вівторок, 20 лютого 2018 07:10

Труханов може відбутися штрафом чи умовним терміном

Автор: WWW.UNIAN.NET
  Мер Одеси Геннадій Труханов під час обрання йому запобіжного заходу в Солом’янському районному суді Києва, 15 лютого 2018 року. Наступного дня він відкрив засідання Одеської міськради. Частина депутатів зустріла його оплесками, а решта — вигуками ”Ганьба!”, ”Труханова — у відставку!”
Мер Одеси Геннадій Труханов під час обрання йому запобіжного заходу в Солом’янському районному суді Києва, 15 лютого 2018 року. Наступного дня він відкрив засідання Одеської міськради. Частина депутатів зустріла його оплесками, а решта — вигуками ”Ганьба!”, ”Труханова — у відставку!”

— Прокуратура клопотатиме про тримання під вартою із внесенням застави 50 мільйонів гривень для одеського міського голови Труханова. 30 мільйонів — для його заступника Павла Вугельмана, 10 — для кожного з інших учасників схеми. Всього оголосили вісім підозр. Із них п'ять осіб — це службові й посадові особи міськради. Двоє керівників приватних підприємств. І оцінювач приміщень. Детективи й прокурори за три-чотири місяці завершать розслідування, — каже 14 лютого керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, 33 роки.

Цього дня затримали міського голову Одеси 53-річного Геннадія Труханова в аеропорту "Бориспіль". Працівники Антикорупційного бюро вручили йому повідомлення про підозру в розтраті бюджетних коштів. У вересні 2016-го одеська влада за 185 млн грн купила у приватної компанії будівлю збанкрутілого заводу "Краян". Казали, що в його приміщеннях розмістять підрозділи міськради. Фірма-продавець придбала будівлю за 11,5 млн грн. Отримані від міської влади кошти спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Її рахунки арештували.

Після ночі в слідчому ізоляторі вранці 15 лютого Труханова доставили в Солом'янський райсуд Києва. Туди прийшов народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" 34-річний Дмитро Голубов. У залі суду сидить поруч з одеським мером і його адвокатами. 5 год. суд слухає прокурорів і захист. Після наради відпускає Труханова на поруки Голубова. Зобов'язали прибувати на виклики прокурора, детектива, судді. Не виїжджати без дозволу з Одеси. Не контактувати з іншими фігурантами та свідками справи. Голубову загрожуватиме від 34 до 85 тис. грн штрафу, якщо мер Одеси порушить зобов'язання і втече з України.

— Це історія не про Труханова, а про крадіжки грошей із бюджету — щоб подібного не бувало в інших містах. У її рамках багатьох пов'язали, — говорить журналіст-розслідувач Олекса Шалайський, 50 років.

Чому Труханова відпустили?

— Це не катастрофа, зрада чи поразка. Так, суддя прийняв занадто м'яке рішення. Можливо, за вечір і ніч між затриманням і судом із ним поспілкувалися, щоб став "добрішим". Але Труханов і так не сидів би. Навіть Спеціалізована антикорупційна прокуратура давала йому можливість заплатити 50 мільйонів за вихід. У СІЗО він чи на волі — на слідство це не впливає.

Як далі розвиватиметься справа?

— Є низка затриманих. Дрібні й сам Труханов. Справу щодо перших доведуть до якогось пуття. Вони можуть сказати, що самі придумали схему або на них хтось тиснув. Труханова не здадуть. У нас часто нижча ланка дає покази, укладає угоду з прокурором і виходить на свободу. А ці покази ні до чого не приводять — у результаті на волі всі. Малі виходять, а великих не ловлять, бо на них ніхто нічого не сказав. Гроші в бюджет повернуть, оборудку скасують. Низка людей постраждають, але це не буде кілька років тюрми. Труханов не отримає реальний термін.

Може відкупитися?

— Немає від кого відкуповуватися. Платять або слідству з прокуратурою, або судам. Другим немає сенсу, бо при теперішньому Кримінально-процесуальному кодексі й хороших адвокатах можна розтягувати справу безкінечно. А якби слідство було куплене, то не мали б ніяких затримань.

Труханов може відбутися великим штрафом чи умовним терміном. Коли задіяно багато людей і не доведено, що це — злочинна організація, крайнього важко знайти. Постраждають ті, хто міг підробляти папери, експертизи.

Чи виїде Труханов за кордон?

— Ні. Немає сенсу. До того ж втеча виглядатиме визнанням вини. Розслабить свідків і тих, хто сидить у СІЗО. Мовляв, покинув нас, давайте його зіллємо. А якщо тут ходитиме на роботу, то значить все нормально — система працює, будемо говорити, що нам скажуть адвокати.

Як вирішиться питання із подвійним громадянством мера Одеси, про яке кажуть прокурори?

— Подвійне громадянство має кожен другий чиновник нагорі. Якщо когось за це посадять, то може посипатися вся піраміда.

Тобто Труханов вийде з води чистим?

— Систему покарань злочинців високого рівня в Україні лише починають створювати. Труханов точно не буде перший.

Зараз ви читаєте новину «Труханов може відбутися штрафом чи умовним терміном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі