вівторок, 27 лютого 2018 07:35

Успішний політик в Україні повинен бути "кіборгом"

"Перегляд фільму "Кіборги" надихнув мене на роздуми. Довго я носив їх в собі, — пише лідер гурту "Океан Ельзи" 42-річний Святослав Вакарчук у блозі в мережі "ТвітЛонгер" 18 лютого. — Людина, яка йде в політику чи у виконавчі або судові органи влади, має бути прикладом. Це ніби записатися добровольцем на фронт. Не буває так, щоб ти йшов на війну і не жертвував комфортом, спокоєм сім'ї, власною безпекою".

"Успішний політик в Україні має бути не просто добровольцем, а "кіборгом". Повинен бути байдужим до спокус, стійкий до стресів. Не боятися небезпеки. Мати непорушні цінності, велику праведну мету й добре розуміння людської природи, — додає Вакарчук. — Самому ніколи не опускати власну планку. Всі дії слід добре продумувати та розраховувати наперед.

Якщо мусиш перебудувати будинок, в якому сам і живеш, а переїхати немає куди, найгірше що можна зробити — почати з руйнування основного фундаменту, не створивши перехідного. Тебе просто поховає під уламками.

Власним прикладом і вчинками завойовуєш авторитет. Згуртовуєш команду однодумців. На кожну болючу реформу мусять бути знеболювальні. У вигляді необхідних політичних компромісів. Створення в людей розуміння, що болісні зміни переживаєш разом з усім народом. Ніщо так не деморалізує людей, як відчуття лицемірства з боку тих, хто постійно з трибун кричить про справедливість, а сам демонструє тотальну зневагу до неї.

Усі ці принципи мусять лягти в основу поведінки будь-якого політика, який претендує на місце в історії. А якщо не претендує, то нехай забирається назад у тил. Бо на фронті з таких — ніякої користі. Лише зайву порцію каші з'їдають. Не місце таким на передовій".

Святослав Вакарчук посідав третє місце в рейтингу кандидатів на президентських виборах. Торік у листопаді за нього готові були проголосувати 12,1% українців. Вакарчука випереджали президент Петро Порошенко — 16,1% і лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко — 14,4%. Чергові вибори глави держави мають відбутися в березні 2019-го.

У вересні музикант на півроку полетів до Стенфорда, Сполучені Штати Америки. Тамтешній університет входить у трійку найкращих вузів ­світу. Вакарчук вивчає процеси політики й державотворення, економіку й право. У грудні заявив, що не збирається йти у президенти. Натомість назвав 10 кроків, що треба зробити для реформування країни. Серед них — створити незалежний Антикорупційний суд, змінити виборче законодавство, реформувати держ­службу, розпочати дієву приватизацію, припинити політичний лобізм.

— Вакарчук дбає, щоб про нього не забували. Підтримує свою електоральну базу, — каже політолог Микола Давидюк, 29 років. — У деякі рейтинги його намагаються не включати, щоб імітувати відсутність підтримки. Він це розуміє та періодично нагадує про себе. Але нечасто — щоб не набридати і не бути схожим на класичних "печерських" політиків.

Святослав може взяти участь у президентській кампанії — заради парламентської. Тому розмовами про дострокові вибори його хочуть збити, щоб не балотувався у президенти. Такі сценарії можуть йти як від Порошенка, так і Тимошенко.

Все вирішиться ближче до осені. Якщо не буде позачергових ­виборів, то скоріше за все Вакарчук балотуватиметься. У протилежному випадку скаже — ну я ж не обіцяв, що піду.

У Вакарчука є гарні стартові можливості. Майже половина українців не визначилися, за кого голосуватимуть. Із них 20–30%, при грамотній кампанії, можуть підтримати Святослава.

Сучасний український політик повинен мати бачення майбутнього країни. Бо такі, як Добкін, маніпулюватимуть минулим — де твій дід воював? Коли Русь хрестили? А потрібно говорити про плани: побудуємо сучасну економіку, встелимо країну автобанами, швидко піднімемо рівень життя. Президент чи прем'єр мають розуміти, як управляти великими складними системами. І водночас мріяти про успішну Україну. Порошенко і Янукович не мріяли. Вони все зводили до вигоди, часто — особистої.

Зараз ви читаєте новину «Успішний політик в Україні повинен бути "кіборгом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі