пʼятниця, 15 лютого 2013 06:45

"У тої Марини двоє дітей. Дайте їй премію"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Колишній представник України в ООН Геннадій Удовенко 
знав англійську, французьку і польську мови. 
Казав: 
”Дрес-код дипломата — може бути старий костюм, 
але неодмінно біла випрасувана сорочка й чорні начищені туфлі”
Колишній представник України в ООН Геннадій Удовенко знав англійську, французьку і польську мови. Казав: ”Дрес-код дипломата — може бути старий костюм, але неодмінно біла випрасувана сорочка й чорні начищені туфлі”

12 лютого в столичній лікарні "Феофанія" на 82-му році життя помер дипломат та колишній міністр закордонних справ Геннадій Удовенко. У клініці лежав два тижні. Кажуть, хворів на рак шлунка.

— Усе життя мене прослуховували КДБ, ФБР, польська розвідка. Я знав про це. Головне в моїй роботі було не болтать, — казав Геннадій Йосипович. — Але найстрашніше для дипломата було мати родичів репресованих або за кордоном. У мого друга тітку дівчиною вивезли в Німеччину, він її ніколи не бачив. Але його на роботу не взяли й зробили невиїзним.

Геннадій Удовенко народився у місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині. Закінчив факультет міжнародних відносин Київського університету імені Тараса Шевченка. Працював головою колгоспу в селі Домантівка Сквирського району на Київщині.

— У 24 роки партія направила мене головувати в колгоспі. Три роки в гумових чоботях місив болото.

У 1985-1991 роках був  постійним представником України при ООН у Нью-Йорку. Працював послом у Польщі, чотири роки був міністром закордонних справ. Головував на засіданнях Генасамблеї ООН. Знав англійську, французьку та польську мови.

— Радянські прийоми завжди мали багатий стіл. Ми в ООН дбали, щоб була українська кухня, самі робили домашню ковбасу. Я ніколи на прийняттях нічого не їв. У дипломатії головне — бесіда. Ти ж не поїсти приїхав. Міг узяти склянку віскі й тримати її для годиться. У липні 1985-го в СРСР ввели сухий закон і нашим посольствам заборонили подавати спиртні напої. Після того на зустрічах було гнітюче, як на похоронах. Гості не розуміли: то завжди горілка "Московська", "Столична", а тут нічого. Наприкінці свого головування у Раді Безпеки ООН я давав обід. Ризикнув виставити випивку. Горілка наша, з перцем була, поставили ще "Древньокиївську", віскі, джин, біле й червоне вино.

Після загибелі В'ячеслава Чорновола 1999 року очолив Народний Рух.

— Чорновіл і Удовенко довіряли один одному, були близькими друзями, — каже редактор газети "Час/Time" Микола Влащук, який працював з Удовенком у 1990-х роках. — Тоді Рух не мав політичних рейтингів, але місія Удовенка була врятувати те, що створив Чорновіл. Він не був схожий на традиційного "рухівця", які були готові "всіх порвати і всіх посадити в тюрми". Він звик жити в толерантному світі: весь час за кордоном. Ніколи не кричав, тому й толерантно вирішував проблеми. Це наклало свій відбиток на тодішній Рух. Удовенко був дипломат від Бога. Його потенціал наша країна використала несповна. Завжди казав: "Миколо, ну що у нас за країна така? Я дипломат, можу на чашку кави зайти до голови ООН. Президенти країн роками чекають на зустріч із ним. А наші президенти навіть не скажуть: "А може, ви б посприяли нашій зустрічі?". Я був свідком, як йому подзвонив Мандела (Нельсон Мандела, південноафриканський політик, екс-президент ПАР. — "ГПУ"), щоб розказати свіжий анекдот.

Геннадій Удовенко мав феноменальну пам'ять.

— Пам'ятав кожну людину, яка в нього працювала. Якось бухгалтер Руху розповідала, що на Різдво й Новий рік виписувала премії працівникам. Принесла список Геннадію Йосиповичу. Він читає і надибує прибиральницю. Перетинався з нею раз за два роки до того. Каже: "У тої Марини двоє дітей, і вона одна їх виховує. Дайте їй премію".

Його ліпшими друзями були водій і помічник. Щоразу, коли ми сідали трапезувати, він кликав їх: "Хлопці, йдіть сюди. Мені з вами смачніше їсти. Бо ті чиновники тільки про одну політику думають". Не любив хвальби. Із 80-річчям ніхто не зміг його привітати. Бо поїхав за кордон і вимкнув телефон.

Поховали Геннадія Удовенка на Байковому кладовищі в Києві. Залишилися дружина Діна Григорівна, донька 58-річна Олена, онук Олексій та правнучка Аліса. Донька живе у Болгарії, заміжня за дипломатом.

Зараз ви читаєте новину «"У тої Марини двоє дітей. Дайте їй премію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі