неділя, 29 вересня 2024 20:52

Американські гірки президента Зеленського: не за планом

Американські гірки президента Зеленського: не за планом

Напередодні візиту Володимира Зеленського за океан на Банковій заявили про наміри українського президента представити план перемоги Джозефу Байдену та учасникам президентських перегонів - Камалі Гарріс та Дональду Трампу. Зрештою, це сталося, проте дещо у більш драматичний спосіб, ніж розраховували у Києві.

План не для всіх

Варто нагадати, що офіційно визнаним планом завершення російсько-української війни є "Формула миру" з 10 пунктів, представлена Володимиром Зеленським на саміті G20 восени 2022 року. Три пункти з десяти - радіаційна безпека, продовольча безпека, повернення полонених додому - обговорювалися під час Глобального саміту миру 15-16 червня 2024 року у Швейцарії. Чимало було сказано про проведення Другого саміту миру, в Україні на вищому рівні публічно припускається участь у ній російських представників, хоча ясності у цьому питанні нема: Кремль вперто відмовляється від подібних кроків назустріч Києву.

Українці у масі своїй не бачили плану перемоги, який Зеленський повіз за океан, журналісти та політичні експерти змушені були по крихтах збирати його подробиці

Українці у масі своїй не бачили плану перемоги, який Зеленський повіз за океан, журналісти та політичні експерти змушені були по крихтах збирати його подробиці. The Times, Bloomberg, Kyodo News виступали в ролі джерел інформації щодо намірів представників української влади. Звучали припущення про військову та економічну підтримку України та схвалення проведення операції ЗСУ у Курській області.

Володимир Зеленський заявив, що реалізація плану передбачає рішучі дії наших партнерів буквально у жовтні-грудні 2024 року, Андрій Єрмак визнав, що вступ України до НАТО також передбачається планом перемоги. Судячи з усього, президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, яка побувала у Києві напередодні заокеанського вояжу Зеленського, можливості ознайомитися з планом не отримала. Не було і публікацій на підтримку цієї ініціативи у західній пресі, яка далека від прагнення створити Зеленському та його команді теплу ванну на кшталт телемарафону "Єдині новини".

"Виделка" для Зеленського

Візит українського президента розпочався з відвідин заводу з виробництва боєприпасів у місті Скрентон (штат Пенсильванія). Підприємство зараз завантажене замовленнями для ЗСУ, постачає Україні боєприпаси. Серед тих, з ким зустрівся на заводі Володимир Зеленський, були губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро (його кандидатуру Камала Гарріс розглядала на роль потенційного віцепрезидента), конгресмени Кейсі та Картрайт. Всі - члени Демократичної партії.

...візит до Скрентона спровокував використання республіканцями цинічної політичної технології

Вкупі з інтерв'ю Зеленського часопису New Yorker, в якому той висловив сумніви у реалістичності мирного плану від республіканців Трампа та Ді Венса, візит до Скрентона спровокував використання республіканцями цинічної політичної технології. Вона складається з двох компонентів. Перший - формальний, але більш тривалий: дев'ять конгресменів-республіканців вимагають розслідувати, чи перевозили Зеленського до Скрентона американським військовим літаком, та чи перебував він під охороною Секретної служби і скільки коштів американських платників податків було витрачено.

Другий нагадує "виделку" у шахах: спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон звернувся з листом до українського президента з вимогою звільнити посла України у США Оксану Маркарову. Підстави - організація візиту до Скрентона у форматі, який спікер-республіканець розцінив як втручання у виборчу кампанію. Своїм листом Джонсон фактично пропонує Зеленському або визнати свою помилку, або продемонструвати неготовність до діалогу з республіканцями. Крок технологічний та підступний, адже 5 листопада пройдуть не лише президентські вибори, але і вибори до Палати представників, у значенні якої для надання допомоги Україні ми всі переконалися на межі 2023-2024 років.

Очевидно, у такий спосіб двопартійна підтримка України може опинитися під загрозою. Справедливості заради відзначу, що прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр нагадала, що кілька місяців тому Зеленський проводив зустріч у Юті, де були самі республіканці, і це не викликало реакції з боку Демократичної партії. До речі, слова Віктора Орбана про підтримку Дональда Трампа також не викликали політичного резонансу всередині Сполучених Штатів. Тому ввічлива відмова Зеленського Джонсону, яка прозвучала 29 вересня, була правильним кроком.

План для трьох

Буде помилкою вважати, ніби Володимир Зеленський не проводив зустрічей у двопартійному форматі, їх було щонайменше дві з конгресменами від Демократичної та Республіканської партій - у Нью-Йорку та Вашингтоні. Власне, і презентація плану перемоги відбувалася у два етапи. Спочатку у Вашингтоні український президент його показав Джо Байдену та Камалі Гарріс, а після того, вже 27 вересня повернувся до Нью-Йорка, щоб зустрітися з Дональдом Трампом. Очевидно, що кандидат-республіканець у цій ситуації не міг залишитися повністю осторонь обговорення українських справ.

Джо Байден використав зустріч із Зеленським для організації атракціону небаченої щедрості у вигляді виділення 7,9 мільярда доларів для надання Україні військово-технічної допомоги. Ця сума дозволить поставити нову систему Patriot, "розумні" авіабомби, які можуть стати бортовим озброєнням для F-16, широку номенклатуру боєприпасів. Ба більше - 10 жовтня на базі Рамштайн відбудеться ініційоване Байденом засідання проєкту з надання допомоги Україні високого рівня.

Перш, ніж починати розраховувати на нову, посилену порцію військово-технічної допомоги Україні, згадайте про кілька факторів. По-перше, повноваження Джо Байдена завершуються, і після 5 листопада 2024 року очікувати надзвичайних рішень напевне не варто. По-друге, на сьогодні у Палаті представників існує республіканська більшість, тому складно уявити, що вона підтримає пропозиції Байдена. По-третє, у наших союзників, що мають військову промисловість - Франції, ФРН, Великої Британії - суспільно-політична ситуація з різних причин не сприяє збільшенню асигнувань на допомогу Україні.

...озвучена Трампом формула "Щось придумаємо для припинення війни" прекрасно характеризує манеру поведінки "вашого улюбленого президента"

Дональд Трамп, який ще 26 вересня піддав публічній критиці Володимира Зеленського та стверджував, що "України не існує, там загинули мільйони людей", наступного дня зустрівся з українським президентом у Trump Tower у Нью-Йорку. Нічого дивного у цьому нема, адже Трампу треба було показувати власну причетність до політичних процесів. Він, до речі, не упустив можливості назвати Володимира Зеленського "шматком сталі" за його поведінку під час ініційованого демократами імпічменту під час президентської каденції Трампа. Щодо результатів зустрічі, то озвучена Трампом формула "Щось придумаємо для припинення війни" прекрасно характеризує манеру поведінки "вашого улюбленого президента".

Рішення у затінку скандалів

Відверто кажучи, не лише план перемоги, який привіз Зеленський, залишився у затінку політичних скандалів, що супроводжували його візит за океан. Очевидно, після представлення учасникам президентської кампанії чекати його неформального оприлюднення залишилося недовго. Проте є низка моментів візиту, які залишилися поза увагою багатьох медіа та громадян України.

Варто відзначити двосторонні зустрічі на полях ГА ООН. Більше уваги привернула розмова Володимира Зеленського з Олафом Шольцем, можливо, тим, що пройшла за зачиненими дверима. Проте не менш важливою виглядає виказана під час зустрічі з Зеленським обіцянка Еммануеля Макрона оснастити та підготувати українську бригаду за французькі кошти. Таку трансформацію пережила весняна ініціатива французького президента щодо можливого направлення в Україну підрозділів французького Іноземного легіону.

...30 країн та Європейський Союз ухвалили Спільну декларацію щодо підтримки відновлення та реконструкції України, в якій зобов'язалися знерухомити російські активи на власних територіях...

Також на полях Генеральної Асамблеї ООН 30 країн та Європейський Союз ухвалили Спільну декларацію щодо підтримки відновлення та реконструкції України, в якій зобов'язалися знерухомити російські активи на власних територіях, сприяти реформам в Україні та підтвердили рішення G7 виділити Україні 50 мільярдів доларів (яке, щоправда, поки складно реалізується).

Виступаючи з трибуни Генеральної Асамблеї ООН, Володимир Зеленський нагадав про ядерну небезпеку, яку породжують дії Росії. Український президент наголосив, що за даними розвідки, росіяни готують ракетні обстріли енергетичної інфраструктури трьох українських АЕС. У цьому контексті зміни до стратегії ядерного стримування Росії, анонсовані Путіним, звучать по-дикунськи - втім, Кремлю до цього не звикати. Президент України нагадав про необхідність ухвалення "Формули миру" та несприйняття Україною колоніальних намагань Росії.

Підбиття підсумків триває

...проявів непідробного захвату навздогін Зеленському з Вашингтона не чутно, проте Ентоні Блінкен розповів, що план перемоги вивчають

Масштаб російсько-української війни не дозволяє розраховувати на її припинення шляхом представлення одного документу. Поки проявів непідробного захвату навздогін Зеленському з Вашингтона не чутно, проте Ентоні Блінкен розповів, що план перемоги вивчають. Заразом держсекретар США наголосив, що мирні ініціативи його китайського колеги Ван Ї (припинення вогню - початок переговорів - згортання санкцій) навряд чи можна назвати реалістичними. Росія продовжує грати м'язами, погрожуючи застосуванням ядерної зброї в разі надання дозволу країн Заходу на застосування поставлених ними далекобійних ракет по території РФ. Це, на жаль, спрацьовує. Тому Лавров у Нью-Йорку і заявив, що сподівається на Трампа у скасуванні законів про статус української мови як державної та рішення парламенту про поступову заборону діяльності РПЦ в Україні. Далі буде…

Зараз ви читаєте новину «Американські гірки президента Зеленського: не за планом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі