четвер, 25 червня 2020 07:21

"Прем'єр не має жодної влади"

— Затвердження нашої програми — це виконання зобов'язань перед українськими громадянами. І курсу президента Володимира Зеленського. Ми не уряд мрійників і популістів. Ми прийшли виправляти чужі помилки. І робити очікувані суспільством зміни. Ні мені, ні членам уряду не потрібен імунітет, — каже з трибуни Верховної Ради прем'єр-міністр 44-річний Денис Шмигаль 18 червня. Представляє програму дій уряду. Більшість нардепів перемовляються між собою, хтось заглядає в мобільний, фотографуються.

Програму підтримують 207 народних депутатів із необхідних 226. Без цього уряд не матиме річного імунітету. Попередню програму Кабміну 4 червня нардепи відправляли на доопрацювання.

Дениса Шмигаля призначили прем'єром 4 березня. За нього проголосував 291 нардеп.

— Цей уряд найслабший із часів Революції гідності, — каже економіст Володимир Дубровський, 58 років. — Затвердження програми парламентом мало б означати, що Кабмін лишається при владі принаймні на рік, його не відправлять у відставку. Але такий принцип працює, коли в парламенті є коаліція й уряд незалежний від президента. Проте зараз, якщо президент має бажання відправити уряд у відставку, він це зробить.

У нас прем'єр не має жодної влади. Парламент його програму не затвердив не через недовіру. З одного боку, це може бути незадоволення документом. З іншого — небажання зв'язуватися із зобов'язаннями цього уряду. Це може відображати й загальний підхід останнього року: не давати ніяких довгострокових гарантій. Щоб завжди мати можливість замінити того, хто став неефективний. Наприклад, міністр Ілля Ємець (очолював МОЗ один місяць. Раніше працював в уряді Азарова. — ГПУ) був кричуще неефективний. Його швидко замінили. Чи значно кращий за нього Максим Степанов? Такий-сякий, але менеджер.

Оновлена програма краща за перший варіант?

— Те, що представив уряд спочатку, програмою назвати не можна було. Правильно, що парламент її відхилив. Останній варіант — кращий. Однак там пишуть: підсилити, покращити. Питання — як? На місці народних обранців, я вимагав би конкретики.

Спочатку має бути бачення — куди прагнемо. Далі — як цього досягнемо. У нашій ситуації це має сформулювати президент, бо контролює владу. Від нього не почули стратегії. Програму складали без бачення майбутнього.

Як прем'єр-міністру Денисові Шмигалю вибудувати стосунки з парламентом?

— Подавати якісні законопроєкти. Часто уряд хоче проскочити — як захочемо, так і зробимо. Шмигаль у цьому плані трохи навчився вже. Бо коли тільки прийшов, вирішував питання кулуарно. Уряд перевищував свої конституційні повноваження у питаннях із карантином. Наламав багато дров. Зараз враховують розумні пропозиції від громадянського суспільства. Рішення стають виваженіші.

Значна частина депутатів потребують аналізу, дослухаються до аргументів. З ними можна вести діалог. Але його треба налагодити.

Цього року Україна має державний борг у 300 мільярдів гривень. Бюджет недоотримує митні надходження через скорочення імпорту та контрабанду. Як вибудувати економічну політику?

— Уряд може створити умови для малого бізнесу. Бо зараз лобісти пропхнули необхідні рішення для великих торговельних мереж. Все, що стосується обмежень для малого бізнесу, треба скасувати. Він рятував нас кілька разів під час криз. Люди починають самі легально заробляти, якщо для них створити умови. Або йдуть у центр зайнятості, вимагають гроші в держави. Та залазить у борги, попит падає. Це викликає нові звільнення.

Однак у діях уряду я не бачу стратегічного мислення. Чи не кожен тиждень виходить з якимись божевільними ініціативами щодо підтримки вітчизняного виробника, про перехід енергетики на вугілля. Вони видають стиль мислення менеджера з великої промислової групи. На жаль, це не те, що зараз треба Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Прем'єр не має жодної влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі