вівторок, 27 березня 2018 07:30

"Україні потрібні низькі податки"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Президент Асоціації платників податків Грігол Катамадзе: ”Говорять, що на руках у населення зараз перебуває від 60 до 100 мільярдів доларів. Їх можна залучити в економіку”
Президент Асоціації платників податків Грігол Катамадзе: ”Говорять, що на руках у населення зараз перебуває від 60 до 100 мільярдів доларів. Їх можна залучити в економіку”

— Чому українці поїхали до Польщі? Бо вдома немає можливості заробити. По-друге — там звільнилися робочі місця. Поляки поїхали до Великої Британії. Бо були незадоволені власною країною, — говорить президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе, 56 років.

Чому реформи, які вже почали, не дають результату?

— Гарна реформа патрульної поліції. Але неможливо її якісно зробити, якщо не буде реформована судова система. Усі пам'ятають історію з п'яним водієм, в якого під час погоні стріляв патрульний. Потім його тягали по судах. Інший поліцейський тепер подумає, коли ситуація повториться, — стріляти чи ні? А коли починає думати, тоді вже стріляють у нього. Чомусь у Великій Британії чи США доторкнутися до поліцейського не можна. А в Україні — дозволено.

Більше скажу — придбали їм дві тисячі нових автомобілів, екіпірування. Так купіть же ще термінали. Щоб поліцейський зупинив і на місці видав квитанцію за 3 хвилини. А не 40 хвилин оформляв протокол.

Які зміни потрібні в країні?

— Чим схожі українці і грузини? Хочемо все й одразу. Для системних змін потрібен час і команда. Якщо зараз їх не почати робити, Україні загрожує економічна катастрофа. Говорять, що на руках у населення зараз перебуває від 60 до 100 мільярдів доларів. Тобто ці гроші знаходяться в тіні. І їх можна залучити в економіку. Тільки потрібен комплексний підхід: прийняття нового податкового кодексу, закону про нульове декларування, банківський сектор. Президент підписав закон про повне гарантування повернення коштів із державних банків. Це хороший крок, але його недостатньо, щоб оздоровити фінансовий сектор. Наступний крок треба робити і для комерційних банків. Яка нормальна людина понесе гроші на депозит? Потрібні гарантії повернення коштів.

Два роки тому міністр економіки Айварас Абромавичус говорив про 65 відсотків економіки в тіні. Через півтора року новий міністр називав цифру 35 відсотків. Виходить — частина бізнесменів вийшли "з тіні". Два роки тому під час форуму колишній президент Віктор Ющенко сказав, що 10 відсотків виведення економіки з тіні — це плюс у бюджет 180 мільярдів гривень. Чому тоді країні бракує грошей?

У проекті податкового кодексу, який розробила асоціація, пропонуєте скоротити кількість податків із 13 до 9. Які саме?

— Україні потрібен новий податковий кодекс. Той, що сьогодні є, був прийнятий 2011-го. Щороку його змінюють, доповнюють. Пропонуємо залишити п'ять загальнодержавних і чотири місцеві податки. Перші — це податок на виведений капітал, додану вартість — ПДВ, доходи фізичних осіб, акцизний податок, за використання природних ресурсів. Місцеві — податок на нерухомість, землю, сільськогосподарський, фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб зі статусом мікробізнесу та малого бізнесу.

Також пропонуємо об'єднати два теперішні податки в один — єдиний соціальний внесок і податок на доходи фізичних осіб. Установити на рівні 32 відсотків. І за три роки поступово зменшити до 20 відсотків. Переконаний, що такий підхід майже повністю виведе зарплати з конвертів. Також завдяки цьому можна буде щороку збільшувати зарплати.

Уряд зараз піднімає мінімалку, не зменшуючи податків.

— Коли торік зросла мінімалка, почали закриватися ФОПи. Частина з них існувала тільки на папері. Але були й такі, що справді не могли сплачувати підвищену зарплату. Що зробила частина підприємців? Вони почали переводити працівників на півставки, не оформляють офіційно на роботу. Держава не створює сприятливих умов для ведення чесного бізнесу.

Україні варто копіювати якусь податкову систему?

— Європейські колеги говорять — не треба копіювати. Україні потрібні низькі податки. Це сприятиме зростанню економіки. Що таке в розумінні розвинених країн податкова система? Нобелівські лауреати розробили критерії. Один із них — гнучкість. Змінюється ситуація в економіці, країні — податкова система повинна підлаштуватися.

Припустимо, в Україні зараз приймають новий податковий кодекс, який набуває чинності з 1 січня 2019 року. Оголошують разом із цим нульове декларування — можливість українцям задекларувати все, що мають. І держава визнає: людина це заробила чесно. Приймають закон про банківський сектор. Гроші, які є в населення, йдуть у банки. Відсотки на кредити стають нижчими. Держава наголошує — змін законодавства, перевірок бізнесу не буде три роки. Ми вам довіряємо. Всі компанії реєструємо як чесні, прозорі. Разом із цим має запрацювати аналітична служба, яка буде займатися правопорушеннями в економіці. Бо ухиляння завжди будуть.

У країні є спротив до зміни податкового законодавства?

— Політикам треба думати не про сьогоднішній день, а що буде за кілька років.

Двічі прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс розповідав, як змінили ситуацію із залежністю від російського газу. Вони вирішили збудувати LPG-термінал (використовують для прийому, зберігання зрідженого газу. — ГПУ). Він дорого коштує — 1,2 мільярда доларів. Звернулися до Євросоюзу, там сказали, що готові надати гроші. Треба, щоб проект був міжнародним — хоча б на три країни. У Литві зрозуміли, що виділення коштів затягнеться. І невелика країна сама знайшла гроші і збудувала термінал. Після цього зробили його міжнародним — поєднали трубами з Естонією, Латвією. Знову звернулись до Євросоюзу. Сказали — поверніть нам частину грошей. В Україні не один рік говорять, що маємо збудувати такий же термінал. Невже так важко знайти мільярд доларів?

У фіскальній службі неодноразово заявляли, що необхідно відмовитись від спрощеної системи оподаткування. Поступово перевести підприємців на загальну систему. Варто це робити?

— Я проти спрощеної системи. Згадаймо, коли вона була прийнята. Це — кінець ­1990-х — початок 2000-х. Коли держава не могла створювати робочі місця, дати можливості людям заробляти. Тоді вистачило розуму, щоб прийняти законодавство і спростити систему. Щоб громадяни могли робити невеликий бізнес, заробляти. Але через деякий час великий бізнес почав зловживати спрощеною системою.

Пропонуємо новий погляд на малий бізнес. Наприклад, підприємці мають обіг 2 мільйони гривень. Вони сплачуватимуть фіксовану ставку податку — 500 гривень на місяць. Держава не буде наполягати, аби встановлювали касові апарати. За нашими розрахунками, таких самозайнятих людей в Україні буде не менше п'яти мільйонів. З одного боку — надходитимуть гроші до бюджету, з другого — в країні з'явиться малий і середній клас. І через деякий час політики на виборах уже не зможуть купувати голоси. Бо це будуть самодостатні люди.

Чому в Україну не йдуть інвестори?

— Від Києва до лінії зіткнення на Донбасі — більше 800 кілометрів. А від грузинської столиці Тбілісі до того місця, де зупинилися російські танки — 35. Але 2008 року, через кілька місяців після війни, до Грузії прийшло 4 мільярди доларів прямих інвестицій. Тому що є зрозумілі правила гри. Інвестору говорять — будуй готель на березі моря. Ми тобі безкоштовно даємо земельну ділянку, комунікації зробимо. А в Україні зараз — заплати, щоб підключитися до комунікацій, щоб дали ліцензію, казино заборонені.

Нинішній радник прем'єр-міністра України, міністр фінансів Словаччини Іван Міклош нещодавно розповідав, як проводив реформи. Розробили 209 законопроектів і принесли в парламент. 208 із них депутати одразу затвердили. І так само було в Грузії.

Двічі був послом Грузії в Україні

Грігол Катамадзе народився в грузинському місті Кутаїсі. Закінчив факультет міжнародного права і відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Кандидат юридичних наук.

12 років був Надзвичайним і Повноважним Послом Грузії в Україні: із 2000-го по 2007-й та з 2009-го по 2013 рік.

— На один із прийомів зробили запрошення у вигляді авіаквитків. На першому поверсі посольства гостей зустрічали справжні стюардеси. Було враження, що знаходишся в аеропорту. Гості реєструвалися, — каже Грігол Катамадзе. — Піднімались на другий поверх, нібито на борт. Там стояли крісла, як у літаку. Подавали таку ж їжу, напої. Запросив власників готелів із Грузії, туристичні компанії. Вони розповідали про країну. Якщо ти любиш свою державу, то знайдеш можливості, як переконати всіх, зацікавити. Думаю, багато українців так і роблять. Але російська машина пропаганди працює проти України. Протистояти їй дуже важко.

Із травня 2015 року — президент Асоціації платників податків України. Одружений, має сина Іраклія та доньку Тамару, чотирьох внучок. Любить водити авто. За місяць прочитує дві-три книжки. Остання — "П'ята авеню" Крістофера Сміта.

Зараз ви читаєте новину «"Україні потрібні низькі податки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі