ним постанови про обрання Тимошенко прем"єром, запросивши Тимошенко зайняти місце в урядовій ложі.

Зараз ви читаєте новину «10 найзнаковіших подій в українській політиці за 2007 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі