четвер, 14 січня 2021 07:11

Зеленський отримав сигнал — придивитися до оточення

Сполучені Штати Америки запровадили економічні санкції проти семи громадян України й чотирьох організацій. Вони є частиною мережі іноземного впливу, яка пов'язана з Росією і має стосунок до Андрія Деркача, повідомляють у міністерстві фінансів США з контролю за іноземними активами.

Андрій Деркач — колишній "регіонал", народний депутат. На початку 1990-х був випускником академії ФСБ РФ. Торік у вересні США запровадили проти нього санкції за спроби вплинути на їхні президентські вибори. Назвали російським агентом, який підтримує тісні зв'язки зі спецслужбами РФ.

Тепер санкції оголосили проти нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського, колишнього нардепа-втікача Олександра Онищенка — виїхав з України в липні 2016-го, підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу, що завдало збитків державі на майже 3 млрд грн, за даними Національного антикорупційного бюро, експрокурора Костянтина Кулика, колишнього помічника Деркача Дмитра Ковальчука, ексдипломата Андрія Теліженка, Антона Симоненка і Петра Журавля, які поширювали брехню про одного з кандидатів у президенти, заявили у США. Також санкції запровадили щодо сайтів "Ера-Медіа", Only News, NabuLeaks і "Скептик.онлайн".

Торік у травні Деркач оприлюднив аудіозаписи нібито розмов п'ятого президента України Петра Порошенка з Джозефом Байденом, коли той був віцепрезидентом США. Заявляв, що Байден вимагав від Порошенка звільнити генпрокурора Віктора Шокіна, начебто обговорювали справу газовидобувної компанії "Бурісма". Її власник Микола Злочевський — колишній міністр екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова. НАБУ розслідувало зло­вживання з видачі спецдозволів на користування надрами низці підприємств, засновником яких є компанія. Злочевського підозрюють у спробі дати $6 млн хабара керівництву НАБУ і САП. Перебуває в розшуку. У раді директорів цієї компанії був син Байдена Гантер.

Джо Байден переміг на президентських виборах у США торік у листопаді. Його інавгурація відбудеться 20 січня.

— Коли американці кажуть: "російський агент" — це тавро, — говорить інвестиційний банкір 38-річний Сергій Фурса.

— Санкції ускладнюють життя людини. Сумнівно, що Дубінський тепер ­виїздитиме у цивілізовані ­країни. У нього можуть виникнути проблеми навіть з ­отриманням гривневого рахунку в банку. А будь-яка американська компанія не може мати з ним справу. Наприклад, ­видалять сторінку у фейсбуку.

Дубінський — із партії Зеленського. Президент має визначитися — чий він друг? Логічно виключити нардепа з фракції, позбавити посад у партії.

— На відміну від нашої влади, США не соромляться називати російську агентуру в Україні, — каже 47-річний Євген Дикий, колишній командир роти батальйону "Айдар".

— Цього разу вказали на конкретну групу — мережу Деркача. Найімовірніше, після інавгурації Байдена боротьба США проти кремлівських шпигунів посилиться. В Україні це перша ластівка, але потенційний список великий. Варто ­чекати від нового керівництва Штатів жорсткої антиросійської та антикорупційної позиції.

Дубінський — член команди Коломойського. Координує пов'язаних з олігархом депутатів у фракції "Слуга народу". Санкції — серйозний дзвіночок Ігореві Валерійовичу. Проти нього в США порушують справи через відмивання грошей. Працювати на олігарха стає небезпечно.

Для Зеленського це сигнал — придивитися до оточення. Має прикинути, хто завтра може стати проблемою у відносинах із США. Президенту треба діяти на випередження.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський отримав сигнал — придивитися до оточення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі