четвер, 14 жовтня 2010 06:36

"Сильна Україна" презентувала стратегію комунальних реформ

Основна частина житлового фонду та комунальних мереж, які Україна успадкувала від Радянського Союзу, спрацьовані. Без негайної модернізації вони зруйнуються вщент, сказав керівник експертної комісії з питань житлово-комунального господарства партії "Сильна Україна" Максим Городній на презентації концепції комунальної реформи.

— Кожен третій житловий будинок потребує ремонту. В аварійному стані більше третини водопроводів, каналізаційних і теплових мереж, понад 20 відсотків мостів і доріг. Усе це потребує не просто реформування, а комунальної революції, — наголошує експерт. — Державі самій не впоратися з усіма проблемами. Тому ми виступаємо за участь бізнесу, який, окрім інвестицій у модернізацію мереж та обладнання, забезпечить ще й ефективний менеджмент. Це працює в усьому світі. В Україні ми таке випробували в межах окремих підприємств, зокрема в Чернігові. Якість послуг від цього тільки зростає, а витрати мешканців зменшуються, адже після, наприклад, заміни труб уже не треба платити за воду, яка випарувалася.

Експерт додає, що реформа буде можливою тільки за участі громадян і за наявності волі місцевої влади, для якої ЖКГ стало джерелом корупційних доходів:

— Якщо людям не пояснити, навіщо потрібні зміни, успіху не буде.

Важливим пунктом реформи має стати перехід від загальних субсидій до адресної допомоги соціально незахищеним групам населення. Крім цього, слід запровадити ефективний механізм визначення тарифів на комунальні послуги.

— Має визначатися не сам тариф, а його складові за встановленою методикою. У нас же місцева влада часто грається з тарифами на власний розсуд — розцінки в різних містах відрізняються в кілька разів. За ініціативи лідера "Сильної України" Сергія Тігіпка прийняли закон, який допоможе врегулювати визначення тарифів, урахувавши інтереси всіх сторін. Ідеться про єдиний державний орган, який встановлюватиме тарифи, — зазначає Максим Городній.

Окрім того в межах комунальної реформи варто прискорити перехід від жеків до об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Це дасть змогу налагодити ефективне управління й обслуговування житлового фонду, провести капітальні ремонти будинків. Іще один напрям — забезпечення населення якісною питною водою та врегулювання питань побутових відходів, які в багатьох містах стали справжнім лихом для довкілля.

Зараз ви читаєте новину «"Сильна Україна" презентувала стратегію комунальних реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі