вівторок, 20 січня 2009 17:47

"На місця пропрезидентських міністрів ми не претендуємо" - Костенко

  Нардеп від блоку Ну-НС Юрій Костенко може очолити парламентський комітет з питань паливно-енергетичного комплексу
Нардеп від блоку Ну-НС Юрій Костенко може очолити парламентський комітет з питань паливно-енергетичного комплексу

Минулого тижня фракція "Наша Україна — Народна самооборона" обрала собі голову — "нашоукраїнця" Миколу Мартиненка, 48 років. Ця посада була вакантною місяць. Підтримали нового голову 42 народні депутати. Восьмим свій підпис поставив голова Української народної партії Юрій Костенко, 57 років. Після обрання Мартиненко заявив, що тепер НУ-НС не буде власністю президента Віктора Ющенка.

— А які альтернативи були? — каже Костенко. — В"ячеслав Кириленко склав свої повноваження, хоч йому пропонували цього не робити. А тримати фракцію у стані діяльності груп чи окремих політиків — це означає, що фракція втратить абсолютну можливість працювати. Її використовуватимуть інші політичні сили у своїх інтересах. Так що краще мати повноцінний склад керівництва фракції й далі проводити роботу з пошуку політичних компромісів між групами, які є у фракції, аніж нічого не мати. Із двох зол це менше.

Скільки депутатів будуть підконтрольні новому лідеру фракції?

— Ніскільки, — говорить різко. — Будуть враховуватися інтереси політичних сил, представлених у блоці, і тоді Мартиненко зможе ефективно здійснювати керівництво фракції.

Упродовж місяця він збирав підписи на свою підтримку. Така практика буде щоразу при прийнятті рішень?

— Зараз фракція почала збиратися на засідання, бо є керівництво, організаційна складова діяльності, якої не було. Думаю, тепер усе стане на свої місця.

Правда, що вам пропонують замість Мартиненка очолити комітет із питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки?

— Ще ніхто нічого не пропонує. Але, з іншого боку, я працюю в цьому комітеті, багато років займаюся енергетичною політикою.

Якщо фракція більше не буде підтримувати курс президента, то тоді кого?

— Не знаю, — каже після паузи. — Я знаю, кого підтримуватиме Українська народна партія — це національний інтерес у Верховній Раді. Цим ми займалися вже 18 років і будемо займатися надалі. А як інші політсили і політики в цій ситуації маневруватимуть — це їхня проблема.

Подейкують, що з обранням нового лідера фракції можливі кадрові зміни в уряді. Це, насамперед, стосується міністрів, які підтримують президента.

— Я не входжу до керівництва фракції. Зі мною ці питання ніхто не обговорює.

А в разі ротації міністрів-"нашоукраїнців" ваші депутати можуть отримати місця в уряді?

— На місця пропрезидентських міністрів ми не претендуємо. Упаси Господи! Хай працюють собі на президента.

Зараз ви читаєте новину «"На місця пропрезидентських міністрів ми не претендуємо" - Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі