вівторок, 05 березня 2019 00:25

"У військкоматі не брали. Боявся, війна без мене закінчиться"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ОЛЕГОМ ЗЮГАНОВИМ
  Олег Зюганов потрапив на війну з другої спроби. Воював у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. П’ять місяців був на передовій
Олег Зюганов потрапив на війну з другої спроби. Воював у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. П’ять місяців був на передовій

— Якось були на позиції втрьох — Зюганов, Калінін і Кисельов. Якби сепари зайшли, подумали б, що до своїх потрапили, — ­сміється 39-річний Олег ЗЮГАНОВ із села Матусів Шполянського району на Черкащині. Півтора року воював на Донбасі. Демобілізувався у липні 2016-го. Тепер працює далекобійником.

З Олегом Зюгановим зустрічаємося у сквері поблизу Черкаської облдержадміністрації. Має під два метри зросту. Його рід походить із села Мимріно Орловської області РФ. Звідти родом керівник російської комуністичної партії Геннадій Зюганов.

— То — батьківщина мого діда, — розповідає Олег. — Разом із бабою жив в Україні, а потім покинув сина і повернувся у своє Мимріно. Батько теж зі мною не жив. Мене виховували бабуся і мама. Підозрюю, цілком можливо, що ми із Зюгановим — родичі. Однак його поглядів я не поділяю. Як тільки Росія напала на Україну, одразу попросився на фронт. Оббивав пороги військкомату, не брали. Боявся, що війна без мене закінчиться. На фронт потрапив з другої спроби — у квітні 2015-го. Думав, що буде, як у кіно — окопи, суцільна лінія фронту. Де там! Тут ось блокпост, за 700 метрів — наступний. Кажуть, диверсійно-розвідувальні групи проникали. Та вони там підводою могли їхати і пісні співати. Воював у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Складалася переважно з мешканців Закарпаття. Багато хлопців мали угорські та румунські прізвища. Місяць вивчали нашу мову, а ми — їхні. Тепер знаю, що парадички — це помідори, крумплі — картопля.

П'ять місяців був на передовій.

— Біля селища Опитне на Донеччині нам треба було замінити систему зв'язку, — пригадує. — Пішли змотувати на стару котушку дроти. Офіцер стрибнув у канаву і йшов там, пригнувшись. Ми з товаришем сунули в повний зріст. Він підвів голову: "Що, жити набридло?" — "А чому ми маємо ховатися? Онде хлопці їжу варять і не таяться". Офіцер відповів: "То не хлопці, то — передова сепарська позиція".

Воював біля Донецького аеропорту. Коли його будували, нагорнули вал довжиною 300 метрів і висотою до 17 метрів. Порили окопами і назвали позицію — "мурашником". Через конусоподібну форму туди важко потрапити — або переліт, або недоліт. Якось за 30 метрів від нашої позиції вийшов якийсь чоловік. Я вагався, думав, наш. Гукнув товариша. Той каже: "Вали, це ж сепар!". Ворог вистрелив першим із підствольного гранатомета. Дякувати Богу, не влучив. Тоді я вже почав стріляти без мук совісті. Чоловік сховався в очерет. Я ще півгодини спостерігав, чи не ворушиться. Ознак життя він не подавав.

Запитую, коли було найстрашніше.

— Мали їхати в одне село, але не знали дороги. Командири сказали: "Розпитаєте у місцевих". Ті дивувалися: "Там 12 перехресть. Як вам пояснити?" Три перехрестя я минув, а на четвертому засумнівався. Послав хлопців у найближче село розвідати. Прийшли в магазин, подивилися, чим розраховуються. Бачать — гривнями, а не рублями. Зрозуміли, що приїхали правильно.

Олег Зюганов демобілізувався 2,5 року тому. Працює далекобійником.

— Коли приїхав додому, продовжував дивитися на дерева і кущі — шукав розтяжки, — розповідає. — Новачки незвиклі — дивляться під ноги. А міна може бути на висоті голови. З 2017-го побував у 14 країнах. Подобаються Нідерланди. Однак там жити не став би. Люблю Україну. Трохи зароблю грошей — знову почну фермерувати. Зараз за день роботи маю 50–70 доларів.

Зараз ви читаєте новину «"У військкоматі не брали. Боявся, війна без мене закінчиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі