неділя, 07 січня 2024 12:00

Чи виростуть ціни і що буде з гривнею: економічний прогноз на 2024 рік

Українці входять в 2024 рік із поганим передчуттям. І з не дуже добрим настроєм, який став результатом розчарування після занадто великих очікувань. Але правда в тому, що треба розділяти емоційну складову і реальність. Бо дуже часто наші емоції грають із нами погані жарти. І, наприклад, на відміну від початку 2023 року, ситуація в економіці набагато краща і стартова позиція у 2024 році набагато сильніша. Хоч більшості здається, що це не так. То що нас чекає?

По-перше, треба розуміти, що ми маємо зараз. А де-факто ми маємо справжнє економічне диво, яке неможливо було уявити на початку війни. Ситуація в українській економіці просто казкова як для країни, яка перебуває у стані війни із таким сильним супротивником і зазнала окупації значної частини території. Ніколи до цього в світовій історії не було випадків, щоб країна перебувала два роки у війні, і водночас уряд виконував всі соціальні зобовʼязання. А податки не зростали. Це унікальна ситуація.

Звідки вона виникла? Завдяки підтримці наших західних партнерів. Також безпрецедентній в світовій історії. В результаті в країні вдалось зберегти макрофінансову стабільність. А це основа для економіки. Половина бюджету військового часу, який суттєво перевищує наш бюджет до повномасштабного вторгнення, фінансують наші західні партнери. Вся соціалка в країні виплачується завдяки американським і європейським платникам податків. Тобто пенсії, стипендії, зарплати вчителям і лікарям і так далі оплачуються завдяки коштам наших друзів. І все ще Україна заробляє - витрачається на війну. В результаті, економіка проявляє стійкість. І хоч говорити про інвестиції поки триває війна недоречно, демонструє зростання.

Автор: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У 2023 році ВВП України має вирости приблизно на 6%. А інфляція опустилась до тієї самої цифри - 6%. Нагадаємо, що у 2022 році інфляція була 26% (це велика цифра, але й вона дуже помірна, враховуючи війну і в принципі рекордну інфляцію за останні 40 років у світі, яка спостерігалася минулого року). А падіння економіки через війну склало майже 30%. При цьому, курс гривні залишається стабільним протягом року на тлі рекордних резервів, які в певний момент часу були навіть на історичному максимумі для України. І хоч Нацбанк заявив, що від фіксованого курсу перейшов до режиму "керованої гнучкості", де-факто курс залишається більш керованим, ніж гнучким і буде контролюватися Нацбанком до завершення війни. Звісно, що така ситуація породжує чорний ринок. Але курс на чорному валютному ринку майже не відрізняється від офіційного рівня. Для прикладу, нещодавно в Аргентині, до виборів президента, також існували офіційний і чорний валютний ринок. І на офіційному ринку курс був 400 песо за долар, а на чорному - більше 1000 песо за долар. Відчутна різниця з Україною. І це при тому, що війна є саме у нас.

Для 2024 року ключовим фактором в економіці буде залишатись наявність зовнішньої підтримки

Таким чином і для 2024 року ключовим фактором в економіці буде залишатись наявність зовнішньої підтримки. Зараз можна багато почути, що підтримка України знижується, що змушує багатьох українців нервувати. Проте це не правда. Наразі ми маємо технічну затримку. Не завершенні процеси голосування за виділення допомоги як в США, так і в ЄС. Проте і там і там є консенсус навколо підтримки України. Наприклад, в Вашингтоні політичні баталії йдуть виключно навколо питання вирішення міграційної кризи. А в Європі, навіть якщо Віктор Орбан буде знову псувати нам життя і робити нерви, є альтернативний варіант реалізації фінансової підтримки України. І як в ЄС, так і в США, є політична воля. Саме тому всі аналітики, яким варто довіряти і які мають репутацію, закладають незмінний рівень підтримки на 2024 рік. І саме навколо цього формують свій базовий сценарій.

Що він передбачає? Зростання економіки, хоч і більш помірне, ніж ми спостерігали у 2023 році. Зараз очікується, що ВВП зросте десь в межах 3-4%. Що стане базою зростання? Впершу чергу це експорт. Завдяки блискучим операціям Збройних сил Україна змогла відновити роботу портів великої Одеси. І потік суден звідти вже перевищує піковий рівень зернової угоди. При цьому, зараз отримали можливість йти не тільки кораблі з аграрною продукцією, а й ті, що перевозять руду. Другий момент - це відсутність блекаутів. Судячи з усього, чисто математично, перші місяці наступного року будуть набагато продуктивнішими для бізнесу. І третій момент, який стане драйвером зростання, - інвестиції у військово-промисловий комплекс, які мають стимулювати виробництво озброєння в Україні.

Хоч і має відбутися певне прискорення зростання цін, проте інфляція залишиться в межах 10%

Інфляція в 2024 році очікується в межах пристойного. Хоч і має відбутися певне прискорення зростання цін, проте інфляція залишиться в межах 10%. А одним із стимулів зростання цін стане збільшення доходів населення. Переважна кількість опитаних компаній зараз говорять, що планують збільшувати зарплати своїм співробітникам у 2024 році. І це також аномальна історія для країни, яка перебуває у стані війни. Курс очікується стабільний, можливі лише незначні коливання.

Які проблеми? Перша і головна - війна. Яка створює багато ризиків і стримує інвестиції. І друга ключова економічна проблема, яка є результатом першої - то брак робочої сили, який вже зараз відчуває більшість бізнесів в Україні. Що буде посилено в результаті зростання масштабів мобілізації.

І ще про страхи, яких зараз дуже багато. Дуже популярний страх - це борговий зашморг. Бо допомога - це часто кредити, і люди бояться, що ми по ним ніколи не расплатимось. Проте варто памʼятати, що частина грошей приходить нам у вигляді грантів. Це гроші американських платників податків, і їх не треба повертати. А від ЄС ми дійсно отримуємо кредити. Проте це дуже довгі кредити, на 30 років. І ми не маємо платити по ним відсотків. І навіть на кінець наступного року наш рівень боргу до ВВП не перевищить 90%. Що хоч і суттєво більше, ніж ми мали на початок війни, проте не є критично великим і, наприклад, набагато менше, ніж мають країни Південної Європи.

Зараз ви читаєте новину «Чи виростуть ціни і що буде з гривнею: економічний прогноз на 2024 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі