вівторок, 27 грудня 2005 17:17

Марія мріє про пральну машину

 

 19-річна Марія ніколи не бачила батька. Від нього у неї лишилося тільки гарне по-батькові – Артурівна, а от прізвище материне — Литвинова. З чоловіком і матір"ю, Мариною Олексіївною, 44 роки, вони туляться в київській "хрущовці", на 19-ти метрах.

20 років тому Марина Олексіївна до безтями закохалася в красеня-музиканта. Мати зустрілася з батьком лише раз. Ні на шлюб, ні на аліменти не розраховувала. Його прізвища Марічка не знає досі. Зате добре пам"ятає, як переїхали до "хрущовки", ніби тимчасово. Марічці було тоді 5 років. Їм з братом Дмитриком купили по дешевому дерев"яному ліжку.

Прізвища батька Марічка не знає досі

Вчилася вона посередньо, вільний час проводячи в церкві. З семи років співала в церковному хорі. Раніше їй платили за службу 3 гривні, зараз — 10. Закінчивши 9 класів, дівчина поїхала до духовного училища в Чернігів, вчитися на регента.

— Почувалася там, як у тюрмі, — зітхнула. — Вночі пройшла від келії до туалету в піжамі. Це побачив вихователь і доповів ректорові, що "майбутня регентка ходить у чоловічому одязі". Мешкала в страшенно холодній кімнаті, з сімома дівчатами. Годували кашами та несмачними супами. Душ — раз на тиждень.

Повернувшись додому, Марія місяць нічого не робила — відсипалася і від"їдалася. А потім повернулася до хору.

Мати не пустила її до храму на Великдень, бо службу правили надворі. Вона турбувалася, що хвора на грип донька геть занедужає. Та дівчина втекла через вікно. В церкві й познайомилися з випускником Київської духовної академії Сергієм Коцаром, 28 років.

Коцари привозять продукти з Шаргорода

Коли одружувалися, батьки навіть орендували на дві години лімузин. А за тиждень гуляв ще й увесь Шаргород — маленьке містечко на Вінниччині, звідки родом молодий.

На весільні гроші вони придбали маленьку шафу та столик. І лишили собі "заначку" — $100.

Оселилися у бабусі, Надії Іванівни, 77 років. Життя скромне: працює тільки Сергій — викладає теологію в Міжрегіональній академії управління персоналом. Разом з "наспіваним" у церкві гонораром вони заробляють $180.

Одного разу бабуся впустила до хати циган. У молодят тоді зникла заначка, вони повернулися до матері.

Квартира там стара — санвузол поламаний, воду зливають черпаком. Між кухнею і туалетом — "вікно" без скла. Ванна тріснула, труби протікають. Від матері відгородилися шафою. Продукти привозять із Шаргорода батьки Сергія.

Марійчин брат, 24-річний отець Димитрій, служить на Чернігівщині. Його дружина Тетяна, 23 роки, виховує двох синів — 5-річного Івана та 2-річного Романа. Третьому, Максимкові, було б тепер три роки, але хлопчик раптово помер від інфекції легень.

Марія ось-ось має народити доньку, яку хоче назвати Сашею. А ще мріє про пральну машину.

— Хоча ні, — про окреме житло! — похоплюється вона.

Зараз ви читаєте новину «Марія мріє про пральну машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі