пʼятниця, 05 липня 2024 22:33

Кубраков, Найєм та інші - урядові звільнення ідуть за схемою

Кубраков, Найєм та інші - урядові звільнення ідуть за схемою
Колаж Gazeta.ua

Народні депутати відклали засідання Ради на тиждень. Списують все на черговий саміт НАТО. Яким боком вони до нього причетні - не відомо. А от на думку парламентаря від "Голосу" Ярослава Железняка, вся справа в серйозній ротації уряду. Є відчуття, що заміною пари міністрів на цей раз не обійдеться, тому нардепам може бути не до засідань.

У канву подальшої ймовірної кадрової чистки лягає нещодавнє скандальне звільнення з посади голови Держагентства з відновлення Мустафи Найєма.

Здавалося б, нічого особливого, адже до таких новин українці уже встигли звикнути - бодай раз на кілька місяців хтось таки покидає владне крісло. Та ось причина звільнення, яку озвучив Найєм, викликала інтерес як у суспільства й вітчизняних експертів, так і міжнародних партнерів.

Мустафа, заряджай!

Давно обласканий різною владою, Мустафа Найєм - у минулому відомий журналіст і автор поста у соцмережах, з якого почався Євромайдан у 2013 році. Він був депутатом від Блоку Петра Порошенка, з командою якого посварився, працював в урядових структурах за президента Володимира Зеленського.

Проглядаючи шлях Найєма, виникає питання, чи не виконує він кимось покладену на нього роль політичного барометра, котрий вказує, а подекуди й організовує подальшу погоду, як на щаблях влади, загалом, так і певним персонажам, зокрема. Як от, Коломойському, з яким у нього було певне протистояння, а в одну з березневих ночей 2015 року біля ПАТ "Укратранснафта" сталася епічна публічна заруба. Вірніше, на цей раз Бєня ввів Мустафу в ступор своїм словесним наїздом, а його звернення до тодішнього журналіста "Радіо Свобода" Найєма - "Че молчишь? Аааааа?" певний час ходило як крилатий вислів. І тепер олігарх Коломойський під слідством. Ааааа?

Найєм знову виконує роль перста політичної долі

Тому нинішня скандальна відставка, в якій Мустафа Найєм прямим текстом звинувачує прем'єр-міністра Шмигаля, знову підводить до думки - уряд таки очікує черговий шторм. А Найєм знову виконує роль перста політичної долі.

Водночас, спроби розібрати всі важливі деталі скандалу довкола відставки Найєма не наводять на однозначні висновки. Так, на нього можуть "повісити" руїну в енергетиці. Водночас, і він може висвітити публіці реальних винуватців того, що за більше, ніж два роки повномасштабного вторгнення енергетичний сектор України залишився не достатньо захищеним.

Винні всі!

При чинній владі Найєм опинився у кріслі керівника Агентства з відновлення та розвитку. Державного агентства з величезним бюджетом.

До відставки, вочевидь, його підводили певний час. Просто чекали слушної нагоди. І от у червні він захотів поїхати у відрядження за кордон, але його не відпустили. Захід, котрий "обламали" Мустафі стосувався конференції з відновлення України у Берліні.

"Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заблокував участь керівника Агентства з відновлення, а міністр інфраструктури був звільнений парламентом місяць тому і досі не знайдено заміни. Щорічна конференція з відновлення України в Берліні покликана мобілізувати міжнародну підтримку для відбудови після руйнувань, спричинених повномасштабним вторгненням Росії", - повідомило агентство Bloomberg.

За словами Мустафи Найєма, прем'єр-міністр особисто відхилив його прохання про відрядження до Берліну, не назвавши реальну причину.

Проте в уряді повідомили, що дата берлінської конференції співпала з днем проведення наради в Кабміні щодо виконання Агентством відновлення робіт з облаштування інженерно-технічного захисту другого рівня на об'єктах критичної інфраструктури та енергетики.

Нібито, там мав бути заслуханий звіт Агентства й саме тому прем'єр-міністр не погодив відрядження його керівника.

Утім від уряду на конференції були перший віцепрем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко, міністри енергетики, соціальної політики, стратегічних галузей промисловості, охорони здоров'я, фінансів та інші, а прем'єр Денис Шмигаль не поїхав, бо був дуже сконцентрований на підготовці до зими і захисті енергооб'єктів.

Склад делегації затвердив розпорядженням президент. "Питання мобілізації міжнародної допомоги для відновлення енергетики там буде підніматись на найвищому рівні", - заявили в уряді.

Антикорупціонер Найєм у відповідь на такий зухвалий демарш Шмигаля, написав заяву про звільнення і розмістив у ФБ допис про те, як гарно він більше року працював і очолював Держагентство з відновлення, але він змушений піти з посади.

Бо йому і Агентству заважали працювати й ефективно відновлювати країну. У перешкоджанні Найєм звинуватив уряд на чолі з Денисом Шмигалем.

У Кабміні всі звинувачення Мустафи Найєма відкинули й назвали його заяву спробою уникнення звіту з важливих питань.

З іншого боку, витіснення команди Найєма може бути продовженням історії з відставкою віцепрем'єра Олександра Кубракова у травні, на яку негативно відреагували західні партнери України, але якої домагались з Офісу президента. Адже на посаду директора Агентства з відновлення Найєма призначили з подання ексміністра інфраструктури Олександра Кубракова.

документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в уряді місяцями

Отже Мустафа Найєм у Фейсбуці гучно грюкнув дверима. Він заявив, що уряд не давав агентству нормально працювати, бо "кошмарив бюрократією".

"… документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в уряді місяцями, поверталися по шість-вісім разів з безглуздими зауваженнями, затримувалися по декілька місяців, а деякі не погоджені й досі", - зазначив Найєм. - Починаючи з листопада минулого року, команда агентства почала стикатися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод", - написав Мустафа Найєм.

За його словами, Агентству відновлення та розвитку інфраструктури повністю скасували бюджет на проєкти з відновлення та утримання доріг, уряд вже три місяці не погоджує виплату майже 150 млн євро, які були запозичені державою у ЄІБ для критично важливих проєктів, зокрема водогону та захисту енергетики.

Агентству, яке, за словами його очільника, курує роботу 353 будівельних майданчиків з відновлення, обрізали зарплату. Через це відомство почали залишати цінні кадри, з початку року воно втратило 25% колективу.

"Вважаю, що це було зроблено умисно, щоб в агентстві, яке певною мірою стало взірцем побудови процесів з "0", просто не залишилося фахових і вмотивованих людей, а саме агентство визнали неефективним та непотрібним", - зазначив Найєм.

Найєм прогнозує, що після цього його можуть почати переслідувати: "Ми не завжди вписувалися у сьогоднішній стиль та команду державного управління. І не виключаю, що згодом будуть намагання переслідувати та дискредитувати нашу роботу".

Прикметно, що лист про те як прем'єр Шмигаль не відпустив Найєма на конференцію, опублікувала і виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк. Вона засудила дії уряду щодо агенції Найєма.

Каленюк має гарні стосунки з посольством США, і саме її запрошували на зустріч з держсекретарем Ентоні Блінкеном під час його травневого візиту до Києва

Критикуючи рішення Шмигаля не відпустити Найєма до Берліна,

Дарʼя Каленюк зазначила, що над підготовкою конференції в Берліні Агентство Найєма цілий рік працювало з міжнародними партнерами.

Також вона нагадала, що на цю конференцію не поїхав і профільний міністр з відбудови, бо після звільнення Олександра Кубракова йому не знайшли заміну. І те, що не відпустили Найєма можуть негативно сприйняти міжнародні партнери.

Гроші були, але не змогли

Нагадаємо, звільненого в травні з посади міністра інфраструктури Олександра Кубракова, ще зовсім нещодавно називали одним з улюбленців президента Володимира Зеленського.

Кубракова відправили у відставку якраз у той момент, коли на зустріч з ним до України їхала міністерка Німеччини з економічного співробітництва та розвитку Свенья Шульце. Але відразу після прибуття німецької делегації стало відомо, що він вже не очолює Мінінфраструктури. Шульце тоді назвала це "недоброю новиною".

За кілька місяців до відставки оглядачі та експерти припускали, що через те, що в який момент Кубраков потрапив у немилість до Офісу президента, рано чи пізно його звільнять під приводом розподілу очолюваного ним міністерства на - інфраструктури та відновлення. Так і сталось - звільнили його блискавично, а призначити заміну за два місяці так і не спромоглись. Значить, головним було просто звільнити, а далі - хоч потоп.

Важливим здобутками Олександра Кубракова називають сталу роботу інфраструктури на початку повномасштабного вторгнення, налагодження поставок озброєння, транспортний безвіз, евакуацію людей залізницею.

Майже рік заступником Кубракова був Найєм, який потім за поданням міністра перейшов на роботу очільника Агентства з відновлення.

"Ми спільно започаткували перебудову і очищення Міністерства та підпорядкованих установ від безглуздої бюрократії та корупції", - говорив про Кубракова Найєм і дякував йому за довіру.

ЗМІ писали, що за період повномасштабної війни у Кубракова склалися доволі не погані взаємини з західними партнерами.

Західні посли, за даними ВВС, не на диктофон висловлювали відверте нерозуміння з приводу звільнення Кубракова.

довірливі стосунки з партнерами й стали причиною ревнощів президента чи його офісу

Оглядачі навіть припускали, що партнери просили не звільняти Кубракова, проте публічно ця інформація підтвердження не отримала.

Зрозуміло, що Кубраков був у постійному контакті з партнерами, оскільки левова частина фінансової підтримки Заходу на відбудову України, проходила через Міністерство інфраструктури та відновлення.

Тож, імовірно саме ці довірливі стосунки з партнерами й стали причиною ревнощів президента чи його офісу.

Водночас, загалом вважається, що влада виділила на підготовку об'єктів енергетики та їх захист від ворожих ракет 50 мільярдів гривень, однак, люди, які розпоряджалися цими грошима захистити її не змогли.

Хто ці люди? Як не дивно, одним з перших відповідальних і вважається відомий антикорупціонер, екснардеп Мустафа Найєм.

У квітні 2024 року міністр Кубраков доповідав у Верховній Раді, чому від обстрілів не захистили ключові енергетичні об'єкти України - Трипільську та Зміївську ТЕС, якщо на їхній захист виділяли величезні кошти.

Він тоді заявив, що саме за ці об'єкти його міністерство не несло відповідальності, бо займалось захистом лише трансформаторних підстанцій, тягових станцій "Укрзалізниці", мостів, портових і авіаційних об'єктів.

Захист теплоелектростанцій він назвав сферою відповідальності Міненерго. Однак Кубраков вважає, що вони були уражені виключно через брак ракет в українській системі протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський теж публічно заявляв, що Трипільську ТЕС вразили через брак ракет ППО України, адже на станцію одночасно летіли аж 11 російських ракет.

Нагадаємо, що окрім зазначених ТЕС, 22 березня ракети московитів зруйнували всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС.

Сумніви закордонних партнерів

Інформація про звільнення Наєйма не лишилась поза увагою закордонних ЗМІ. Наприклад, у британській газеті "Financial Times" вийшла стаття про те, що відставка Найєма матиме негативні наслідки для України, мовляв, його звільнення похитнуло довіру західних партнерів до уряду президента України.

"Порожнеча, яку залишив Найєм, і відсутність міністра інфраструктури, ймовірно, викличуть питання про здатність і готовність Києва захистити свою критично важливу інфраструктуру, оскільки російські війська продовжують завдавати авіаударів по українських електростанціях і здійснювати наступальні дії на сході країни", - йдеться у статті журналістів.

Отже, повертаючись до початку тексту про свого роду вузлові моменти, в центрі котрих іноді опиняється Найєм та, зважаючи на те, що й довкола прем'єра Дениса Шмигаля також давно крутиться тема відставки, тож чи не стало звільнення Найєма тим спусковим гачком, що переведе заміну глави уряду з розряду версій і домислів у площину реальності?

Зараз ви читаєте новину «Кубраков, Найєм та інші - урядові звільнення ідуть за схемою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі