понеділок, 30 вересня 2024 09:51

Лана Зеркаль про "явку з повинною" Андрія Єрмака

Лана Зеркаль про "явку з повинною" Андрія Єрмака
Лана Зеркаль критикує керівництво міністерства енергетики України за недбалість. Фото: facebook.com/lana

"Те, що раніше на Банковій та з трибуни ВРУ називали російським ІПСО, сьогодні вже є загрозою нашій енергетичній системі", - вважає дипломатка, юристка та експертка з питань енергетики Лана Зеркаль.

Вона має на увазі інформацію про те, що Росія може вдарити по критичних об'єктах нашої ядерної енергетики. Зокрема по відкритих розподільчих пристроях атомних станцій та підстанціях передачі, які є критичними для забезпечення роботи атомної енергетики.

Покарати посадою посла

Першими на широкий загал за кордоном про це заявили міністр закордонних справ Андрій Сибіга та голова Офіса президента Андрій Єрмак.

"Не знаю як для кого, а для мене це звучить як явка з повинною. І тягне, до речі, на державну зраду, - зазначила на своїй сторінці у FB Зеркаль. - Бо є величезне питання: чим в нашій трагічній ситуації займається профільне міністерство і Енергоатом два роки? Чому ці розподільні станції досі не захищені? Не відомо чи замовлено обладнання для ремонту та заміни на випадок атак? А також, чому очільники міністерства енергетики та Енергоатому за такої ситуації безвідповідальності досі сидять у своїх кріслах? І по факту виходить, що керівництво міністерства під час попередніх атак української енергетики було зосереджене на звільненні голови Укренерго Володимира Кудрицього, тому й не помічало проблем із захистом обʼєктів в Енергоатомі. І тепер цим лякають партнерів та готують суспільство до спокійного прийняття важкої неминучості - катастрофічної зими, або "мирного плану".

Лана Зеркаль зазначила, що із зацікавленням спостерігатиме за оргвисновками. Тобто, за звільненнями, що були б логічними за такої волаючої недбалості, чи відвертого саботажу.

"Я хочу побачити, наприклад, "покарання" міністра енергетики Галущенка хоча б посадою посла в Аргентині, а голови Енергоатому Котіна - роллю посла в Казахстані. Якщо такі, кулуарно озвучувані наміри справді мають втілитись. Якщо ж ні, то справедливе покарання чекає на голову ОП Єрмака та міністра МЗС Сибігу за поширення російського ІПСО", - потролила всіх згаданих персонажів Лана Зеркаль.

Політика зацікавилась Оленою Зеркаль

Подібні заяви Лани Зеркаль цілком можна вважати політичними. Проблема для держави й нас усіх у тому, що вона права у своїх оцінках. Декотрі політичні експерти припускають, що в Україні нарешті можуть справдитись пророцтва тридцятилітньої давності про прихід на президентську посаду жінки.

Є певні ознаки, котрі вказують, що Лана Зеркаль була вписана в проєкт західних партнерів як імовірний кандидат у президенти України на заміну Володимиру Зеленському ще до повномасштабного вторгнення. І саме її кандидатурою було дуже стурбоване російське лобі в Америці та Європі. Його представники виходили на контакт з українськими журналістами та активістами, намагаючись отримати компромат на Зеркаль. Здебільшого, ці "запити" стосувались особистого життя пані Лани.

Олена Володимирівна Зеркаль - українська державна діячка, заслужена юристка України. Колишня заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції (2014 -2019). Ексрадниця голови правління НАК "Нафтогаз України" та ексрадниця міністра енергетики України.

Свого часу Лана Зеркаль зіграла ключові ролі у міжнародних судах, відстоюючи права України.

Дипломатка неодноразово наголошувала: "Ця війна почалася ще з Тузли".

У березні 2017 року вона очолювала українську делегацію в Міжнародному суді ООН в Гаазі, де проходили громадські слухання за позовом України проти Росії про відшкодування збитків, заподіяних терактами за підтримки РФ. Ідеться про збитий літак рейсу МН17 Малазійських авіаліній, обстріли мирних мешканців у Волновасі, Маріуполі, Краматорську, теракт у Харкові, тощо.

Після інавгурації президента Зеленського у травні 2019 року з'явилась інформація про призначення Зеркаль на посаду заступниці голови Адміністрації президента. І був відповідний Указ президента, який скасували наступного дня.

Останні два роки медійний інтерес до Лани Зеркаль в Україні тримається на високому рівні.

Розумна, прагматична, хороший дипломат та аналітик, перспективна, амбітна і, вочевидь, може бути жорстким політиком - яскрава обгортка. А що всередині уже є, хто й чим її заповнить у майбутньому та чи є для неї влада самоціллю? Поки не зрозуміло.

Однак, не будемо наперед ворожити яку роль і як відіграє Лана Зеркаль у подальшій долі України. Це ми побачимо згодом.

Зараз же маємо від неї формулювання та роз'яснення ситуації у досить закритій, не дуже щедрій на правдиві деталі енергетичній галузі.

Зараз ви читаєте новину «Лана Зеркаль про "явку з повинною" Андрія Єрмака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі