середа, 11 квітня 2018 05:55

Не скасували електронне декларування для антикорупціонерів

3 квітня Верховна Рада не включила до порядку денного законопроекти про скасування і відтермінування електронного декларування для громадських активістів. Депутати робили п'ять спроб. "За" в переважній більшості голосувала фракція "Народний фронт", уся "Самопоміч","Батьківщина", меншість "Блоку Петра Порошенка" і групи"Відродження". Проти були Радикальна партія Олега Ляшка, "Опозиційний блок", група "Воля народу".

1 квітня завершилася третя хвиля електронного декларування. Декларації заповнювали президент, голова Верховної Ради, народні депутати, урядовці, судді, прокурори, керівники державних і комунальних підприємств та установ. Вказували свої статки та майно. Вперше це робили працівники громадських організацій, які отримували кошти в рамках реалізації програм у сфері запобігання корупції.

У представництві Євросоюзу закликали скасувати таку вимогу для активістів-антикорупціонерів.

— Ніхто не скасує декларації для активістів, доки всі вони не будуть у єдиному реєстрі. Потім — так. Але спочатку витягнуть кілька людей, яких цькуватимуть, порушать кримінальні справи, — говорить народний депутат 59-річний Віктор ­Чумак.

— Громадянське суспільство змусило всіх чиновників і політиків декларувати майно. Влада хоче помститися. У парламенті є купа олігархічних посіпак, які прагнуть зберегти незаконне збагачення, контролювати державні підприємства, заробляти на впливі. А громадські активісти їм у цьому заважають. Тому розповідатимуть, що ті наживаються на грантах, заробляють утричі більше за пересічного громадянина. І вже неважливо, що Порошенко витратив 500 тисяч доларів на Мальдівах, а генпрокурор Луценко — 50 тисяч на Сейшелах. Таку технологію запустила Адміністрація президента. Взяла її з Росії.

Скасувати норму можуть у травні.

Зараз ви читаєте новину «Не скасували електронне декларування для антикорупціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі