субота, 17 серпня 2024 16:38

Слідами скандалу довкола відбудови "Охматдиту"

Слідами скандалу довкола  відбудови "Охматдиту"
Дитяча лікарня "Охматдит" після російського ракетного удару. Фото: Тарас Подолян

Здавалося б, коли мова йде про дітей та їхнє здоров'я, за жодних обставин не мало б виникати питань щодо корупційних ознак діяльності всього механізму їх захисту. Однак, скандальна історія довкола відбудови найбільшого в Європі дитячого медичного закладу "Охматдит", котру розкрутили журналісти-розслідувачі, вимальовує інші контури.

Вона вказує, щонайменше, на ознаки того, що й тут намагались украсти.

Нагадаємо, 8 липня війська РФ цілеспрямовано запустили по дитячому медзакладу "Охматдит", що в Києві ракету Х-101.

Унаслідок атаки агресора на дитячу лікарню загинули родич пацієнта та лікарка, за медичною допомогою звернулися 32 поранених.

А 10 липня в столичній лікарні помер хлопчик, який на момент удару по "Охматдиту" був у критичному стані в реанімації.

Ракета повністю зруйнувала корпус токсикології та пошкодила ще чотири. Постраждали 10 хірургічних відділень, 5 онковідділень, 2 соматичних відділення, 1 - інтенсивної терапії, 2- реанімації, відділення радіології та променевої терапії, операційні блоки, частина онкогематологічної лабораторії. Дітей, які перебували на лікуванні в "Охматдиті", евакуювали в інші медзаклади.

Словоблудний аргумент

Отже, переможцем тендеру на ремонт корпусу дитячої лікарні "Охматдит" без пояснень обрали фірму, комерційна пропозиція якої є значно вищою за інші, які подавалися на тендер, - ТОВ "Буд-технолоджі".

Десяток інших учасників пропонували виконати роботи значно дешевше

Про це наприкінці липня повідомили у благодійній організації "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство".

Із 14 учасників конкурсу це була третя за дорожнечею пропозиція розміром 307 млн грн (тут і далі без ПДВ). Десяток інших учасників пропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн грн. Однак із жодним з них замовник перемовин не вів, ніяк не пояснюючи своє рішення.

Це не могло не викликати запитань у суспільстві. Аналіз розслідувачів "Наших грошей" показав, що з десяти дешевших пропозицій щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

"Охматдит" акцентував увагу, що "проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", а є приватним конкурсом, організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами".

Якась словесна абракадабра поряд з відсутністю аргументації ігнорування дешевших пропозицій.

За даними "Наших грошей" від учасників конкурсу, у фінал були відібрані фірми "ДАК" (310 млн грн) із групи "Альтіс" Олександра Глімбовського, "Буд-технолоджі" (307 млн грн) із групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка та "Мега профіт груп" (220 млн грн) Олексія Ломакіна і Юлії Кузьменко.

Робоча група замовника провела з цими фірмами онлайн-зустрічі. "Мега профіт груп" отримала відмову через невідомі підозри щодо її податкових документів. "ДАК" відмели через скандальну репутацію Глімбовського. У липні Глімбовський був затриманий по справі НАБУ щодо корупції у виконанні його зятя Романа Насірова, коли той керував податковою у 2015-2016 роках.

Замовник з невідомих причин проігнорував явні проблеми у пропозиції переможця

Замовник довірив фірмі "Столична правова фундація" провести "юридичний аналіз переможця з приводу доброчесності" і зрештою обрав "Буд-технолоджі" підрядником.

При цьому замовник з невідомих причин проігнорував явні проблеми у пропозиції переможця, що вказують на нестачу технічних засобів для відповідального проведення робіт такого обʼєму та характеру. Наприклад, "Буд-технолоджі" вказала лише оренду будівельної техніки: автокран "Камаз", MAN з маніпулятором та Екскаватор JCB. Жоден із цих механізмів не може бути використаний для монтажу фасадів вище другого поверху. Також фірма не завантажила жодних даних про обладнання для монтажу плитки.

Цінова булімія "переможця"

Найбільші статті видатків переможця передбачені на ремонт фасадних композитних панелей "Reynaers" та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожна з цих позицій у "Буд-технолоджі" коштує понад 100 мільйонів гривень. При цьому ціна цих робіт порівняно з дешевшими учасниками конкурсу завищена вдвічі.

Водночас фірма "Ріола-модуль", яка й виконувала будівництво цього корпусу, у своїй тендерній пропозиції (179 млн грн) повідомила, що після удару ракетою вона вже встигла безкоштовно виконати ремонт так званих "чистих приміщень" (операційних тощо). Вже частково замінені конструкції стін, стель та лінолеум. Це ще раз вказує на те, що обсяги ремонту за гроші благодійників можуть бути в рази завищені.

Що під етикеткою "Буд-технолоджі"?

ТОВ "Буд-технолоджі" зі статутним капіталом 5 тисяч гривень зареєстровано у Запоріжжі. У державних тендерах участі не брало. У якості досвіду виконання аналогічних робіт фірма зазначила договір підряду з ТОВ "Крам-інвест" на будівельні роботи щодо клініки в Запоріжжі по вул. Святого Миколая, 27. Із публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки "UniClinic" відомо, що воно було реалізовано запорізькою компанією-забудовником Sensar Марка Марченка.

Сьогодні власником і керівником "Буд-Технолоджі" є Василь Кобизь. За даними "NGL.media", раніше її керівником була Ольга Шаленна. Вона є мамою Євгена Шаленного, давнього партнера Марка Марченка. "Запорізький центр розслідувань" називає Євгена Шаленного "менеджером Марченка".

Марк Марченко і Євген Шаленний у 2015 року заснували в Запоріжжі місцевий осередок партії "Самопоміч", яку очолював мер Львова Андрій Садовий. При цьому бізнес-партнером Марченка був брат заступника мера Запоріжжя. У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн. "Самопоміч" публічно захищала бізнесмена, називаючи ту справу "тиском на політичну силу". У 2022 році виявилось, що "Буд-Технолоджі" і Sensar мають землю у зеленому передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Однак виявилось, що 99% площі забудови мав зайняти торгово-розважальний центр.

На останніх місцевих виборах перед повномасштабним вторгненням Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль йшов у депутати вже від партії "Слуга народу".

З миру по чималій "нитці"

Після зухвалої атаки РФ "Охматдиту" чимало відомих компаній одразу ж підтримали коштами відбудову дитячої лікарні. За даними Zaxid.net, найбільше - 20 млн грн перерахувала IT-платформа Grammarly.

По 10 млн грн - "Київстар", мережа заправок ОККО, центр авто "АВТ Баварія".

5 млн грн - мережа мультимаркетів "Аврора" та 0,4 млн грн власних коштів вніс директор "Аврори" Тарас Панасенко.

По 5 млн грн перерахували фінансова група Investment Capital Ukraine (ICU), онлайн-банк Monobank, біофармацевтична компанія Biopharma, шляхова компанія "Автострада" та компанія "Укрнафта".

4 млн грн виділив "ПУМБ" спільно із київським ЦУМом.

По 3 млн грн - "Raiffeisen Bank – Aval" та "Приватбанк".

По 2 млн грн - компанія таксі Uber, надавач послуг інтернет-маркетингу Netpeak, львівська фірма Emily Resort.

По 1 млн грн - "Нова пошта", служба таксі Uklon, виробник кормів "Кормотех", мережа супермаркетів "Сільпо", мережа супермаркетів "Фора", мережа супермаркетів Varus; мережа магазинів техніки "Алло"; мережа АЗК UPG; забудовник Stolitsa Group; підприємець Руслан Шостак спільно з TerWin (Лінія магазинів Eva, Varus); "Аккорд Банк"; інтернет холдинг Genesis; співвласник Genesis Володимир Многолєтній; "Абанк"; Intellias; SoftServe Ukraine.

400 тис. грн - видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

Новий тендер

Після скандалу й вулкану обурення суспільства, очільник МОЗ Віктор Ляшко заявив, що договір на відбудову корпусу НДСЛ "Охматдит" із переможцем тендера ТОВ "Буд-Технолоджі" ще не підписаний. Він сказав, що Міністерство охорони здоров'я звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок тендера. Згодом міністр повідомив, що для відбудови дитячої лікарні "Охматдит" проведуть новий тендер. Також гроші, які зібрали на потреби дитячої лікарні, перерахують на її казначейський рахунок.

Однак, днями генеральний директор "Охматдиту" Володимир Жовнір повідомив, що Благодійна організація "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство", який власне і збирав гроші з українців на ремонт лікарні, перераховувати гроші ще не готовий.

"Отже 378 млн грн наразі залишаються на їхніх рахунках, - зазначив на своїй сторінці у FB народний депутат Олексій Гончаренко. - В той час в цьому Фонді тепер кажуть, що чекають якихось цільових потреб і підстав для перерахування грошей".

Йшлося про те, що у Фонді вимагали від "Охматдиту" чітких фінансових запитів на проведення конкретних робіт, але таких документів не отримали.

Тим часом міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко відсторонив від посади керманича "Охматдиту" та ініціював міністерську перевірку у лікарні. Те, як збиралися витрачати кошти на відбудову вивчатимуть і правоохоронці.

Та тінь наведено і присмак цього скандалу ще довго відчуватиметься в оцінках суспільства. Особливо під кутом того, що організаційних висновків не зроблено. Тож можна знову чекати на щось подібне.

Зараз ви читаєте новину «Слідами скандалу довкола відбудови "Охматдиту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі