вівторок, 12 червня 2018 07:50

Сенцова можуть обміняти перед Кубком світу

Автор: www.novayagazeta.ru
  Плакат із написом ”Врятуйте Олега Сенцова” пронесли проспектом Андрія Сахарова у Москві учасники акції ”За вільну Росію без репресій та свавілля”. Вона відбулася 10 червня
Плакат із написом ”Врятуйте Олега Сенцова” пронесли проспектом Андрія Сахарова у Москві учасники акції ”За вільну Росію без репресій та свавілля”. Вона відбулася 10 червня

"Про мене тут добре піклуються. Лікар обстежує постійно, аналізи, крапельниці. Далі подивимося. Але всі розуміють, що я не відступлю, тому готують варіанти подальшого збереження мого здоров'я. Так що про це поки що не турбуйтеся. Мене перевели з камери в санчастину табору й надали окрему палату", — пише російською в листі український політв'язень 41-річний Олег Сенцов. Відповів 10 червня на лист російської правозахисниці Тетяни Щур.

Сенцов перебуває у виправній колонії №8 "Білий ведмідь" у місті Лабитнангі в Тюменській області РФ. 14 травня відмовився від їжі. Вимагає звільнити усіх українських політв'язнів, яких утримують у російських тюрмах.

8 червня президент України Петро Порошенко вперше зустрівся з родичами Олександра Кольченка, Павла Гриба, Євгена Панова, Станіслава Клиха, Валентина Виговського, Миколи Карпюка й Олексія Стогнія. Після цього мав телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Домовився, що найближчим часом уповноважені з прав людини обох країн відвідають ув'язнених українських громадян.

— У нас залишилося зовсім мало часу, — каже 37-річна Наталія Каплан, рідна сестра Сенцова. — Сподіваюся, що Путін прийме рішення про звільнення Олега і всіх українських політв'язнів перед футбольним Кубком світу.

Він стартує 14 червня.

— Українська влада запропонувала різні варіанти для звільнення Сенцова, — говорить адвокат Дмитро Дінзе, 44 роки. — Але питання в готовності президента Росії. Путін може помилувати Олега в будь-який час. Але слова російського лідера про неспівмірність справ російського журналіста Кирила Вишинського (5 травня СБУ обшукала київський офіс "РИА Новости Украина". Керівника агентства підозрюють у державній зраді. — ГПУ) й українського режисера Олега Сенцова не залишають багато надії.

Оглядач російської версії журналу "Ньюзвик" Леонід Рагозін не виключає можливості звільнення Сенцова:

— Михайла Ходорковського (колишнього главу російської нафтової компанії ЮКОС засудили на вісім і 13,5 року. — ГПУ) Путін звільнив перед важливою для Росії спортивною по­дією — Олімпійськими іграми в Сочі 2014-го.

Клих оголосив голодування

7 червня ув'язнений у Росії 43-річний Станіслав Клих оголосив голодування на підтримку Олега Сенцова. Він засуджений до 20 років ув'язнення у справі щодо забороненої в Росії організації Українська національна асамблея — Українська націоналістична самооборона. Відбуває покарання у Верхньоуральській колонії в Челябінській області Росії.

7 червня припинив голодування 28-річний Олександр Кольченко. Він не вживав їжі з 31 травня. Схуд на 8 кг, зараз важить 55 кг при зрості 190 см.

Зараз ви читаєте новину «Сенцова можуть обміняти перед Кубком світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі