середа, 28 грудня 2005 16:50

З Еммою сталося диво

 

Художниця Емма Кшуташвілі, 65 років, довго пояснювала мені, як знайти її майстерню на Андріївському узвозі. Назвала навіть кількість сходинок, що ведуть до її будинку.

У темному коридорі, на дверях студії, приклеєно папірець: "Емма Кшуташвілі". Пані Емма єдина грузинка — член Спілки художників України.

Її майстерня велика, проте вільного місця немає – всюди меблі, фарби, пензлі, ескізи, скульптурки, картини. Біля вікна — інвалідна коляска.

Емма, невисока жінка в чорному, повільно йде назустріч, тримаючись за стільці.

— Добрий день, генацвалі! Будемо пити каву з тістечками, — приязно каже вона і накриває на стіл. Їй важко ходити. Я намагаюся допомогти, та вона енергійно відмовляється:

Емма схопила зі столика фігурку Будди і жбурнула в лікарів

— Я сама!

Показує мені ікону Божої Матері на шафі:

— Оберігає мене і мою майстерню... А це — халтура, — повертається до картини з Леніним. — Колись за неї добре заплатили.

У скрутні часи перебудови Емма Іванівна зі своєю матір"ю, нині  вже покійною Дарією Токашвілі, виживали, розпродуючи домашню бібліотеку.

— Книги нас рятували, — серйозно каже вона. І додає, що в Тбілісі було ще гірше: там у квартирах топили меблями.

Розмовляє пані Емма російською, з легким колоритним грузинським акцентом.

Життя цієї грузинки сповнене містики і драматизму. Колись, 34-річною, Емма збиралася заміж за нащадка грузинських князів, але захворіла. Лікарі діагностували грип. Вона ніяк не одужувала, і мама домоглася, аби дочку поклали в клініку ЦК у Тбілісі (батько Емми був дуже високопоставленим чиновником). І з"ясувалося, що насправді у неї — запалення спинного мозку.

Молоду жінку повністю паралізувало. Мама, емоційна грузинка, погрожувала навіть підірвати лікарню, якщо доньку не поставлять на ноги. Приїздив якийсь рудий прокурор з обіцянками, що засудить винних за халатність. Коли горе-медики прийшли до них додому, Емма схопила зі столика фігурку Будди і жбурнула в лікарів. А потім знепритомніла.

У храмі з нею почали творитися дива – вона вперше змогла підвести голову

Ходити художниця почала аж через 14 років. Стара мати, за порадою лікарів, вивезла її з Тбілісі до Києва. Заміж Емма так і не вийшла. Вона "відпустила" благородного нареченого, який обіцяв чекати. Від нього в Емми залишився лише ланцюжок з іконкою Божої Матері.

У Києві сім"я оселилася у центрі, на розі бульвару Шевченка та вулиці Пирогова, неподалік Володимирського собору. Емму часто возили на службу до храму. Там із нею почали творитися дива – вона вперше змогла підвести голову.

А 1986-го, після багатьох років нерухомості, підвелася на ноги.

— Лікарі сказали, що мені... допомогла радіація, — сміється Емма.

Художниця багато працює. Щороку має кілька персональних виставок у кращих київських залах.

Колись, ще школяркою, Емма приїздила до Києва на екскурсію. Гуляла Андріївським узвозом і заблукала. Постукала у якесь вікно, попросилася подзвонити. Її впустили, пригостили чаєм. А через багато років, у 1987-му, Спілка художників надала їй під майстерню саме це помешкання.

Пані Емма любить малювати козаків, українських дівчат, селян. Її перша картина після хвороби називалася "Мій Київ".

Зараз ви читаєте новину «З Еммою сталося диво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі