вівторок, 05 грудня 2017 05:40

Боротьба з корупцією буде ефективною після зміни політичної еліти

— Працівники правоохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику прийняти незаконне рішення й очікувати при цьому, яку суму він назве. Це — чиста провокація, — каже генпрокурор 52-річний Юрій Луценко на брифінгу 30 ­листопада.

29 листопада Служба безпеки та Генеральна прокуратура затримали "агента НАБУ" під час спроби передачі хабара першому заступнику голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій. Зірвали піврічну спецоперацію Національного антикорупційного бюро. Його працівник під прикриттям намагався зафіксувати факт корупції в ДМС. Агента затримали, коли спробував передати $15 тис. нібито за легалізацію іноземців в Україні.

— Боротися зі злом неможливо незаконними ­методами. Лише дотримуючись цього принципу, можемо побудувати правову державу, — говорить президент Петро Порошенко, 52 роки, 1 грудня.

Позаторік 4 червня він у Верховній Раді заявив:

— Дедалі більше замислююсь про необхідність запровадження такої процесуальної дії, як провокація хабара. Це коли спеціально підготовлені та вмотивовані люди під виглядом прохачів перевіряють кожного чиновника на схильність брати. Інструмент багато ким вважається суперечливим. Але він однозначно посилить тиск на корупціонерів. У декого зникне бажання ризикувати просто тому, що знатиме: хабар може бути спровокованим.

— У нашому законодавстві заборонена провокація на отримання хабара. Фігуранти таких справ можуть подати позов у Європейський суд із прав людини — і виграють у держави, — говорить 32-річний Олександр Москалюк, експерт із конституційного права.

— У світі спецслужби використовують дві моделі щодо провокації посадовця.

Американська дає змогу робити таке всім спеціальним правоохоронним органам. За європейською моделлю, спецоргани мають обмежене право на провокацію. Лише коли хтось повідомив про вимагання хабара. Тоді відправляють посередника. НАБУ діє за американськими стандартами. Ті, хто їх учив, не врахували європейських умов.

НАБУ обрало класичний спосіб виявлення хабарників. Провокацію зробити найпростіше. Але є й інші методи. Наприклад, застосування спецзасобів прослуховування, спостереження. На це треба отримувати дозволи. Вони можуть тривати рік. Але штат бюро — 700 людей. Цього достатньо.

Почали створювати нову модель правоохоронних органів. Голову НАБУ чи Національного агентства з питань запобігання корупції по "бєспрєдєлу" не призначали. Фактор політики є, але на посади вже не проходять злодії.

Для боротьби з ­корупцією треба воля політичних еліт. Мають домовитися про те, що створюють орган, у діяльність якого не втручаються. Це питання президента, Верховної Ради та інших ключових гравців. Але їм не потрібні незалежні органи. Отже, треба змінити політичні та економічні еліти. Цей процес триватиме років 10. Вже видно перші паростки.

Боятимуться брати хабарі, коли почнуться масові покарання. Це як із правилами дорожнього руху. Можна обмежити швидкість до 50 кілометрів за годину. Але нічого не зміниться, якщо за порушення не штрафуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Боротьба з корупцією буде ефективною після зміни політичної еліти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі