вівторок, 27 лютого 2018 07:05

Спійманий на хабарі суддя повернувся на роботу

21 лютого на роботу повернувся Геннадій Підберезний, голова Кіровського райсуду Дніпра. Його підозрюють у дачі хабара керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назарові Холодницькому.

Торік 21 вересня Підберезного із колегою Ната­лією Овчаренко затримали в кабінеті керівника САП. Вони принесли $50 тис. за закриття кримінальної справи стосовно судді Овчаренко. Загалом планували дати $300 тис. — 8,1 млн грн. 23 вересня голову райсуду арештували. Він вийшов під заставу в 5 млн грн. Вища рада правосуддя відсторонила його від роботи до 16 січня. 13 лютого в Генпрокуратурі завершили досудове слідство.

— Підозрюваний знайомиться зі справою. Коли її передадуть до суду, прокуратура матиме право знову звернутися про відсторонення підозрюваного від виконання обов'язків, — каже 49-річний Андрій Лисенко з Генеральної прокуратури.

За три роки Геннадій Підберезний із дружиною заробив трохи більше 1 млн грн, згідно з декларацією. Має четверту частину квартири площею 63 кв. м у спальному районі Дніпра. Там давно не живе, кажуть сусіди. Суддю часто бачать поблизу двоповерхового маєтку в іншому кінці міста.

— Парадокс, але суддям з оголошеною підозрою дозволяють далі працювати і виносити рішення, — говорить адвокат Роман Маселко, 38 років.

— Закон про Вищу раду правосуддя передбачає — суддю можна відсторонити лише на два місяці й ще раз повторно на такий самий термін. Громадські експерти пропонували виключити цю норму. Говорили про це Олексієві Філатову (заступник голови Адміністрації президента. — ГПУ), на профільному комітеті під головуванням Руслана Князевича (народний депутат від "Блоку Петра Порошенка". — ГПУ). Пропонували, якщо суддя під слідством, його треба відсторонити до вироку. Діюча норма не є недоглядом. Влада боїться, що суддів почнуть відсторонювати безконтрольно, тому встановила запобіжники. Це — кругова порука. Судді із кримінальною справою стають залежними — на них легко впливати, ними можна керувати. Такі потрібні системі. Це на руку президентові.

— Справа Підберезного — це морально-етичний крах судової системи, — додає політолог 62-річний Олександр Кочетков.

— Владна система нагадує симфонічний оркестр. Як грати, вирішує диригент. Таким є президент. Якщо перші особи не виконують моральних зобов'язань, обіцянки боротися з корупцією, то відповідно починають діяти судді та прокурори. У такій ситуації будь-яка людина із залишками совісті сама подала б у відставку. А якщо цього не робить, її відсторонюють на час слідства. Причому швидко, прозоро, до кінця процесу. На прикладі судді Підберезного решта зрозуміють — про все можна домовитися, вирішити, купити.

Зараз ви читаєте новину «Спійманий на хабарі суддя повернувся на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі