пʼятниця, 04 березня 2011 10:31

"У резиденції Януковича поміняли все"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Школярка в селі Стара Гута Богородчанського району на Івано-Франківщині заходить минулої п’ятниці до продовольчого магазину. Він розташований у спільній з автозупинкою будівлі. Резиденція президента — за 10 хвилин ходьби звідти
Школярка в селі Стара Гута Богородчанського району на Івано-Франківщині заходить минулої п’ятниці до продовольчого магазину. Він розташований у спільній з автозупинкою будівлі. Резиденція президента — за 10 хвилин ходьби звідти

На ремонт президентської резиденції "Синьогора" у прикарпатському селі Стара Гута Богородчанського району виділили 33 млн грн. У Держуправлінні справами пояснили: ремонт необхідний, бо резиденція постраждала від стихійного лиха. Хоч раніше про це нічого не казали.

Автобуси з Івано-Франківська до Старої Гути їздять раз на 2–3 год. Старенький ПАЗ набивається повний. Майже 2 год. петляє засніженою дорогою понад 50 км. Що далі від обласного центру, то менше людей залишається в автобусі. Стара Гута — кінцева зупинка.

— Напишіть, на Гуті казали баби, що бодай би того Януковича ліпше не було, — говорить 74-річна Марія Гутник. — Що він є, що нема — все їдно. Кучму можна було терпіти, Ющенка можна було. А цей — най іде туди, відкіль прийшов.

Зупинка в Старій Гуті — дерев'яний павільйон. Поряд магазин продовольчих товарів. На ньому вивішені розклад руху автобусів та оголошення про збір сміття. Звідси до "Синьогори" йти не більш як 10 хв. Резиденція президента у кінці відпочинкового комплексу.

— До президента йдіть до кінця дороги. Але далі КПП вас не пустять, — показують дорогу двоє чоловіків, що вийшли з трактора, який розчищає сніг. — Дача посеред лісу, проступитися нереально.

КПП — це півметрова металева перегородка поперек дороги і дерев'яна будка. Далі дорога ховається за деревами. З будки виходить охоронець.

— Дача президента тут?

— Ні, не тут, — відповідає з виразним місцевим акцентом.

— А далі пройти можна?

— Не можна.

— І далеко звідси до резиденції?

— Далеко.

— Там зараз ремонт?

— Невідомо.

Чоловік проводжає нас поглядом до самого повороту. Виходимо до дерев'яної греко-католицької церкви. Її збудували кілька років тому. Частину коштів виділила адміністрація "Синьогори".

— Церкви в селі дві, а ксьондз один, — розповідає Ольга, 38 років. — Щонеділі о дев'ятій  ранку править у старій церкві, в одинадцятій — тут. Два роки тому попередив, що на коляду до нас Ющенко прийде. То всі нарядилися гарно. Прийшов із жінкою, дітьми. Охорони не виділа. Стояв, хрестився, але до кінця служби не добув. Кажуть, гроші на церкву неодноразово жертвував. А Янукович до нас не навідувався. Він не тої віри. Знаєте, є церква грецька, вірменська. А в нас своєї не може бути — тільки російська.

Каже, ремонт у резиденції президента почали робити напередодні Нового року.

— Сусідів племінниця прибирає там. Переказувала, такий ремонт був, ніби після бомбьожки. Поміняли все, навіть підлогу здирали. Мабуть, не хотів Янукович ані сліду від попереднього хазяїна лишити. Дерева з корінням викорчовували і нові засаджували. Набудували повно всього. Для чого — хто його зна. Говорили, окремий будинок для Медведєва вистроїли — щоб приїжджав у гості на лижах кататися. Кажете, новий ремонт планують? Навіщо?

46-річний Василь Гутник везе до колодязя металевий бідон. Набирає воду.

— Ремонтують ту дачу щороку. Все щось там не подобається. Ще би мозги їм повправляли, — говорить. — Толку з тієї резиденції нам жодного. Єдиний плюс, що школу збудували. Але це ще за Кучми було. Дорогу колись раз відремонтували — і все. Вже знову вся в вибоїнах. Так йому все одно, він же не на автобусі сюди їздить.

Останній маршрутний автобус до Івано-Франківська вирушає о 17.15. На зупинці збирається зо два десятки людей. Працівники "Синьогори" одягнені у військові куртки.

— Що, не пустили, — впізнає чоловік, який розчищав територію від снігу. — А я що казав? Мабуть, на обід попали, — сміється. — Треба було рік тому приїжджати. Тоді Ющенко дозволив водити на свою дачу екскурсії. Заплатили би 50 гривень — і все обдивилися, ще й меду з президентської пасіки спробували.

— Я вже кілька літ там працюю, — розповідає його колега, чоловік років 60. Називатися не хоче. — Ющенко частенько тут бував. Януковича бачили тільки раз — на Новий рік. Чим він приїхав — чи машиною, чи вертольотом, не видів. За Януковича строгіше все стало набагато. Мене охорона вся в обличчя знає, але кожного разу заставляють через рамку пройти, чи бува бомбу не несу. Телефон із камерою теж усім строго заборонили проносити, аби не зафотографували чого.

"Синьогора" може прийняти 80 гостей

Державна резиденція "Синьогора" розташована на висоті 600 м над рівнем моря, на схилах гірського масиву Горгани. Президентську "дачу" збудували за Леоніда Кучми. Роботи розпочали у жовтні 2000 року і завершили за сім місяців. Понад тисячу робітників працювали у три зміни.

Загальна площа державної резиденції 10,9 тис. га. У триповерховому приміщенні розташований пансіонат на 80 місць — 10 апартаментів, дев'ять номерів "люкс", 21 номер "напівлюкс". У спальному корпусі пансіонату є бар, ресторан, їдальня, зал для прийомів і конференцій. А також кухонний блок, міні-пекарня, пральня, автоматична телефонна станція. Всередині приміщення облицьоване італійським мармуром, венеційською штукатуркою, оливковим деревом. У підвалі є 25-метровий басейн, джакузі, сауни. Другий і третій поверхи за Кучми займала бібліотека. За півкілометра від будівлі — вертолітний майданчик.

Комплекс має автономне опалення, водопостачання, електроенергію. На території резиденції є чотири двоповерхові котеджі на 14 місць.

Коли президентом став Віктор Ющенко, дозволив водити в резиденцію екскурсії. Показували диких кабанів, яких він наказав завести для туристів. Пригощали медом із президентської пасіки. Відвідувачів пускали тільки на подвір'я і у фойє будівлі. Фотографувати забороняли.

 

Зараз ви читаєте новину «"У резиденції Януковича поміняли все"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі