субота, 14 вересня 2024 08:48

Конотоп - лакмусовий папірець послаблення регіонів центром

Конотоп  - лакмусовий папірець послаблення регіонів центром
Наслідки російської атаки по Конотопу 12 вересня 2024 року. Фото: Національна поліція України

Місто Конотоп Сумської області, котре 12 вересня постраждало внаслідок російської нічної повітряної атаки, не має грошей, щоб відновити водопостачання у будинках та провести обстеження технічного стану будинків.

Про це в ефірі телеканалу "Київ24" заявив міський голова Артем Семеніхін.

Привіт від Конотопа народним депутатам

Після російської атаки у Конотопі зібралась сесія міської ради, на якій депутати вирішували де взяти гроші на ліквідацію наслідків обстрілу. Грошей бракувало навіть на закупи дизпалива для генераторів, а місто залишилось без електорергії та води.

"Зараз проводяться роботи - всі які можемо проводити. Я не знаю з чого ми будемо шукати ці гроші, — зазначив мер Артем Семеніхін. — Нам треба терміново виділити кошти на обстеження технічного стану будинків … Тому ми ще не знаємо, чи можна там зараз замінювати вікна і взагалі пускати туди людей. Хочу передати привіт депутатам Верховної Ради, які прийняли абсурдний закон і забрали гроші з місцевих бюджетів. Як результат, у нас немає грошей, щоб купити солярку для водоканалу, щоб дати людям воду в достатній кількості".

Нагадаємо, в ніч на 12 вересня росіяниа атакували Конотоп безпілотниками.

Як повідомляла ДСНС, за попередньою інформацією, осколкові поранення отримали 14 цивільних, серед них дитина.

"Виникли пожежі у багатоквартирних житлових будинках та на об'єктах інфраструктури. Пошкоджені навчальний та медичний заклади, гаражі, автомобілі та інші приміщення", — ідеться у повідомленні відомства.

Рятувальники одночасно працювали за декількома адресами, усі пожежі були швидко ліквідовані.

Першим відгукнувся на потребу Конотопа мер Києва Віталій Кличко. "Спілкувався з Артемом Семеніхіним - мером Конотопа. Російські варвари системно обстрілюють і знищують місто. Київ вже готує і терміново відправить найнеобхідніше в якості допомоги (заява від 12 вересня – Gazeta.ua). Зокрема, дизпаливо для генераторів, бо ситуація з енергопостачанням обʼєктів життєзабезпечення в Конотопі критична. А також - матеріали для скління, деякі будматеріали. В першу чергу, для відновлення пошкоджених навчальних закладів. Держава кошти у міст вилучає: і ПДФО, і "військове" ПДФО, і "силове" вигадала. А тепер громади, зокрема прифронтові, вимушені самотужки і практично без коштів забезпечувати своє виживання", - обурюється Віталій Кличко.

Кристал цивілізаційного вибору

Конотоп, що на Сумщині, волею долі близько ста минулих років перебуває між двома світами, - прикордонням між західною та східною цивілізаціями, прогресивною та безнадійно буксуючою ментальностями. Своєрідна світоглядна роза вітрів.

Це - місто козацької слави, де відбулася знаменита Конотопська битва 1659 року, а вже в наш час, на відстані якихось 100 кілометрів від кордону з Росією, не раз вражало національно свідомими вчинками та рішеннями. Так, у 2015 році конотопці здивували всю Україну, обравши мером замість ексрегіонала - представника "Свободи" Артема Семеніхіна. А на початку 2021 року Конотоп опинився в заголовках російських видань як місто, в якому мали намір встановити пам'ятник Степану Бандері - небачена зухвалість майже під носом у росіян! З початку повномасштабного вторгнення росіян у Конотопі взялись за науково-дослідний проєкт "Ревізія Конотопської сотні 30-40-х років ХVIII століття". Ця наукова праця містить тексти унікальних памʼяток – ревізій Конотопської сотні.

Саме в Конотопі протягом 2023 - 2024 років під завивання сирен повітряної тривоги науковці, літератори та військові презентували перші томи "Ревізій".

Дослідження генеалогічного дерева нащадків козацьких родів Конотопської сотні – це той фундамент, що дає глибше розуміння себе й зміцнює впевненість у власній унікальності. Завдяки цим дослідженням ще чіткіше прослідковуються історичні паралелі наших попередніх героїчних битв за незалежність від московитів із сьогоднішньою жорстокою війною.

б відзначив такі ж самі звірства і знущання", - зазначив чернігівський історик – генеолог, упорядник досліджень Олександр Тригуб.

Отже, в Конотопі, на Сумщині, котра мужньо опирається окупантській навалі і щодня потерпає від російських артилерійських снарядів і ракет, як і сотні років тому ще потужніше продовжує звучати голос історичної правди та українського козацького духу.

До чого ми згадали ці фрагменти та цю свободолюбиву козацьку особливість одного з прикордонних міст півночі України? А для того, що про форпости нашої держави, тим більше в період війни влада мала б більше дбати, мати своєрідні унікальні плани підтримки, особливо фінансової, а не вичавлювати все, що мало б належати Конотопу, згідно плану розгорненої децентралізації.

Зараз ви читаєте новину «Конотоп - лакмусовий папірець послаблення регіонів центром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі