пʼятниця, 11 квітня 2014 05:00

"Янукович організовує сепаратизм на сході"

Протягом тижня східними областями України прокотилася хвиля сепаратистських виступів. У Харкові, Донецьку та Луганську проросійські бойовики захопили облдержадміністрації. У Донецьку й Луганську – також будівлі СБУ. Сепаратисти оголосили про створення "Донецької республіки". Одна з їхніх вимог – приєднання до Росії.

Запитуємо експертів: кому вигідний сепаратизм на сході України?

Станіслав Бєлковський, 43 роки, політолог:

— Є дві групи, котрим вигідна криза у східних областях. Перша — це кримінальні кола, наближені до колишнього президента Віктора Януковича. Так вони захищають свої позиції. Втрачати їм немає чого, бо в Європі їх не чекають. Вони можуть бути тільки на сході України чи в Росії. Інакше робити бізнес так, як звикли, не зможуть. Тому йтимуть до кінця. Водночас бачимо, що Партія регіонів не підтримує таких сценаріїв. Вона готується ввійти до складу нового українського уряду.

Янукович організовує сепаратизм на сході країни. Він досі має вплив на неформальні силові структури Донбасу. Наприклад, депутат Олександр Єфремов працює на екс-президента.

Друга група – це "рука" Росії, яка хоче розвалити Україну. Частина жителів Донецької та Луганської областей підтримують приєднання до РФ, тому такий проект має соціальну базу.

Якщо говорити про Петра Порошенка і Юлію Тимошенко — перевагу на виборах отримає той, хто зуміє довести, що може подолати цю кризу. А вона небезпечна, бо не є штучною. Існує загроза не лише холодної, а й гарячої війни.

Віктор Небоженко, 61 рік, соціолог:

– Сепаратизм на сході вигідний Путінові. Радикальні рухи підживлюють російськими грошима. Їх фінансують через бізнес-структури і спецслужби. Харківська, Донецька і Луганська області розташовані поблизу кордонів, тому гроші туди потрапляють швидко і без перешкод.

Це вигідно і старій номенклатурі: прокурорам, суддям, генералам міліції, які бояться чисток та розслідування їхньої діяльності. Тому їм вигідно підтримувати російських сепаратистів. Вони вміють красти, погрожувати, зраджувати. Але сепаратистська діяльність –­ також професія. Поки що це вміють робити тільки російські спецслужби. А наші їх, як можуть, прикривають.

Олігархам поділ держави не вигідний, бо означатиме крах бізнесу. Це стосується і Коломойського, й Ахметова, і Пінчука. Власність ­мільярдерів розкидана по всій Україні.

Георгій Чижов, 41 рік, політолог:

– Вигоду хочуть отримати олігархи і чиновники зі східних областей. Вони намагаються зберегти свій вплив у регіонах. Бізнес-еліти здатні запропонувати себе як посередників у переговорах між київською владою і "лідерами" сепаратистського руху. Робитимуть усе, аби виторгувати собі особливі повноваження. Реально реалізувати такий сценарій складно. Навіть якщо пристати на умови сепаратистів, це не гарантуватиме нічого постійного. Київ не погодиться на децентралізацію, бо розуміє, що регіональні лідери залишаться безконтрольними. Та й жителі Донбасу незадоволені діями влади на місцях. Це велика загроза для політиків сходу. Навіть вигоди, які олігархи вбачають у сепаратизмі, не можуть бути запорукою впевненого майбутнього.

Росія сприяє розрусі в Україні. Та не від Москви надходять сепаратистські ініціативи. Вона їх ­підтримує, проте не є ключовим гравцем.

Українські політики тільки реагують на ситуацію. Тимошенко, наприклад, об'їхала основні східні міста. Але її турне результату не дало. Порошенко, як завжди, стриманий та обережний.

"Регіонали" намагаються показати столичній владі – сходом без них керувати неможливо. У цій ситуації Києву доведеться йти на тимчасові домовленості, хоча б до виборів. Після них тональність "діалогу" зміниться. Але нові загострення на Донбасі ще можливі.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович організовує сепаратизм на сході"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі