вівторок, 20 лютого 2018 06:30

Колишніх "регіоналів" повертають до політичного життя

За лічені дні до четвертої річниці розстрілів учасників Революції гідності суд відмовився арештовувати одного з лідерів Партії регіонів, а нині мера Одеси Геннадія ­Труханова.

На поруки його взяв депутат "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Голубов. А незадоволеного цим активіста Віталія Устименка за бездіяльності поліції просто в будівлі суду побили тітушки, які прийшли на процес разом із Трухановим.

Найстрашніше — нікого це вже не шокує. Допис активіста про побиття буденно набирає кілька сотень поширень у соцмережі й забувається. Ніхто не закликає виходити на акції протесту. "Фейсбук" не заповнений нищівною критикою захисників "регіоналів" із влади. Аналітики не очікують виключення депутата-зрадника з партії.

Нас поступово готували до цього, щоразу трохи підвищуючи ставки. Тому ми й не помітили, як майже звикли до того, що "риги" повертаються. Хтось фізично — міністр екології часів Януковича Злочевський днями спокійно в'їхав в Україну. Хтось юридично. "Регіонала"-ректора Петра Мельника суд нещодавно визнав невинним (йому загрожувало до 12 років позбавлення волі за махінації з відчуженням майна Університету державної податкової служби. — ГПУ). А хтось нікуди й не тікав, як Геннадій Кернес чи Михайло Добкін.

Демонстративно безкарною залишається й обслуга "ригів" — убивцю майданівців Юрія Крисіна спокійнісінько відпускають на волю в залі суду (засуджений до чотирьох років позбавлення волі умовно за причетність до вбивства журналіста В'ячеслава Веремія. — ГПУ).

Навіть по одному з найбільших корупційних скандалів часів Януковича — "вишкам Бойка" — немає доказів причетності нинішнього голови "Опоблоку" Юрія Бойка (був міністром енергетики, коли для Чорноморнафтогазу закупили нафтові вишки за завищеною ціною. — ГПУ). Про це нещодавно заявив генпрокурор Луценко.

Жодного вироку лідерам Партії регіонів за чотири роки можна було б списати на слабкість правоохоронної системи. От тільки Саакашвілі за неправильно вказані в анкеті дані викинути з країни сил вистачило. А до Труханова і його російського громадянства ні в кого претензій немає. Потенційно контрольований російською ФСБ мер найбільшого українського міста на півдні спокійно сприймається ­владою.

Тим часом соцопитування показують: якби вибори відбулися зараз, "Опозиційний блок" та "За життя" сукупно б взяли найбільше голосів. Вони підсилюються, очікуючи вже за півтора року стати найбільшою фракцією в парламенті та повернутися до влади. Залишки "регіоналів" більше не вигнанці, а частина політикуму — чому б і в коаліцію не запросити?

Я уважно читаю всі новини про реанімацію "ригів" від політичної смерті. Запам'ятовую, хто відмазує людей, через яких тисячі українців загинули — на вулицях Києва і на фронті. І не один я такий. Настане час, коли відповідати за свої дії будуть не тільки "риги". Але й ті, хто насмілився їх повертати до політичного життя заради своїх дрібних інтересів. Млини історії повільно розмелюють, але невблаганно.

Іван Примаченко, співзасновник безкоштовних онлайн-курсів "Прометеус"

Зараз ви читаєте новину «Колишніх "регіоналів" повертають до політичного життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі