четвер, 22 серпня 2024 21:18

Літній листопад топових корупціонерів

Літній листопад топових корупціонерів
Фото: gettyimages.com

Серпень 2024 року. На фронті - знову снарядний голод та втрата наших позицій. У тилу – знову корупційні скандали у середовищі топ-чиновників. На цей раз під прицілом суспільства опинились голова антимонопольного комітету та заступник міністра енергетики.

Оприлюднено причини провадження слідства та чимало деталей, однак, нам не менш цікаво було б знати ще один важливий нюанс: це справді затята боротьба з корупцією, чи просто ці персонажі раптом чомусь стали не потрібними владі?

Діагноз: схематозники

Улюбленець Банкової, голова антимонопольного комітету Павло Кириленко, якого рік тому Слуги народу доволі активно просували на цю посаду, втім як і на попередні, готується заїхати в СІЗО. Оскільки в потужного Зе-менеджера знайшли кілометри, ймовірно, нечесно нажитого житла. А також таємні переписки із суддею – ставленицею тієї ж Банкової.

Однак ця чергова скандальна справа не спричинила такий ажіотаж, як затримання заступника міністра енергетики.

Про затримання повідомили в СБУ. У цій історії мова йде про хабар у півмільйона доларів, за які, за даними Служби безпеки, чиновник, користуючись своїми повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати у користування гірничовидобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини.

При цьому в СБУ підкреслили, що йдеться про унікальне та дефіцитне обладнання однієї з державних вугільних компаній, яка розташована в межах найгарячішого напряму східного фронту - Покровського. До нього окупанти, на жаль, підходять усе ближче.

Пункт "патріотизм", що є в кодексі чиновника – питання об'ємне і ні про що не говорить держслужбовцю

Звісно, говорити про те, що державний службовець такого рівня мав би не те, що посприяти, а й ініціювати, як мінімум, хоча б півроку назад, щоб таке необхідне й унікальне обладнання не потрапило до рук окупантів, марно. У посадових інструкціях це ж не прописано. Пункт "патріотизм", що є в кодексі чиновника – питання об'ємне і ні про що не говорить держслужбовцю, якщо у його світогляді відсутня відповідна опція.

Це вже не перший підлеглий міністра енергетики Германа Галущенка, який може бути причетним до корупційних зловживань. Про це, зокрема, в своєму Telegram-каналі зазначив нардеп від партії "Голос" Ярослав Железняк.

Як повідомили в самому міненерго, заступника міністра "затримали за сприяння" очільника відомства Германа Галущенка. Водночас НАБУ, яке спільно з СБУ затримало посадовця, а також САП, яка здійснювала процесуальне керівництво, в офіційних повідомленнях про роль Галущенка не згадують.

А журналіст видання "Наші гроші" Юрій Ніколов із посиланням на власні джерела пише, що міністр енергетики Галущенко взагалі міг і не знати про затримання підлеглого в момент, коли воно відбувалося.

Як зазначає низка джерел та ЗМІ, мова йде про Олександра Хейла. Практично одразу після повідомлень про затримання заступника міністра, Кабмін звільнив з посади саме його. Та й, зважаючи на те, що міненерго невідкладно внесло подання про звільнення затриманого чиновника, сумнівів у тому, що йдеться саме про цього персонажа практично не залишається.

Хабар за евакуацію із зони бойових дій

То ж за що заступник міністера енергетики оцінив так високо - у півмільйона доларів - свої послуги? За яку таку надважливу місію та непосильну працю на благо перемоги України?

Згідно із пресрелізом СБУ, навесні цього року представники галузі звернулися до заступника міністра енергетики, щоб отримати дозвіл на евакуацію обладнання із зони бойових дій та його використання на шахтах західного регіону.

Чиновник, до чиїх обов'язків входило збереження гірничої техніки, підійшов до справи "по-хазяйськи", він назвав ціну питання її вивозу з-під обстрілів та збереження від розкрадання окупантами.

Гроші мали передаватися за домовленістю п'ятьма частинами по 100 тис. дол. США на кожній зустрічі

Хейло залучив до незаконної діяльності трьох спільників: приватного енерготрейдера, керівника енергетичної компанії з Миколаївської області та керівника видобувного підприємства з Донецької області. Саме з цього гірничого комбінату мали розпочати евакуацію обладнання після отримання організатором угоди авансу - частини хабара.

Гроші мали передаватися за домовленістю п'ятьма частинами по 100 тис. дол. США на кожній зустрічі. Передача "неправомірної вигоди відбувалася через залучених спільників".

СБУ поетапно задокументувала передачу кожного із "траншів". І в результаті правоохоронці затримали чиновника міненерго та трьох його спільників на місці злочину після отримання третьої частини хабаря.

Наразі всім чотирьом затриманим повідомлено про підозру за фактом прийняття пропозиції, обіцянки та отримання неправомірної вигоди посадовцем.

Нардеп Ярослав Железняк звертає увагу на те, що у повідомленні СБУ йдеться про те, що заступник міністра разом із людиною, яку правоохоронці називають "тіньовим куратором", вимагав хабар від державного підприємства.

"Сам факт, що держпідприємство може легко заплатити хабар у 500 тисяч доларів США кешем, прямо говорить про те, скільки ж там крадеться грошей!", – докидає на вентилятор парламентар.

Сам затриманий Олександр Хейло поки не коментував ситуацію. Спроби журналістів зв'язатися з ним, щоб дізнатися його позицію щодо звинувачень у хабарництві - безуспішні.

Ху із Хейло?

Олександра Хейла вважають креатурою міністра енергетики Германа Галущенка. Хоча офіційно прямо про це ніхто, судячи із запитів журналістів, не збирається говорити, але принаймні на те, що по службі його просував міністр енергетики вказує сам шлях сходження Хейла по посадовій вугільно – енергетичній драбині.

У відкритих джерелах є інформація, що Хейло кілька десятиліть працював у вугільній сфері. За даними профільних медіа, у період з 2013 по 2022 рік він обіймав керівні посади у державному підприємстві "Вугільна компанія "Краснолиманська", а також у ПАТ "Центренерго", контрольний пакет якого належить державі.

Вже за каденції Галущенка як міністра енергетики, у грудні 2022 року Хейло очолив ДП "Укрвугілля". Це держпідприємство напряму підпорядковується відомству чинного міністра. Саме з "Укрвугілля" Хейло і перейшов на посаду заступника міністра енергетики.

І тепер у повідомленнях правоохоронців є припущення, що на цій посаді Хейло міг вимагати хабарі зокрема за видачу інших дозволів на вивезення державного майна з прифронтових територій.

Різночитання ролі міністра Галущенка

У громадській організації "Центр протидії корупції" звертають увагу на те, що офіційні повідомлення про затримання Олександра Хейла вийшли практично одночасно на ресурсах спеціальної антикорупційної прокуратури (САП), Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), СБУ, Київської Генпрокуратури, Офісу Генпрокурора та міненергетики. Так і є, але формулювання ці органи використовують різні, і відмінність, яка найбільше впадає у вічі, – це роль самого міністра Галущенка у розкритті корупційної схеми.

Отже "Центр" пише, що у повідомленнях НАБУ і САП нічого немає про нібито сприяння Галущенка у затриманні свого заступника. І саме НАБУ та САП є ключовими органами в цьому розслідуванні за підслідністю.

Уже в повідомленні Офісу Генпрокурора, який є керівною організацією САПу, з'являється формулювання про "взаємодію з керівництвом міненерго". А от в СБУ про "сприяння міністра" Галущенка пишуть у заголовку пресрелізу.

Варто зазначити, що керівництво СБУ та ОГП призначає Верховна Рада за прямим поданням президента України. НАБУ і САП вважаються незалежними від інших гілок влади антикорупційними органами, хоча, за даними журналістських розслідуванням та відкритими даними, конкурси на посади їхніх очільників, ймовірно, могли відбуватися під тиском з офісу президента.

Як зазначають активісти "ЦПК", сам факт того, що міненергетики опублікувало свій пост про затримання заступника міністра одночасно із СБУ і ОГП, викликає подив.

в міненерго дізналися про затримання Хейла в той день, коли це сталось

"Якщо поінформованість органів правопорядку і прокуратури, які беруть участь у розслідуванні, зрозуміла, то поінформованість міністерства про деталі справи вражає", - дивуються у "Центрі протидії корупції" .

За даними джерел журналіста – розслідувача Юрія Ніколова, в міненерго дізналися про затримання Хейла в той день, коли це сталось.

"Тобто все "сприяння міністра" звелось до того, щоб у понеділок поставити питання про звільнення Хейла. Коли той вже був затриманий", – зазначає Ніколов.

Корупційні скелети у шафі

Це не перший корупційний скандал, пов'язаний із Галущенком. Як пише нардеп Железняк, випадки, коли підлеглих нинішнього міністра енергетики ловлять на хабарях, непоодинокі - то вже традиційна історія.

Дійсно, наприкінці липня НАБУ повідомило про підозру у зловживаннях колишньому заступнику Галущенка Максиму Немчинову – його підозрюють у змові, яка призвела до збитків компанії "Центренерго", більшість акцій якої належить державі.

А колишній перший заступник Галущенка Юрій Власенко проходить по іншій справі, яку веде ДБР. Він був головою аукціонного комітету, який провів додатковий аукціон, на якому, ймовірно, продав за заниженою ціною скраплений газ виробництва державної "Укрнафти" компаніям, пов'язаним із групою "Приват", - основними бенефіціарами якої були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. До речі, доповідачем про підготовку додаткового аукціону був інший заступник міністра енергетики Микола Колісник.

У жовтні 2023 року НАБУ та САП повідомили про підозру в розтраті бюджетних коштів низці посадовців "Енергоатома", в тому числі Миколі Божку – керівнику підрозділу "Енергоатома" - "Атомпроєктінжиніринг".

Цей підрозділ завищив ціну робіт з будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива утричі, йдеться у повідомленні НАБУ.

"У результаті цих дій ДП НАЕК "Енергоатом" переплатило майже 100 млн грн", – повідомили слідчі відомства.

Документи по цій закупівлі підписували і, відповідно, затверджували, як сам міністр Галущенко, так і голова "Енергоатома" Петро Котін.

З огляду на цю карусель та ланцюг підозр від правоохоронних органів щодо ключових гравців енергетичного сектора виникає крамольне запитання: а може таке бути, що сам міністр не в долі? Можливо, ні. Тоді сам масштаб корупції та кількість задіяних посадовців вказує, що на такому фоні він виглядає білою вороною.

Кожен електоральний цикл схожий на кадровий землетрус, а нові можновладці в гірших комуністичних традиціях вірять, що історія має початись саме з них. І крадуть примітивно, грубо, наче в останній день. Уся ця навала корупційних сюжетів наштовхує на думку, що, схоже, мало хто в цій державі рахує навіть на кілька років вперед: ніч би в омріяному кріслі протриматись та день простояти. А там, хоч трава не рости...

Зараз ви читаєте новину «Літній листопад топових корупціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі