вівторок, 08 лютого 2011 15:59

Народжувати дітей радять у рік Кроля

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Члени столичного ”Чайного клубу” виносять у залу чотириметрового дракона з червоними очима-ліхтариками
Члени столичного ”Чайного клубу” виносять у залу чотириметрового дракона з червоними очима-ліхтариками

За китайським календарем, 3 лютого о 4.31 настав 4709 рік — білого металевого Кроля. Шанувальники традицій Сходу зустріли його в столичному "Чайному клубі". Гості пили зелені та чорні чаї, смакували рахат-лукумом та тортом у формі зайця, співали й танцювали. Свято відвідали 150 киян.

О 18.30 дівчата в білих костюмах із вушками на голові зустрічають гостей. На дверях висить ковдра з прорізаною діркою. На ньому напис "заяча нора". Гостям дарують пакунки з солодощами, частують мандаринами та печивом. Посеред приміщення стоїть новорічне дерево. Китайці роблять його у формі піраміди з рису, прикрашають інжиром, горіхами та фініками. На верхівці — хурма.

Двоє 5-річних хлопців бігають кімнатою:

— А мой папа был в Тибете, а твой не был", — вигукує один.

— Новий рік святкуємо вдев'яте, але рік Кролика вперше, —  пояснює ведуча Віра Шараєвська, 24 роки. — Є чотири тварини, які обов'язково мають бути на святі: Дракон — повелитель світу і предок китайців, Фенікс — птах переродження поганого на добре, Цілінь — міфічна істота, яка охороняє світ, і Черепаха — символ мудрості. Новий рік зустрічають у червоному та золотому. А впродовж року треба ходити у білому та срібному, бо це металевий Кріль.

За східними віруваннями, серед 12 тварин, що є у календарі, лише кроликові Будда подарував безсмертя.

— Щоночі на Місяці заєць замішує з кориці еліксир безсмертя. Якщо вночі не спати, то з Місяця можна почути його сміх, — продовжує Віра. — Рік буде м'якший за попередній і наступний. Зможемо перепочити перед роком Дракона. Якщо жінка планує народжувати, краще це зробити цьогоріч, бо драконенята завжди непокірні, самовпевнені, відчайдухи.

Вечір відкривають ритуальним танцем. Гості б'ють у барабани, кричать, кидаються подушечками.

— Треба багато шуму і крику, щоб повтікали злі духи, — говорить ведуча.

У залі з'являється 4-метровий зелений дракон із червоними очима-ліхтарями. Його несуть члени клубу.

Гості розбиваються на дві групи. Одна вивчає танці родом з давнини, друга — читає притчі з книжок із бібліотеки "Чайного клубу". Ведучий вечора Тарас застерігає: хто невиразно прочитає — мусить зробити харакірі.

На середину зали виносять білосніжний торт у формі зайця.

— Режь маленькими кусочками, — просить 45-річна художниця Олена, — чтоб всем хватило.

— Не волнуйся, хватит, он же большой, — каже її подруга Ольга.

О 22.00 батьки з дітьми збираються додому. Вечірка триває до 23.00. Гостям показують фільм про космос, пропонують намалювати кроля із заплющеними очима.

Зараз ви читаєте новину «Народжувати дітей радять у рік Кроля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі