вівторок, 06 лютого 2018 07:50

Генпрокуратура не знайшла доказів проти Юрія Бойка в махінаціях із буровими вишками

— Пан Бойко з моменту порушення цієї кримінальної справи є фігурантом. Його допитали і ще будуть. Зараз не маємо прямих доказів того, що він був обізнаний у злочинній схемі. Що отримав кошти незаконно, — каже генеральний прокурор 53-річний Юрій Луценко на брифінгу 2 лютого.

2011-го державна компанія "Чорноморнафтогаз" придбала дві бурові установки — "вишки Бойка". За платформи вартістю по $250 млн Україна заплатила $400 млн за кожну. Тендер виграли підставні британська й латвійська фірми-посередники. Міністром енергетики та вугільної промисловості тоді був Юрій Бойко. Нині — співголова парламентської фракції "Опозиційний блок". Керував Нафтогазом на той час Олександр Кацуба. 18 червня 2016-го останнього засудили до півтора року позбавлення волі. 10 березня 2017-го суд відпустив Кацубу на волю і зняв арешт із його майна. Він заплатив 100 млн грн у бюджет. Пішов на угоду зі слідством і дав важливі покази, кажуть у генпрокуратурі.

2012 року махінацію з "вишками Бойка" розслідували у Великій Британії та Латвії. Результати передали українським правоохоронцям. Ті ними не зацікавилися.

Генпрокуратура займається цією справою з 2014-го. У вересні 2016 року Юрій Луценко казав, слідчі шукають докази неправомірної діяльності Юрія Бойка. Готують подання до Верховної Ради на зняття з нього депутатської недоторканності, стверджував у грудні. Однак цього не сталося.

31 січня Генпрокуратура оголосила підозру й подала в розшук колишнього прем'єр-міністра Миколу Азарова й екс-голову Нацбанку Сергія Арбузова.

Обоє фігурують у кримінальному провадженні про злочинну організацію колишнього президента Віктора Януковича. Азарову інкримінують співучасть у незаконному заволодінні видобутим компаніями "Укргазвидобування" та "Укрнафта" скрапленим газом в особливо великих розмірах. Шкоду державі оцінюють у 2,2 млрд грн. Арбузова звинувачують у співучасті у заволодінні 3,2 млрд грн компанії "Чорноморнафтогаз" при купівлі "вишок ­Бойка".

— Генпрокуратура за майже чотири роки не знайшла жодного з убивць людей на Майдані. Натомість знімає звинувачення з високопоставлених чиновників Януковича. Хто має більш як 20 мільйонів доларів, можуть готуватися до повернення, — говорить політолог 65-річний Віктор Небоженко.

— Бойка не притягнуть до відповідальності. Луценко сказав, що він проходить лише як свідок. Прокуратура чітко каже, не чіпайте Бойка. Розбиратимемося з Азаровим, бо того неможливо дістати. Луценко це прекрасно розуміє. Це — знущання над українцями.

— Підписів Бойка на жодному документі по купівлі вишок немає. Усе зробили його підлеглі, — розповідає політолог Олександр Кочетков, 62 роки. — Хоча він про все знав. Якщо довести це неможливо, то повинен нести політичну відповідальність.

— Влада не хоче судити Юрія Бойка, Сергія Льовочкіна (голова Адміністрації президента Януковича, нині — народний депутат від "Опозиційного блоку". — ГПУ), низку інших осіб. "Опо­блок" — партнери президента в парламенті. Бойко — зручний супротивник Порошенка на майбутніх виборах глави держави. На його тлі Петро Олексійович виглядатиме цілком симпатично.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура не знайшла доказів проти Юрія Бойка в махінаціях із буровими вишками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі