вівторок, 13 березня 2018 07:30

"Результати виборів будуть неочікувані для влади"

— Знаю з власних джерел, що Служба безпеки України має вказівку дискредитувати мене. Найближчим часом очікую якихось провокацій. Який це буде ­ракурс, не знаю, — каже 35-річний ­Артем Семеніхін, міський голова ­Конотопа на Сумщині.

Говоримо 11 березня по "Вайберу". За два дні до цього він біля пам'ятника Тарасові Шевченку у столиці закликав українців об'єднуватися для зміни чинної влади. Через цей мітинг президент Петро Порошенко не поклав квіти до монумента.

Артем обіймає посаду мера з 18 листопада 2015 року. До того як доброволець воював на Донбасі.

— Вчора й сьогодні моє обличчя не сходить з екранів раша-тв. Вони транслюють страшні апокаліптичні ролики про Україну. Показують, що я — головний фашист, нацист, — говорить Семеніхін.

Це після вашого виступу 9 березня?

— Так. Це свідчить про те, що Порошенко напряму зав'язаний із Москвою. І фактично Кремль допомагає йому дискредитувати моє ім'я. Порохоботи, так звані блогери, теж обговорюють це в інтернеті. Називають "рука Кремля, картинка для Путіна". Це спланована робота спецслужб. Люди президента намагаються дискредитувати лідерів, які прагнуть мобілізувати націю у протидії злочинній владі. Щоб люди розчарувалися в усіх. А розчарування може вбити все. Навіть надію. Тоді суспільство стає сірим електоратом.

Які ваші враження і висновки від подій 9 березня?

— Позитивні враження з того, що люди зібралися. Зокрема, ветерани російсько-української війни. Ми поспілкуватися. З нашої співпраці має вийти щось хороше.

Порошенко не прийшов до пам'ятника, а сховався у музеї Шевченка за тисячами правоохоронців. Це говорить про те, що президент переляканий. Фактично не знає, що робити. Він затиснений між двох світів — цивілізованим, де США, і сірим світом, де панує Московія. Там і там йому ставлять ультиматуми, а він намагається балансувати.

Яка ваша мета?

— Ми намагаємося об'єднати людей, які представляють різні політичні сили, громадські організації. Тих, які мають державницькі погляди. Основна мета — не важливо кого ти підтримаєш на майбутніх виборах, важливо змінити владу зараз. Тоді вибори можуть бути чесні та прозорі.

Які результати наступних виборів — президента й парламенту — здаються найбільш вірогідними?

— Вони будуть неочікувані для теперішньої влади. Вибори треба проводити з оновленим Центрвиборчкомом, заборонити депутатську недоторканність і політичну рекламу, запустити антикорупційний суд. Якщо це все втілити у життя і перезавантажити владу, то країна матиме шанс на розвиток і на відновлення кордонів.

Як оцінюєте нинішню ситуацію в ­країні?

— Як критичну. Протестні настрої вже досягли межі. Люди готові до дій. Єдине, чого не вистачає — лідера.

Які головні небезпеки будуть 2018 року?

— Номер один — це узурпація влади з боку Петра Порошенка. Він представляє олігархію. Хоча внутрішній ворог — це не лише олігархи, а й Медведчук, члени синоду УПЦ Московського патріархату.

В чому сила і слабкість влади?

— Сили в неї немає. Слабкість у тому, що вона піддається впливу зовнішніх спецслужб. Насамперед російської ФСБ.

А опозиції?

— "Опоблок" чи "Український вибір" Медведчука — це не опозиція. Це антиукраїнські сили. Люди, які за ними стоять, мають сидіти довічно в тюрмі. Опозиція — це "Свобода", "Правий сектор", "Національний корпус", певною мірою — "Батьківщина" і ще кілька політичних партій. У політику дедалі більше приходить людей, які були на війні. Мають загострене відчуття справедливості.

У якому стані наше громадянське суспільство?

— Воно уповільнило свій розвиток. Це видно по великій трудовій міграції. Активна частина нації виїжджає з країни.

Чи є небезпека, що програємо у війні з Росією?

— Якщо не змінимо владу, то така загроза є.

Зараз ви читаєте новину «"Результати виборів будуть неочікувані для влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі