вівторок, 30 січня 2018 07:30

"Купка людей контролює все, а загал ледь виживає"

42,5% українців вважають олігархів головним гальмом розвитку країни. Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Його провели 21 листопада — 15 грудня торік у всіх областях України, крім окупованих Росією територій. Зібрали 2039 анкет.

Майже 33% опитаних назвали "гальмом" народних депутатів, а 26% — президента.

— Вважати олігархів "гальмом" мали би 90 відсотків українців. Бо це факт, — говорить філософ Ігор Лосєв, 62 роки.

— Порошенка обирали президентом у ситуації загрози повномасштабного російського наступу. Країна залишалася без легітимної влади. Тоді потрібна була якась фігура. Українці сподівалися, що Порошенко усвідомить величезну відповідальність, яка на нього лягає. Але цього не сталося. А суспільство отримало урок — олігархи невиправні.

Після Революції гідності суспільство не помітило обмеження впливу олігархів. Бо Порошенко серед них номер один. Усвідомив — починати треба з себе. А не хочеться.

— Навряд чи суспільство стало більш зрілим. Швидше, таке ставлення є відображенням трендів медіа та громадської думки. Всі говорять про корупцію та олігархів — це позначається на суспільній свідомості, — каже політолог 33-річний Петро Олещук.

— Олігархи взяли під контроль старі великі підприємства, монополізували доступ до прибутків. І щоб зберегти це, почали активно втручатися в політику. У нинішніх умовах деолігархізація може завершитися зміною одних іншими. Бачимо це на прикладі Порошенка. Він із рядового перетворився на топ-олігарха. Викорінити їх можна лише економічними способами — створювати умови для розвитку малого й середнього бізнесу. Якщо такий почне переважати, олігархія як явище вимре. Бо заснована на розшаруванні — невелика купка людей у державі контролює все, а загал ледь виживає. Суспільство перебуває в жебрацькому стані, тому олігархи можуть купувати голоси на виборах, просувати свої партії.

На виборах президента 2019 року більші шанси перемогти будуть у того, хто краще нав'яже порядок денний. Для Порошенка — це вступ до Євросоюзу, для Юлії Тимошенко — соцвиплати й тарифи. Третя сила може "виїхати" на деолігархічному й антикорупційному гаслі.

Зараз ви читаєте новину «"Купка людей контролює все, а загал ледь виживає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі