вівторок, 08 травня 2012 05:45

Офіс омбудсмена обшукали

Уранці 5 травня представники Служби безпеки обшукали офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Про це заявила колишній омбудсмен 54-річна Ніна Карпачова:

— Намагалися зламати комп'ютери, отримати в базі якусь інформацію. Працівники офісу при цьому присутні не були. Володимир Яценко, який зараз виконує обов'язки керівника секретаріату омбудсмена, повідомив про те, що в його кабінеті були зламані замки. Він намагався приїхати на роботу, щоб отримати якісь пояснення, але люди Валерії Лутковської (чинний уповноважений з прав людини. — "ГПУ") сказали, що це була її вказівка і дозвіл на обшуки в кабінетах, зокрема й керівництва. Валерія Тереца, який очолював секретаріат омбудсмена і був звільнений цими днями, разом із його помічником, викликали у слідче управління прокуратури Києва для дачі певних свідчень у справі Юлії Тимошенко. Зокрема, йшлося про фото колишнього прем'єра, зроблені в колонії.

І Валерія Лутковська, і СБУ спростували заяву Ніни Карпачової. А в Генпрокуратурі повідомили, що то була проведена перевірка заяви Карпачової про побиття в Качанівській колонії Харкова Юлії Тимошенко.

Обшук в офісі омбудсмена — це демонстративно-погрожуюча акція, вважає політолог 59-річний Віктор Небоженко:

— Для того, щоб отримати необхідну інформацію, можна було використати тіньові можливості СБУ. Карпачова була на посаді два строки. Уперше за 14 років її спроба виконати свої функції омбудсмена зіштовхнулася із політиками, які живуть "за понятіями". Вони думали: вона не повинна займатися захистом віп-підсудних. Як тільки почала це робити, отримала по руках. Обшуки — це демонстрація сили та влади. Щоб у всіх, хто пов'язаний із системою захисту прав людини, незалежно від прізвища, не виникло бажання законно виконувати свої обов'язки.

Зараз ви читаєте новину «Офіс омбудсмена обшукали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі