пʼятниця, 12 січня 2018 07:20

Для запобігання підкупам політиків росіянами створять спеціальне управління

Автор: www.ssu.gov.ua
  Група Антитерористичного центру СБУ провела у вересні 2017 року масові навчання на Південному залізничному вокзалі Харкова. Залучили понад 600 працівників різних відомств. За сценарієм, озброєні диверсанти вибухом намагалися вивести з ладу автоматизовану систему управління залізничними перевезеннями. ”Терористи” забарикадувалися у вагоні і прикривалися заручниками. Їх знешкодили бійці спецпідрозділу СБУ ”Альфа”
Група Антитерористичного центру СБУ провела у вересні 2017 року масові навчання на Південному залізничному вокзалі Харкова. Залучили понад 600 працівників різних відомств. За сценарієм, озброєні диверсанти вибухом намагалися вивести з ладу автоматизовану систему управління залізничними перевезеннями. ”Терористи” забарикадувалися у вагоні і прикривалися заручниками. Їх знешкодили бійці спецпідрозділу СБУ ”Альфа”

— Готувалася не тільки анексія Криму, а й окупація всієї країни. Це відчувалося в Службі безпеки України. Структура повністю була просякнута зсередини російською агентурою. А важливі рішення приймали у Москві, — каже нардеп, голова підкомітету з питань державної безпеки 38-річний Андрій ­Левус. З лютого по листопад 2014 року був заступником голови СБУ.

— За Януковича в деяких департаментах зробили окремі входи для співробітників російської ФСБ. Такий був у департаменті інформаційної безпеки. Облаштували під'їзд, щоб росіяни не перетиналися з нашими співробітниками. Мали окремі казарми на полігоні спецпідрозділу СБУ "Альфа", окремі кабінети в головному відділенні СБУ в Києві на Володимирській, 33. Структура повністю була окупована. На жаль, досі не вичищена остаточно. Після Революції гідності більшість вищих керівників утекли з України. Ті, що залишилися, вийшли з нами на зв'язок 20 лютого (під час революції Андрій Левус очолював комендатуру Самооборони Майдану. — ГПУ). Так я потрапив до Служби безпеки.

Які були перші враження?

— Ввечері 21 лютого 2014‑го зразу ж заблокували вивезення техніки. У приміщенні, як кучугури снігу, було по коліно пилу — вивозили диски. Можна лише уявити, скільки інформації знищили.

Що було найскладнішим на початку роботи?

— Під час мого чергування в перші дні після Майдану принесли п'ять червоних телеграм про захоплення обласних і районних державних адміністрації, відділень СБУ. Від Харкова і вниз по мапі на схід і південь. В одну ніч. Треба було швидко протидіяти.

Попереднє керівництво виконувало замовлення Кремля. Починаючи від голови СБУ Олександра Якименка, який був громадянином РФ, і до голів департаментів. Начальник контррозвідки Володимир Бік мав два громадянства. Зараз — арештований. Вони були кадровими співробітниками ФСБ.

Часто питають, чому не штурмували парламент Криму, коли його захопили "зелені чоловічки"? А чим було штурмувати? Ми прилетіли літаком "Альфи" в Луганськ після захоплення обласного управління СБУ — частина спецпідрозділу просто не подавала руки новому керівництву. Називала нас заколотниками, "путчистами". Відмовлялися виконувати накази. Я спілкувався з кримськими працівниками із Севастополя. Вони брали участь у захопленні адміністрації.

Була паралізована система координації. Керівник шифрувального департаменту був співробітником ФСБ. Усі шифри й коди знищили. Для відновлення внутрішньої системи телекомунікації СБУ необхідні місяці. Фактично ми отримали приміщення й кількасот людей, які розуміли, що треба робити. Решта працівників не виходила на роботу.

Аби взяти на службу людину, їй треба пройти щонайменше шість місяців спеціальної перевірки. На першому етапі необхідно було знайти приблизно тисячу проукраїнських, патріотичних, діючих офіцерів. Це нереально.

Довелося взаємодіяти з громадськими активістами на півдні і сході країни. З березня по липень 2014-го у зв'язці з ними затримали й арештували понад 500 осіб. Деякі патріотичні працівники в СБУ все-таки залишалися. Підтягнули офіцерів із Західної України. Розпитували місцевих активістів, складали спеціальні анкети: хто не протидіяв Майдану. Запрошували їх на роботу в Київ.

Передовсім намагалися наповнити контррозвідку. Вона брала найактивнішу участь у протистоянні сепаратизму.

Чи змінилася ситуація за чотири роки війни?

— Усі ці проблеми більшою чи меншою мірою існують у СБУ і зараз. Замінити всіх працівників неможливо. Бо звідки взяти таку кількість нових?

Чи є базова концепція реформи спецслужб?

— Наприкінці 2017 року зустрічався з Європейською місією, яка надає рекомендації з реформування Служби безпеки України. Ця робота триває від березня 2014‑го. Концепція розроблена. Підписана головою СБУ Василем Грицаком, відправлена в Адміністрацію президента. Слово — за головнокомандувачем.

Треба ухвалити закон про Службу безпеки. Змінити закон про боротьбу з тероризмом. ­Ухвалити закон щодо контррозвідувальної діяльності. І базовий — про національну безпеку. Процес реформування СБУ розрахований на період з 2017-го до 2020 року.

На яких напрямках роботи має зосередитися Служба безпеки?

— Контррозвідка, боротьба з тероризмом, захист державності і державної таємниці, кібербезпека. Росіяни використовують корупцію для впливу на прийняття політичних рішень в Україні. Для запобігання підкупам наших політиків буде створене спеціальне управління в рамках контррозвідки.

Які зміни необхідно впровадити найближчим часом?

— Треба демілітаризувати службу. З цією проблемою зіштовхнулися 2015-го. Залучити людей на нормальну зарплату й посаду неможливо. Претендент повинен мати звання від майора.

2014-го багато випускників американських і британських вузів, спеціалістів з інформаційної безпеки, українців за походженням зверталися до нас. Готові були приїхати сюди й працювати. Але ми не завжди могли залучити їх — через формальні причини.

Демілітаризувати окремі підрозділи вимагає час. Велика кількість генералів і полковників залишилася ще від КДБ. І зараз треба дотримуватися цих норм. Але навіщо вони працівникам департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення? Не можемо залучити світлі голови для аналітичної роботи й прогнозування тільки через радянські стандарти. Деякі інструкції діють ще з 1967 року.

Якщо перейти до європейських стандартів у внутрішній закритій телекомунікації (система зв'язку. — ГПУ), можна скоротити штат. Чимало працівників виконують технічні функції.

"Реформа спецслужб подібна зараз до смерті"

— Якщо зараз провести люстрацію за принципом "потис руку Януковичу — не потис", то втратимо три чверті працівників спецслужби. Знаю хлопців, які були категорично проти Майдану, а зараз воюють на Донбасі, — каже консультант із питань ризиків та безпеки СБУ 57-річний Євген Лауер. — Робота спецслужб тримається на агентурі. Жоден співробітник не віддасть своїх агентів спадкоємцеві.

Виростити оперативного працівника можна за п'ять-вісім років. Він має засвоїти вербувальний підхід. Реформа спецслужб подібна зараз до смерті. Перевзутися на льоту не вийде.

У СБУ залишилося від 4 до 6 відсотків колишніх працівників КДБ. Переважну більшість звільнили ще в першій половині 2000-х.

Зараз ви читаєте новину «Для запобігання підкупам політиків росіянами створять спеціальне управління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі