вівторок, 19 вересня 2017 07:50

Лавриновича арештували на 60 діб без права застави

Автор: www.asn.in.ua
  Колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу загрожує 10 років ув’язнення
Колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу загрожує 10 років ув’язнення

— Треба було переключити увагу суспільства і створити враження, що йде ефективна боротьба із злочинністю в країні і що попередній режим таки реально переслідується, а не ведуться перемовини, — каже колишній міністр юстиції 61-річний Олександр Лавринович у Печерському районному суді Києва 15 вересня.

На засідання прийшов із валізою. Очікував арешту. Прокурори клопотали про запобіжний захід — 60 діб тримання під вартою.

Суд затримав Лавриновича до 2 листопада без права внесення застави. Сидітиме в Лук'янівському СІЗО. Його звинувачують у тому, що допоміг президенту Вікторові Януковичу захопити владу через повернення 2010-го до Конституції 1996 року. Вона передбачала розширення повноважень глави держави і зменшення — парламенту й уряду. Рішення погодив Конституційний суд, а потім за нього проголосувала Верховна Рада.

— Я жодного разу ніколи не робив нічого, що суперечило б закону, — додає Лавринович.

— Владі треба демонструвати народу видовища. "Процес століття" — справа над Януковичем — провалився. Справа Майдану затягується. Тому потрібні нові теми, — вважає політолог 52-річний Андрій ­Золотарьов.

— За "попередників" знову взялися, бо Порошенко не в змозі посадити нікого із своїх друзів.

— Попередня і сьогоднішня влада взаємно пов'язані. Тому треба знайти того, хто нинішньому керівництву абсолютно не потрібен. Таким став Лавринович, — говорить політолог 61-річний Олександр ­Кочетков.

— Екс-міністра юстиції намагатимуться посадити. Однак Лавринович — фахівець високого рівня, його син — адвокат. Тому ймовірність, що опиниться за ґратами — 50 на 50. Затягуватиме справу. Причетних до неї членів Конституційного суду не чіпають, бо заплямовані люди потрібні владі. Лавриновича у патріотичних колах вважають зрадником. На початку 1990-х він був у Народному русі, згодом перейшов до Кучми, а потім співпрацював з Януковичем. Очевидно, політтехнологи влади вважають, що українці схвально сприймуть його покарання.

Олександр Лавринович тричі був міністром юстиції.

Працював заступником голови Верховної Ради, очолював Вищу Раду правосуддя. Має три ордени "За заслуги" і орден князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Зараз ви читаєте новину «Лавриновича арештували на 60 діб без права застави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі