пʼятниця, 29 грудня 2017 05:55

План убивства Вороненкова розробили російські спецслужби

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Слідчі й експерти оглядають місце вбивства екс-депутата Державної думи Росії 45-річного Дениса Вороненкова. Кілер Павло Паршов застрелив його 23 березня неподалік столичного готелю ”Прем’єр Палац”
Слідчі й експерти оглядають місце вбивства екс-депутата Державної думи Росії 45-річного Дениса Вороненкова. Кілер Павло Паршов застрелив його 23 березня неподалік столичного готелю ”Прем’єр Палац”

На вході до столичного готелю "Прем'єр Палац" 23 березня кілер 28-річний Павло Паршов застрелив колишнього депутата Держдуми Росії 45-річного Дениса Вороненкова. В Україну він із дружиною Марією Максаковою, 40 років, переїхали у грудні 2016-го. Чоловік отримав громадянство, погодився свідчити у справі про державну зраду президента України 67-річного Віктора Януковича.

9 жовтня українські силовики розкрили вбивство.

— Вороненкова замовив Володимир Тюрін, підконтрольний російським силовикам кримінальний авторитет. Вісім років тому жив із Марією Максаковою. План підготувала ФСБ, — каже генпрокурор 52-річний Юрій Луценко.

14 жовтня російські слідчі допитали Володимира Тюріна. Переконує, що не причетний до цього злочину.

— Убивство Вороненкова, як і спецслужбовців Максима Шаповалова й Олександра Хараберюша — політичне, а не бандитська розбірка, — каже 38-річний Богдан Петренко, заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму. — Так, Вороненков колись був причетний до рейдерських захоплень. Але вбили його, щоб залякати населення. Або щоб не свідчив проти Януковича, бо тоді постраждав би авторитет Путіна. В будь-якому разі він почав заважати ФСБ. Ті дали сигнал, що незгодних дістануть ­будь-де.

Протягом 2017 року вбили кількох людей, які мали антиросійську позицію.

39-річного Олександра Хараберюша підірвали в машині 31 березня в Маріуполі на Донеччині. Був заступником начальника відділу контррозвідки донецького управління СБУ, затримав понад 80 російських агентів і терористів. Вибухівку під авто заклала донеччанка 29-річна Юлія Прасолова. Отримала від бойовиків $15 тис. 31 жовтня її затримали.

38-річного Максима Шаповала підірвали у машині 27 червня. Він керував підрозділом глибинної розвідки в Головному управлінні розвідки Міноборони, збирав докази російської агресії. 2014-го командував 1-ю групою спецпризначенців, що захищала Донецький аеропорт.

39-річного Тимура Махаурі підірвали в центрі Києва 8 вересня. Вибухівку заклали у підлокітник його "Тойоти Кемрі". Тимур був чеченським розвідником. 2016-го приїхав в Україну й воював на боці ЗСУ.

34-річну Аміну Окуєву розстріляли 30 жовтня в селищі Глеваха під Києвом. Невідомий випустив 15 куль з автомата Калашникова по "Ніссану", в якому їхала з чоловіком 36-річним Адамом Осмаєвим. Була прес-секретарем добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва та помічницею народного депутата від "Радикальної партії" 45-річного Ігоря Мосійчука. Слідчі розглядають дві версії — замах російських спецслужб із метою дестабілізації ситуації в Україні та помста Осмаєву, який воював проти президента Чечні Рамзана Кадирова.

Зараз ви читаєте новину «План убивства Вороненкова розробили російські спецслужби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі