пʼятниця, 14 грудня 2018 06:00

Про що домовлялася Юлія Тимошенко у Сполучених Штатах

Ішлося про "дружню допомогу, необхідну для перемоги"

Юлія Тимошенко тиждень провела у США. Лідер "Батьківщини" обговорювала з американськими високопосадовцями, колишніми послами, науковцями, фаховими дипломатами стратегію миру й безпеки України. Йшлося, зокрема, про необхідність впровадження поглибленого формату переговорів "Будапешт плюс", санкції проти країни-агресора Росії, а також надання Америкою допомоги нашим Збройним силам.

Зустрічі були не надто публічні. Проте не варто забувати, що зовнішня політика США — це рішення не тільки президента. Це колективне рішення, сформульоване за участі фахівців із зовнішньополітичних питань. Власне з такими людьми і вела переговори найрейтинговіший український політик. Усі співрозмовники Тимошенко дотичні до "українського питання" і мають вплив на формування зовнішньої політики щодо нашої держави. Тож наслідки цих зустрічей можуть бути надзвичайно важливі.

Очевидно, це було і своєрідною демонстрацією ставлення до Юлії Тимошенко. Вони зацікавлені у налагодженні партнерських відносин з її адміністрацією потенційного переможця виборів. І позиція лідера "Батьківщини" має бути для них зрозумілою до деталей.

З другого боку, і Юлія Тимошенко демонструє свої сильні сторони як перемовника і дипломата. Для неї важливо діяти, не чекаючи на вибори. Тому налагоджує мости дружби і формує свою зовнішню стратегію вже зараз.

Візит Юлії Тимошенко був насичений. У перший день голова партії взяла участь у круглому столі впливової експертної організації Атлантичної ради. Зустріч відбувалася за правилами Королівського інституту міжнародних відносин. Коли учасники можуть обговорювати її зміст за межами зібрання, проте не можуть називати, кому саме належить те чи інше висловлювання. У такий спосіб забезпечується щирість і чесність обговорень спірних чи непопулярних ­питань.

Одною з пропозицій, які привезла до США Юлія Тимошенко, є зміна формату переговорів про припинення російської агресії та відновлення територіальної цілісності України. Вона переконана, що Україна повинна визнати не­ефективність Мінських домовленостей і негайно розпочати переговори в новому поглибленому форматі з лідерами країн-підписантів Будапештського меморандуму (США, Велика Британія, Китай, Франції, Росія. — ГПУ) із залученням Верховного комісара ЄС та керівництва Німеччини.

Упродовж чотирьох з половиною років політичне керівництво України заперечувало ініціативи "Батьківщини" щодо використання Будапештського меморандуму для встановлення справжнього, а не гібридного миру. А сам меморандум представлявся громадськості не як ключовий документ для захисту нашої держави, а як нічого не вартий "папірець". Та віднедавна Банкова змінила думку і несподівано згадала про цей "папірець". Вочевидь, сподіваючись перехопити або принаймні нейтралізувати ініціативу своєї суперниці. Втім, позиція Юлії Тимошенко залишається незмінною.

— Ми маємо включати активну і сильну дипломатію миру, а не продовжувати беззубу лінію заморожених конфліктів, — наголосила Тимошенко у США.

Того ж дня лідер "Батьківщини" мала розмову зі спеціальним представником Державного департаменту Куртом Волкером.

"Зустрівся з Юлією Тимошенко, щоб обговорити бачення США щодо ситуації на Донбасі та в Чорному морі. І як досягнути миру в Україні", — написав американський чиновник у "Твіттері".

Курт Волкер наголосив на необхідності повернення Україні викрадених моряків і захоплених військових кораблів. Юлія Тимошенко вкотре заявила про необхідність посилити санкції проти країни-агресора. І наголосила, що Київ має власне "домашнє завдання".

— Успіх України, побудова сильної демократичної, європейської держави — це буде найадекватніша наша санкція російському загарбнику. Це та санкція, від якої Кремлю буде точно недоб­ре, — впевнена лідер "Батьківщини".

Про спільну відповідь на ескалацію російської агресії Юлія Тимошенко говорила й на інших зустрічах. Майже всі її співрозмовники так чи інакше пов'язані із "силовим" напрямком американської політики. Це і конгресмен, член комітету Палати представників США з питань розвідки Адам Шифф, і член комітету Сенату США з питань розвідки сенатор Джо Манчін, і сенатор від штату Арканзас, член сенатських комітетів з питань збройних сил та розвідки Том Коттон, і сенатор від штату Іллінойс, член Демократичної партії США та сенатського комітету з питань оборони Річард Дурбін.

Як повідомили учасники переговорів, йшлося насамперед про "дружню союзницьку допомогу, необхідну для перемоги" — посилення американської підтримки Збройних сил України, зокрема Військово-морського флоту, залучення всіх можливих каналів тиску на Москву для звільнення захоплених Росією моряків і суден. За офіційними повідомленнями, під час зустрічі з конгресменами Ріком Ларсеном, Джимом Купером та іншими членами комітету Палати представників США зі збройних сил Юлія Тимошенко звернулася до них із проханням консолідувати зусилля щодо міжнародної підтримки нашої держави задля припинення російської агресії в Україні та досягнення миру. Вона подякувала конгресменам за одностайну позицію США щодо подій в Україні та надану ними допомогу ЗСУ. Висловила сподівання, що вона триватиме й надалі.

На відвідини Юлією Тимошенко Сполучених Штатів украй нервово відреагували в Росії. Прокремлівські аналітики заходяться від ненависті, розповідаючи, що лідер "Батьківщини" обрала своїми співрозмовниками "вашингтонських яструбів" і тепер зрозуміло, що нічого доброго Кремлю від її перемоги на виборах чекати не варто.

Але не менш демонстративною виявилася реакція української влади. Яка спочатку хотіла применшити рівень зустрічей Юлії Тимошенко в США, а потім почала поширювати інформацію про суперечки між нею та її американськими співрозмовниками. Звісно, з посиланнями на "неназвані джерела".

Дехто з українських експертів поквапився пояснити це звичайними ревнощами. Казали, на Банковій образилася, що Курт Волкер розмістив на своєму "Твіттері" фото з лідером "Батьківщини". Тоді як про зміст зустрічей з американцями чинного президента доводиться розповідати переважно його речникам.

Але, схоже, причини роздратування глибші. І пов'язані з жорсткою реакцією Сполучених Штатів на ідею перенести вибори під приводом військового стану.

Позиція американців збіглася з позицією головної опозиціонерки. А своїм візитом Юлія Тимошенко лише зміцнила цю єдність. Серед її співрозмовників в США були й президент Міжнародного республіканського інституту Ден Твайнінг та регіональний директор інституту з питань Євразії Стівен Нікс, і президент Фонду захисту демократій Кліфф Мей, і президент Національного демократичного інституту Дерек Мітчел.

Ці експертні структури, що мають неабиякий вплив на американських політиків, опікуються насамперед питаннями виборів і зміцнення інститутів демократії. Не дивно, що під час розмов із ними — навіть за офіційними повідомленнями — йшлося про політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні, реформи та необхідність проведення президентських виборів наступного року відповідно до демократичних стандартів.

Зараз ви читаєте новину «Про що домовлялася Юлія Тимошенко у Сполучених Штатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі